Ilie Elefterie PETRE, primarul ales al comunei jilava

 

Cinci secții de votare au fost pregătite, duminică, 11 iunie 2017, în circumscripția electorală comunală nr. 31 Jilava, pentru alegerea primarului localității. Luni dimineață, după ce toate voturile au fost numărate, a fost anunțat câștigătorul – candidatul PNL Elefterie Ilie Petre, care a reușit să convingă mai bine de jumătate dintre jilăvenii care au ieșit la vot.

Articol apărut în nr. 355 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

alegeri primar

”Vă mulțumesc pentru încrederea acordată și pentru cele 2.320 de voturi prin care am fost ales primar! Greul acum începe, dar, de mâine, administrăm Jilava împreună! Este timpul să ne unim eforturile, să uităm răutățile ultimelor zile și să muncim cu toții pentru comuna noastră, Jilava!, a postat pe pagina personală de Facebook noul primar al comunei Jilava.

Cum s-a desfășurat votul

Mariana Dumitrescu, actualul viceprimar al localității, cu atribuții de primar interimar, a fost candidatul PSD și a avut poziția a treia pe buletinul de vot. Domnia sa a votat duminică, în jurul prânzului, la Secția 196, amenajată în incinta Școlii nr. 2, din str. Odăi 142. Președintele secției, Fănica Domnișan, ne-a declarat că nu au fost semnalate incidente nedorite și, până la ora 11.45, din cele 1.452 de persoane arondate secției votaseră 242.

Din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP), candidatul pentru funcția de primar, Cristian Drăgan, primul pe buletinul de vot, a votat în jurul orei 9.30, la Secția 197, din Școala nr. 1, amplasată pe Șos. Giurgiului 266. Aici, prezența nu era una tocmai bună la ora 12.00, din 1.975 de persoane prezentându-se la urne doar 368. Până la prânz, nu fusese înregistrată în această secţie nicio solicitare pentru urna mobilă. Ilie Elefterie Petre, candidatul PNL, a votat la prima oră, imediat după deschiderea Secției 195, amenajată în incinta SC Progresul SA.

La ora 13.00, potrivit președintelui secției, Mădălina Chirieci, aici votaseră aproape 300 de persoane din 1.583 arondate. La ora la care echipa Jurnalului de Ilfov a ajuns aici, un echipaj de la Poliția Măgurele, condus de subcomisarul Ion Negoiță, comandantul unității, sosise pentru investigarea unei posibile tentative de fraudă electorală. Numele unei alegătoare fusese înregistrat în sistemul electronic de votare, de două ori, iar acest lucru a trebuit cercetat. S-a dovedit a fi o eroare de sistem, lucru care, potrivit declarației subcomisarului Negoiță, s-a mai întâmplat și într‐o altă secție de votare din Jilava. Însă orice astfel de situație trebuie analizată prompt, pentru a evita votul multiplu.

În cursa electorală de la Jilava s-au mai înscris, din partea ALDE, prof. Pantelie Sfia, iar din partea Partidului Republican din România, Anca Daniela Cimpoeru. La Secția 199, din incinta fostului C.A.P. Jilava, din Șos. Giurgiului 288, procesul de vot s-a desfășurat fără incidente, la ora prânzului prezența la urne fiind de 11%. Singurele nemulțumiri ale unor alegători au fost legate de faptul că, pe buletinul de vot, din caseta candidatului PSD lipseau trandafirii, fapt ce i-a derutat pe cei care nu știu să citească și care, de obicei, se orientează după însemnele partidelor…

Cea mai animată secție a fost cea din ”Țigănie”, Secția 198, amenajată în incinta Școlii nr. 3, din str. Verii 33.

Prezența aici a fost foarte bună, alegătorii formând cozi pentru exercitarea dreptului la vot. Elena Mariana Călin, președintele secției, ne-a declarat că, deoarece aici este arondat Penitenciarul Jilava, de dimineață, urna mobilă a fost la închisoare, unde 7 deținuți, locuitori ai comunei Jilava, au dorit să voteze pe lista suplimentară.

Liniște, la SPCLEP

La Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Jilava, deschis, în ziua alegerilor, până la ora 21.00, nu fusese depusă, până la ora 13.00, nicio solicitare pentru eliberarea documentelor de identitate. S-au făcut câteva eliberări de cărți de identitate, însă cererile fuseseră depuse înainte de ziua alegerilor locale parțiale.

Rezultate alegeri locale parțiale Jilava

Potrivit Autorității Electorale Permanente, duminică, la ora 19.00, prezența la urne la nivelul localității Jilava era de 45.10%. În cele 5 secții de vot, din 8.600 de votanți pe liste, votaseră 3.895. Două ore mai târziu, la ora închiderii urnelor, prezența la vot anunțată pentru Jilava era de 51.01%. Numărul total al celor care au votat a fost de 4.387. Dintre aceștia, mai bine de jumătate l-au ales pentru funcția de primar pe Elefterie Ilie Petre. Candidatul PNL a adunat 382 de voturi la Secția 195, 517 voturi la Secția 196, 526 – la Secția 197, 540 – la Secția 198 și 353 de voturi la Secția 199.

Mariana Dumitrescu, actualul viceprimar al comunei, cu atribuții de primar, candidat din partea PSD, a convins 1.249 de jilăveni, din cei 4.387 care s-au prezentat la urne. Iar candidatul PMP, Cristian Drăgan a reușit să strângă 523 de voturi. Prof. Pantelie Sfia, ALDE, a fost votat de 117 jilăveni, iar candidatul Partidului Republican din România, Anca Daniela Cimpoeru, de 40 de persoane dintre cele care au dorit să-și exprime preferința electorală.

foto 3
Mariana Dumitrescu, viceprimar al comunei Jilava, candidat PSD pentru funcţia de primar
foto 4
Subcomisarul Ion Negoiţă verifică eroarea apărută în sistemul de înregistrare a voturilor
alegeri primar 1
Buletinele de vot sunt aduse, noaptea, la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie Comunală

foto 2