Oraşul Pantelimon, sâmbătă, 1 aprilie. Vremea splendidă de primăvară târzie, s-a îmbinat perfect și armonios cu încărcătura emoţională pe care au transmis-o copilaşii cu dizabilităţi prin reprezentaţiile lor speciale de la Şcoala Gimnazială Nr. 1, prin care au marcat Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului.

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 346.

Vezi aici şi varianta PDF a paginilor de ziar!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/04/14-15.pdf

Evenimentul de la Pan­­­­telimon a adunat, într un cadru cultural-artistic deosebit, copii şi adolescenţi cu diverse dizabilităţi din regiunea Bucureşti-Ilfov. Programul festiv dedicat conştientizării autismului, şi nu numai, s-a desfăşurat într-o atmosferă magică, de sărbătoare, creată de Asociaţia Persoanelor cu Dizabilităţi ­„Gavriil”, din oraşul Pantelimon, prin amabilitatea preşedintei Daniela Anchidin. Evenimentul s-a bucurat şi de susţinerea Protoieriei Ilfov Sud şi a Parohiei Sfântul Nicolae, din localitate, precum şi de implicarea altor oameni cu suflet mare care au făcut minuni pentru micuţii cu nevoi speciale, aducându-le zâmbetul pe buze, fie şi numai pentru o singură zi. Printre aceştia s-au numărat şi „Petrecăreţii”, reprezentaţi de Peter Pan, care a invitat copiii în „scenă” şi i-a antrenat în jocuri interactive şi dansuri moderne, Jake care i-a introdus într-o lume a aventurilor palpitante prin intermediul activităţilor creative şi Tinkerbell, care i-a transformat în prinţi şi prinţese, spiriduşi, zâne şi fluturaşi, pictându-i pe faţă.

Daniela Anchidin, preşedintele Asociaţiei „Gavriil” din Pantelimon: „Vrem să arătăm cât de talentaţi, buni, sinceri şi sensibili sunt copiii cu nevoi speciale”

„Pe tot parcursul zilei festive avem ateliere de creaţie (plastelină, colorat), jocuri cu baloane, concursuri, jocuri interactive, program psiho-sportiv şi program de animaţie. Am reuşit să-i cooptăm pe toţi cei cu nevoi speciale, într-un program deosebit. Ne-am propus să arătăm lumii întregi cât de talentaţi, buni, sensibili, sinceri şi iubitori pot fi copiii cu dizabilităţi. Vreau să fie copiii mulţumiţi, să simtă că sunt iubiţi şi au un umăr pe care să se sprijine, ori de câte ori simt nevoia”, ne-a spus Daniela Anchidin, preşedintele Asociaţiei ­„Gavriil”, din Pantelimon.

Lacrimi, zâmbete şi valuri de sentimente

Copiii impresionează întotdeuna în cel mai plăcut mod. Dar când întâlneşti micuţi care afişează o sensibilitate aparte, o dorinţă arzătoare de a primi şi a oferi iubire şi se străduiesc din răsputeri să-ţi mai şi dezvăluie abilităţile lor uimitoare, în ciuda faptului că viaţa de zi cu zi îi obligă să întâmpine dificultăţi şi obstacole chiar şi în calea realizării celor mai neînsemnate lucruri, îţi pătrund adânc în inimă. Cam aşa s-a întâmplat şi cu noi, echipa Jurnalului de Ilfov, care am dorit să fim aproape de copiii cu nevoi speciale, pe 1 aprilie, când au celebrat Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Am râs cu toată inima în timpul momentelor comice susţinute de ei, ne-am bucurat sincer când i-am văzut strălucind ca nişte luceferi în sala amenajată special pentru activităţile lor cultural-artistice, ne-am întristat cu tot sufletul şi ne-au podidit lacrimi de durere şi de bucurie, în acelaşi timp.           

Micile ”genii” au oferit un spectacol de excepţie

Copiii şi-au exprimat nevoile şi emoţiile pe care nu le pot descrie în cuvinte, prin cântece, dansuri, jocuri intervactive şi multe alte activităţi creative şi recreative. Însoţiţi de profesorii care-i pregătesc asiduu în unităţile de învăţământ special, micile ”genii” ne-au oferit un spectacol de excepţie. Surprizele s-au ţinut lanţ şi au reprezentat ingredientele unui program artistic extraordinar, care ne-a condus într o atmosferă de poveste şi o lume mai bună. Cele mai frumoase versiuni ale pieselor „Je t’aime” de Lara Fabian şi „I will always love you” a celebrei Withney Houston, au fost interpretate impecabil, cu o voce îngerească, de Andrada Precup, o fetiţă de clasa a VI-a, de la Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţe de Vedere din Bucureşti. Drăguţi şi talentaţi, micuţii hipoacuzici de la Liceul Tehnologic Special Nr. 3, din Capitală, care au format trupa „Pălăriile vesele”, s-au sincronizat perfect în paşi de dans, demonstrându-ne nouă, tuturor, că, deşi s-au născut şi cresc într-o tăcere absolută, dansează „auzind” muzica. Copiii de la Şcoala Gimnazială Specială Nr. 1 cu deficienţe de intelect, ne-au făcut să redescoperim măreţia scriitorului I.L. Caragiale. Ei au jucat memorabila scenetă „Castravetele” şi au reuşit, prin replicile lor, să ducă parodia şi pamfletul pe culmile cele mai înalte şi, totodată, să ne stârnească hohote de râs. Aceasta este, însă, doar o mică parte din varietatea programului artistic al copiilor, care ne-a încântat, deopotrivă, simţurile şi imaginaţia.        

Un altfel de a spune „Te iubesc!”

Aşteptând şi oferind afecţiune, fiecare copil a simţit nevoia să arate ce are mai bun, ce ştie mai bine să facă, mai ales că toţi s-au pregătit intens şi au avut mari emoţii în faţa publicului spectator. La final, însă, talentul şi strădania lor au fost recompensate cu diplome şi premii, în semn de apreciere, iubire şi recunoştinţă. Toţi cei aproximativ 150 de copii participanţi au primit daruri frumoase din partea organizatorilor evenimentului. Totul s-a transformat într-un univers de poveste. De la surprizele dulci care au împânzit locul, cum ar fi ciocolatele, prăjiturile şi fructele copilăriei, până la şampoanele, pasta de dinţi, săpunurile hidratante şi alte produse menite să-i ajute să şi menţină o igienă corporală riguroasă, le-au înfrumuseţat ziua. Însă, de departe, pentru ei cel mai impresionant cadou a fost vizita la ”Ferma Animalelor”. Întâlnirea cu năstruşnicii viţeluşi, faimoasele căpriţe, drăgălaşii porci vietnamezi, jucăuşii măgăruşi, ponei, magnificele familii de fazani,  păuni, raţe şi gâşte le-a atins sufletele cel mai mult. Nici nu se putea altfel. Prietenia dintre copii şi animale este întotdeuna uimitoare şi unică. „Vă mulţumesc din suflet pentru că m-aţi ajutat să-mi petrec timpul într-un mod plăcut şi constructiv! Mi-a plăcut foarte mult şi sper să mai particip la astfel de evenimente, cât mai curând posibil”, a spus Cătălin Dorobanţu, un adolescent nevăzător. Un mesaj cu o încărcătură emoţională deosebită sau, mai bine zis, un altfel de a spune „Te iubesc!”, celor ce i-au adus atâta bucurie.    

 

Diana Rău, profesor educator în cadrul Liceului Tehnologic Special Nr. 3, din București: „După un astfel de eveniment, copiii sunt mai dezvoltaţi emoţional”

„Evenimentul de astăzi este foarte important pentru toţi copiii, deoarece se merge foarte mult pe integrarea copiilor în învăţământul de masă. Noi considerăm că acești copii trebuie să ia legătura cu învăţământul normal de masă, dar nu ar trebui să fie primordială integrarea acestora. Ei au nevoi speciale și, automat, munca ce se depune cu ei este aparte. După un astfel de eveniment, ei sunt mai plini de cunoștinţe și mai dezvoltaţi emoţional”, ne-a explicat Diana Rău, profesor educator în cadrul Liceului Tehnologic Special Nr. 3, din București, care lucrează cu micuţi hipoacuzici.

Părintele Adrian Tănăsoiu, parohul Parohiei Sfântul Nicolae, din Pantelimon: „Când dăruiești, îţi simţi sufletul cu multă plinătate”

„Îi mulţumim doamnei președinte a asociaţiei care ne-a cooptat în această acţiune! Trebuie să avem grijă de aceste suflete minunate. Sunt niște copii speciali și trebuie să încercăm să-i integrăm în societate. Parohia noastră, împreună cu Protoieria Ilfov Sud, este alături de ei, cu sufetul în primul rând. Încercăm să le  aducem zâmbetul pe buze, mai ales că, de cele mai multe ori, ei sunt marginalizaţi în societate. De aceea, vrem să le aducem puţină bucurie în suflete. Numai pentru acest eveniment, parohia noastră și Protoieria Ilfov Sud a contribuit cu suma de 5.000 de lei. Din acești bani au fost cumpărate daruri pentru toţi copiii și a fost plătită firma de animaţie. Așa cum îngerul Gavriil ocrotește acești copii, așa trebuie să-i urmăm și noi și să-ncercăm să-i integrăm în societate. Îi vom ajuta mult și pe viitor. Când dăruiești, îţi simţi sufletul cu multă plinătate”, ne-a spus părintele Adrian Tănăsoiu, parohul Parohiei Sfântul Nicolae, din Pantelimon, care a și luat sub aripa sa orcotitoare acești micuţi cu probleme de sănătate.

La mulţi ani, plini de veselie, copii frumoşi!

La mulţi ani, copii frumoşi! Primiţi şi din partea echipei Jurnalul de Ilfov, gânduri frumoase însoţite de cele mai sincere urări de bine. Vă dorim să aveţi mereu sufletul pur, zâmbetul gingaş, bucuria şi mândria pe care le-aţi simţit sâmbătă, la Pantelimon. Întrucât oricât de mult am scrie, cuvintele ar fi prea puţine pentru a descrie sensibilitatea, bunătatea, iubirea şi inteligenţa de care au dat dovadă aceşti copii minunaţi, atunci când au atras atenţia asupra nevoii de conştientizare a autismului şi a celorlalte forme de dizabilităţi şi a problemelor care le îngreunează viaţa, vă lăsăm pe dvs. dragi cititori, să vizualizaţi momente dragi din timpul zilei festive.

21 IMG_6255 IMG_6320 IMG_6325 IMG_6330 IMG_6338 IMG_6376 IMG_6408 IMG_6439 IMG_6453 IMG_6500 IMG_6514 IMG_6528 IMG_6562 IMG_6563 IMG_6580 IMG_6590 IMG_6617 IMG_6622 IMG_6636 IMG_6641