În atenția reprezentantelor sexului frumos! Vremea caldă și umedă din timpul verii, crește riscul apariției infecțiilor vaginale. Pentru a preveni astfel de situații, trebuie să aveți o igienă intimă sporită. Iată recomandările specialiștilor!

 

Articol publicat în ediția printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 362

 

 

23-page-001

Vara este sezonul perfect pentru călătorii șivacanțe, pentru plimbare și relaxare, dar nu trebuie să uitați că în timp ce vă  distrați, apa din piscină sau apa mării poate avea și efecte adverse asupra corpului. Căldura, transpirația, înotul și alte elemente pot cauza disconfort la nivel genital. De aceea se impune o igienă perfectă pentru zilele de vară.

Bacteriile se dezvoltă în mediul închis și umed

Candidozele genitale sau in­fecțiile vaginale se produc în momentul în care este o cantitate crescută de bacterii în interiorul vaginului. Bacteriile se dezvoltă mai ales într-un mediu închis și umed, unde se creează spațiul propice pentru infecții, avertizează medicii.

Apa, factor de îmbolnăvire

Înotul este un sport sănătos atât pentru minte, cât și pentru corp, dar poate îmbolnăvi aparatul genital. Umiditatea crescută pentru mult timp, poate irita suprafețele genitale și facilitează apariția infecțiilor. „La mare, la piscină sau oriunde alegeți să înotați, este bine să nu purtați ore în șir un costum de baie umed, pentru a evita apariția afecțiunilor genitale”, spune dr. Silviu Istoc.

Purtați lenjerie intimă din bumbac! Vă ajută să evitați infecțiile genitale

O lenjerie intimă necorespunzătoare, poate afecta sănătatea genitală. Deoarece mătasea și materialele asemănătoare rețin umiditatea, este indicat să purtați lenjerie intimă din materiale care-i permit pielii să respire, de exemplu bumbacul. „Optând pentru lenjerie intimă din bumbac, nu faceți decât să contribuiți la sănătatea genitală, păstrând zona uscată și curată, lucru ce reduce semnificativ riscul apariției infecțiilor genitale”, explică dr. Silviu Istoc, specialist în Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover.

 Slipul trebuie schimbat cât mai repede după ieșirea din apă!

Este bine de știut că purtarea costumului de baie mai multe ore duce la apariția infecțiilor urinare din cauza umidității și a căldurii care se păstrează mult timp la nivel genital. Dacă slipul nu se usucă la soare, este indicat să fie schimbat cât mai repede după ieșirea din apă. De asemenea, este indicat să se spele costumul de baie după fiecare folosire, pentru a îndepărta din țesătura sau excesul de sare sau alte elemente care pot favoriza apariția iritațiilor și a infecțiilor.

Dr. Silviu Istoc, specialist Obstetrică-Ginecologie: „Evitați hainele prea strâmte! Cauzează iritații și infecții, care sunt agravate de transpirație”

Blugii și alte articole vestimentare mulate, purtate în zilele toride de vară, nu fac decât să crească disconfortul termic la nivelul corpului. „Frecarea, căldura și umezeala pot cauza de asemenea, iritații și infecții, acestea fiind accentuate și chiar agravate de transpirația care apare din cauza temperaturilor ridicate. Dacă vă este imposibil să nu purtați astfel de haine, măcar încercați să nu le purtați în fiecare zi. Optați pentru o vestimentație din materiale naturale, destul de lejeră pentru a nu favoriza transpirația și pentru a permite pielii să respire”, recomandă dr. Silviu Istoc.