România ar putea înregistra încă două recorduri mondiale. De data aceasta la cel mai mare număr de oameni îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale şi la cel mai mare dans.

 

Un reprezentant al Cărţii Recordurilor se va afla duminică, 14 mai, la Năsăud, acolo unde, în prezenţa a aproximativ 10.000 de oameni din întreaga ţară, vor avea loc manifestările unui impresionant festival tradiţional. În jurul orei 11.00, 4.500 de oameni de toate vârstele, vor forma o coloană care se va deplasa din centrul oraşului Năsăud către stadionul din localitate, unde se vor aşeza în cercuri concentrice. Aceştia vor purta costume populare specifice regiunii geografice: clop cu pene de păun, curele cu mărgele, zadii, pieptar cu ciucuri şi basmale înflorate.

Cel mai mare dans din lume

Costumaţi astfel, participanţii vor încerca să obţină şi recordul mondial la cel mai mare dans. Ei vor juca dansuri tradiţionale de pe Valea Someşului, „Roata de la Runc” şi dansuri din alte zone etnografic, sub coordonarea coregrafului Marin Barbu. Reprezentantul de la Cartea Recordurilor va urmări cu atenţie manifestările şi respectarea codului vestimentar.

Ziua Naţională a Costumului Tradiţional

Festivalul de la Năsăud care ar putea aduce cele două recorduri pentru România, se desfăşoară pentru al doilea an consecutiv. În acest mod, organizatorii marchează Ziua Naţională a Costumului Tradiţional care a fost instituită prin lege acum doi ani.

Zona Năsăudului, unică în ţară

Bistriţa-Năsăud este o zonă deosebită din punct de vedere cultural. Aici se întâlneşte o situaţie unică în ţară. Pe teritoriul unei singure zone, se regăsesc diverse tipuri de costume populare. Pe Valea Someşului, Valea Sălăuţei, Valea Şieului, Valea Bârgăului şi Valea Ilvelor sunt mai multe tipuri de costume populare tradiţionale specifice.