Mircea Geoana, presedintele PSRO a efectuat o vizita la iasi

 

În contextul scandalului legat de fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009, Mircea Geoană iese la rampă cu declarații fulminante. El susține că, în acel an, a existat în perioada campaniei o ”coloana a cincea a lui Băsescu în PSD” și că, din punctul său de vedere, fraudarea alegerilor care ar fi avut loc în țară ar fi cel mai probabil mușamalizată de o comisie de anchetă parlamentară.

„A existat coloana a cincea a lui Băsescu în PSD. Sunt lucruri triste, pentru că într-un fel este evident că mandatul doi al lui Traian Băsescu este ilegitim, este evident că există indicii cu privire la un demers coordonat și organizat de fraudare și de influențare a alegerilor prezidențiale din 2009. Acest lucru este fără dubiu. Cred că a existat o acțiune coordonată, spun cu toată rezerva faptului că corb la corb nescoțându-și ochii dovezile după atâția ani de zile sunt cel mai greu de obținut, dar cred că nu a existat o instituție a statului român care să aibă de-a face direct sau indirect cu alegerile, să nu fi fost implicată”, a afirmat la un post TV Mircea Geoană, președinte al PSRO.

„Rezervor de CNP”, în rândul populației rome

Geoană mai afirmă că, potrivit unor zvonuri, a fost creat „un rezervor de CNP-uri în rândurile populației rome” în favoarea lui Traian Băsescu.

„Unii spun, de exemplu, că faimoasa întâlnire din septembrie 2009 cu salba de galbeni primită de la liderii romi a avut în spate nu doar un business al fratelui președintelui cu unii reprezentanți, ci faptul că s-a decis ca un număr important de cetățeni de populație romă care nu aveau CNP-uri, cu sutele de mii, să fie introduși în sistem. Unii spun că a fost de fapt bufferul de unde s-a făcut diferența. Nu s-a dat tuturor, dar a existat un rezervor de CNP-uri la dispoziția autorităților, care puteau fi folosite”, a susținut Geoană.

Victor Ponta – „calul troian”

Geoană mai spune că a existat o diferență reală de câteva sute de mii de voturi în favoarea sa, dar că s-a apăsat „pe toate butoanele statului”, „voturile fiind furate din țară”. El l-a nominalizat în acest sens pe fostul său șef de campanie, Victor Ponta, ca fiind un posibil „cal troian” al „coloanei a cincea” a lui Băsescu, din PSD. El a vorbit despre o mașinărie care a funcționat la parametri de o intensitate excepțională.  „Poate nu este o coincidență că exact în județele unde liderii PSD aveau probleme în justiție și vulnerabilități există sentimentul că au lăsat-o mai moale în turul doi. Unii au plecat și în străinătate, în turul doi. Pur și simplu au apăsat pe toate butoanele și, în clipa în care apeși pe toate butoanele statului, pe vulnerabilitățile adversarului, mai ai și o coloană a cincea a lui Traian Băsescu cu un cal troian băgat în PSD… ”, a afirmat Geoană.

Articolul a apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.350