Luni au început lucrările comisiei parlamentare care anchetează desfășurarea alegerilor prezidențiale din decembrie 2009. Primul audiat de comisie a fost jurnalistul Dan Andronic, cel care prin dezvăluirile sale  a declanșat tot acest scandal.

Andronic le-a relatat senatorilor și deputaților despre vizita sa, în seara de 5 spre 6 decembrie 2009, acasă la Gabriel Oprea. El a precizat că a fost invitat de Gabriel Oprea, într-o convorbire telefonică, dar că nu era vorba de aniversarea lui Neculai Onțanu sau a altcuiva. Jurnalistul a menționat că nu ar fi povestit despre întâlnirea care s-a terminat în jurul orei 11,00, dacă nu ar fi ieșit la lumină întâlnirile de la K2, T14 sau partidele de tenis între unii lideri politici.

„Celulă de criză”

„(…) Am intrat în casa lui Gabi Oprea la 9,30 — 9,45, acolo m-am întâlnit în prima parte a casei — în living — cu Neculai Onțanu, primarul de la sectorul 2, Puiu Iordănescu, soția lui Gabriel Oprea, mai erau două doamne. Ne-am salutat, m-am așezat acolo, lumea se uita la televizor în acea cameră, Gabi Oprea s-a uitat după mine. Ne-am dus în birou și acolo am dat peste ceea ce am tot povestit: Laura Codruța Kovesi, Florian Coldea, George Maior și Vasile Dîncu. S-ar putea cu Vasile Dîncu să mă fi intersectat și în living. Și acolo a fost o întâlnire de vreo oră, o oră și ceva, undeva 10 jumate 11 fără un sfert, în care toată lumea discuta politică. Eu am definit-o ca fiind o celulă de criză, pentru că toată lumea era extrem de agitată, se primeau telefoane, era clar că contextul era politic, pentru că se vorbea de rezultate, în special diaspora era un subiect, și mi-aduc aminte că stăteam față în față cu doamna Kovesi”, a declarat Andronic.

Cei prezenți, vizați de victoria lui Geoană

Jurnalistul a mai afirmat că toți ar fi fost vizați de o victorie a lui Mircea Geoană și că el, personal, „fusese amenințat de un lider al PSD, cu pușcărie dacă câștigă Traian Băsescu”. Gabriel Oprea primise și el amenințări de la gruparea Vanghelie — Cătălin Voicu. Lui Florian Coldea, în timp ce se afla într-o misiune, i s-a transmis că va ajunge ambasador în Sudan. Tot în acest context am aflat și de discuția pe care a avut-o Florian Coldea, cu o seară înaintea alegerilor, în noaptea de 4 spre 5, cu generalul Dumitru Iliescu, fost șef al SPP, fost consilier pe probleme de siguranță națională al lui Ion Iliescu, în care i au oferit demisia în caz de victorie a lui Mircea Geoană, cerându-i doar să rămână pe un post în cadrul Academiei Naționale de Informații. (…) Iar doamna Kovesi fusese anunțată de Mircea Geoană, cu trei zile înainte de alegeri, că va fi schimbată, întrucât obținuse un raport nefavorabil de la CSM, iar dl Geoană a spus că, din punctul lui de vedere, este un mandat nelegitim și dacă pe Daniel Morar îl va păstra, pe dna Kovesi cel mai probabil o va schimba”, a susținut Andronic.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.352