După marea sărbătoare închinată Sfântului Ilie, iată că ne împărtășim din nou cu harul unuia dintre cei mai iubiţi sfinţi din Biserica lui Hristos. Joi, pe 27 iulie, să ne reunim în rugăciune cu slujitorii Domnului și alţi credincioși ca să-i aducem cinstirea care i se cuvine Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.

Articol apărut în nr. 361 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

pag 16 jpg

An de an, “Doctorul fără de arginţi”, așa cum mai e recunoscut Sfântul Pantelimon, este prăznuit, cu mare bucurie, de credincioșii ortodocși. După tradiţie, în dimineaţa zilei de 27 iulie, lăcașele de cult răsună de rugăciuni și frumoase cântări bisericești. Praznicul este prilej de bucurie duhovnicească pentru toţi cei ce participă la slujbele frumoase și grandioase oficiate de slujitorii bisericilor. Și totuși, de ce ocupă Sfântul Pantelimon un loc deosebit de important în lumea ortodoxă? De ce trebuie să‑l avem în sufletele noastre și să-i aducem o cinstire deosebită? Ne vom răspunde la toate aceste întrebări numai după ce vom face o scurtă trecere prin viaţa sa duhovnicească.

Sfântul Pantelimon, cel în toate puternic ca un leu 

Sfântul Pantelimon a venit pe lume în anul 284, în Cetatea Nicomidiei, din Asia Mică. El s-a născut pe vremea împăratului Maximian Galeriu și a avut o mamă creștină și un tată păgân, care era senator la curtea împăratului. A primit numele de Pantoleon, care înseamnă cel în toate puternic ca un leu. Evula, mama sa care trăia cu iubire de Hristos, îi vorbea adesea despre împlinirea sufletului și încerca să-i descopere tainele credinţei. Dragostea acesteia pentru Dumnezeu a avut o influenţă asupra lui Pantoleon, care a început să cerceteze căile sfinte, din fragedă pruncie. După moartea mamei sale, tatăl l-a dus la școlile păgâne care existau la acea vreme, iar el a renunţat la credinţa în  Dumnezeu.

Doctorul fără de arginţi

A absolvit cu succes Școala de Medicină, de la Nicomidia. Apoi a fost încredinţat medicului Eufrosin, care i-a fost mentor. Cunoștinţele și înţelepciunea i-au adus cea mai bună reputaţie și l-au ajutat să devină medicul împăratului. În inima tânărului doctor Dumnezeu și-a găsit, din nou, un loc aparte, când l-a întâlnit pe Ermolae, un bătrân creștin, preotul unei biserici din Nicomidia, care l-a învăţat că numai Hristos este doctorul adevărat al sufletelor și al trupurilor bolnave. Într-una din zile, când se întorcea de la bătrânul Ermolae, a găsit pe drum un copil mort, mușcat de o năpârcă. A fost cel mai bun prilej să probeze adevărul spuselor lui Ermolae. A chemat în ajutor numele lui Hristos, iar copilul s-a ridicat imediat și năpârca a murit. Acesta a fost momentul care l-a determinat pe tânărul medic să se boteze în numele lui Hristos. Numele Pantelimon care se traduce prin cel cu totul milostiv, l-a primit la botezul de atunci. Și, tot de atunci, și-a primit și renumele de “Doctorul fără de arginţi”, slujind întreaga via­ţă aproapelui.

Din minunile Sfântului Pantelimon

După primirea numelui de Pantelimon, tânărul a început să facă adevărate minuni. Vindeca boli considerate incurabile și tămăduia durerile sufletești. Acum deja vindeca prin harul divin pe care-l primise de la Dumnezeu pentru credinţa puternică pe care o avea. În semn de mulţumire pentru milostenia Domnului faţă de el, Pantelimon și-a dat toată averea săracilor. Pe fiecare îl ajuta după nevoia lui. Nu lua bani pentru vindecări. Sfântul Pantelimon nu a umblat după averi. S-a mulţumit cu ceea ce putea avea și nu cerea nimănui bani pentru binefacerile făcute. Și pentru că era tot mai căutat de bolnavi, era invidiat de ceilalţi medici din Nicomidia.

Rănile i s-au vindecat când trupul i-a fost sfâșiat

Aflând de credinţa și dragostea nemărginită a Sfântului Pantelimon pentru Hristos, împăratul Maximian a poruncit să fie supus unor chinuri groaznice și apoi să i se taie capul. A fost legat de un stâlp și i-a fost sfâșiat trupul cu gheare de fier, iar rănile arse cu făclii aprinse. Dar rănile i s‑au vindecat, uimitor. A fost aruncat fiarelor sălbatice, dar acestea s-au arătat blânde. Apoi a fost legat de o roată cu lame ascuţite, care să-l omoare prin rostogolirea de la înăţime. Dar Dumnezeu l-a eliberat și de data aceasta.

A murit decapitat

Văzând toate acestea, împăratul a dat ordin să i se taie capul, iar trupul să‑i fie aruncat în foc. Când a murit, o voce din Cer s-a auzit spunând: “Slu­jitor credincios, dorinţa ta va fi acum îndeplinită, porţile Cerului îţi sunt deschise, cununa ta e pregătită. Vei fi de-acum înainte adăpost deznădăjduiţilor, ajutor celor încercaţi, doctor bolnavilor și teroare demonilor.”

Pelerinaj la Biserica Sfântul Pantelimon, din București

Slujitorii Parohiei Sfântul Pantelimon, din București și fiii săi duhovnicești, îl cinstesc în chip deosebit pe Marele Mucenic care-i ocrotește de-o viaţă-ntreagă. În seara zilei de miercuri, 26 iulie, vor scoate din biserică moaștele Sfântului Pantelimon și le vor purta în procesiune. Credincioși din toată ţara sunt așteptaţi la procesiunea intitulată “Mărturisirea credinţei în cetate”, care va începe la ora 20.00, după slujba Vecerniei. Moaștele vor fi purtate în procesiune pe următorul traseu: Str. Iancu Căpitanu –
Str. Pop de Băsești – Str. General Salmen – Str. Călușei. Potrivit ­
basilica.ro, “cu acestă ocazie, va avea loc un moment cultural dedicat apărătorilor Ortodoxiei din perioada comunistă. Piesa intitulată Apărătorii Ortodoxiei va fi pusă în scenă, sub forma unui monolog, de actriţa Ana Calciu”.