Primăvara înseamnă căldură binefăcătoare şi parfumul îmbătător al copacilor înfloriţi, pe care doar natura ştie să îl creeze, dar şi mai mult praf ori polen, ambii fiind factori declanşatori ai alergiilor de sezon.
Odată cu reînvierea naturii, simţim nevoia să deschidem larg ferestrele, dar cât de curat este, de fapt, aerul „proaspăt” care ne inundă locuinţa? Şi care este pericolul produselor chimice pe care le folosim cu nesaţ când facem curăţenia de primăvară ori cel al umidităţii nepotrivite, care survine în acest anotimp ploios şi schimbător?
Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că aerul din locuinţele noastre este de 2 până la de 5 ori mai poluat decât cel de afară, conform csid. Aerul sau mai rău, slaba ventilare a locuinţei permite răspândirea sau stagnarea alergenilor, a mucegaiurilor şi a bacteriilor în casele noastre, factori care cresc semnificativ riscul de apariţie a afecţiunilor respiratorii (inclusiv pneumonia şi otita medie), agravându-le totodată pe cele deja instalate, cum ar fi astmul bronşic sau boala pulmonară obstructivă cronică.
Tusea, ochii roşii, strănutul, nasul care curge şi iritaţiile pielii sunt principalele simptome care ar putea ascunde o alergie cauzată de poluarea din interior.
Trecerea de la sezonul rece la cel cald înseamnă, în primul rând, un risc mult mai mare de transmitere şi multiplicare cu uşurinţă a virusurilor şi bacteriilor, care se răspândesc nestingherite atât în mediul exterior, cât şi în interior.
Nu mai puţin periculoase sunt substanţele chimice eliberate de produsele de dezinfectare şi igienizare, de care abuzăm în această perioadă a curăţeniei generale în locuinţă.
Alţi factori care contribuie la poluarea aerului în locuinţă sunt polenul, răspândit de copaci şi plante, şi praful, care conţine acarieni şi diverse particule ce ne afectează sistemul respirator.
Dacă te gândeşti că la poluarea cauzată de activităţile industriale şi de traficul rutier te expui doar când faci o plimbare în aer liber, te înşeli. Aerisirea zilnică a locuinţei permite pătrunderea aerului poluat în interior, iar impactul acestuia asupra stării tale de sănătate, mai ales dacă locuieşti în zona urbană, este semnificativ.