Edilul va iniția o propunere legislativă prin care companiile câștigătoare de licitații cu statul care nu-și respectă angajamentele contractuale să nu mai aibă dreptul să participe la astfel de licitații.
”Dacă constructorul este de bună credință, ia în serios acest ultimatum dat de către Primăria Generală a Capitalei și în zece zile ne va transmite un grafic al lucrărilor de pe acest șantier. Dacă în termen de zece zile nu primim un grafic accelerat al lucrărilor și un termen fix, ultimul termen de finalizare pentru aceste lucrări, reziliem 100% contractul”, a declarat, potrivit Agerpres, Firea.
Ea a adăugat că va iniția și o propunere legislativă prin care companiile câștigătoare de licitații cu statul care nu-și respectă angajamentele contractuale să nu mai aibă dreptul să participe la astfel de licitații.
„Voi face de asemenea o propunere legislativă colegilor mei din Parlament. Acest proiect de hotărâre ar viza companiile care câștigă licitațiile cu statul român și care, pur și simplu, prin nerespectarea prevederilor contractuale, prin trenarea finalizării acelor lucrări bugetate de stat, pun în pericol practic siguranța cetățenilor din această țară. Acele companii să nu mai aibă dreptul să participe la licitațiile cu banii statului. Să fie incluse pe o așa-numită listă neagră, având în vedere antecedentele în contractele pe care le-au avut încheiate cu statul român prin reprezentanți”, a afirmat Firea.
În cursul zilei, primarul general a trimis o scrisoare deschisă constructorului de la șantierul Piața Sudului, Asocierea Astaldi SPA – Euroconstruct Trading 98 SRL – RCV Global Group SRL, în care își exprimă nemulțumirea cu privire la executarea lucrărilor și realizarea unei circulații fluente în zona Piața Sudului – Șos. Olteniței, avertizând că ”există pârghii de denunțare unilaterală a contractului din culpa exclusivă a executantului”.
”Există pârghii contractuale prin care să denunțăm unilateral contractul! În cazul în care se întârzie data de finalizare a lucrărilor, proiectul în întregimea lui va fi considerat ca fiind neeligibil, consecința fiind rezilierea contractului de finanțare și restituirea de către beneficiar a tuturor sumelor rambursate de AMPOR până la data rezilierii. În acest caz, prejudiciul înregistrat de beneficiar va consta în efortul financiar pe care acesta îl va face din bugetul local pentru asigurarea finanțării proiectului și a restituirii sumelor către AMPOR plus a eventualelor penalități ce vor fi în sarcina beneficiarului”, se arată într-un comunicat al PMB.
Firea îi cere constructorului să mărească ritmul de execuție a lucrărilor la proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere Piața Sudului, ”având în vedere data la care trebuia finalizat contractul de lucrări – 10 decembrie 2015 și stadiul actual de realizare de numai 63% după aproape 15 luni”.