Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în această perioadă a anului o reprezintă toxiinfecția alimentară. Boala apare atunci când consumăm alimente sau băuturi contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți. Cum se manifestă această afecțiune, cât este de periculoasă și mai ales, cum o evităm? Aflăm în cele ce urmează!

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 362
22-page-001

Cauza declanșării to­xiin­fecției o reprezintă nerespectarea timpului necesar preparării termice, depozitarea în locuri neadecvate, încălzirea și reîncălzirea în vederea consumului. Persoanele trecute de vârsta de 65 de ani, care suferă de o boală cronică precum diabetul zaharat și femeile însărcinate, au un risc și mai mare de a se îmbolnăvi. Pericolul ne pândește, în special, în zilele libere când suntem tentați să mâncăm mai mult la terasele și restaurantele de pe plajă sau de la poalele munților. Din păcate, atunci când nu ne preparăm mâncarea acasă, ­este posibil ca în loc să ne hrănim cu alimente sănătoase, să sorbim din farfurie o bacterie, un virus sau un parazit.

Semne că suntem contaminați 

- diaree – acesta ­este primul simptom care ne anunță că am făcut to­xiinfecție alimentară;

- stare de slăbiciune generalizată;

- grețuri, stări de vomă și dureri abdominale;

- tulburări de vedere;

- dureri și crampe musculare care pot dura de la câteva zile, până la câteva săptămâni;

- dureri de cap și înțepenirea cefei;

- pierderea echilibrului;

- dacă nu ajungem din timp la medic, boala evoluează și este posibil să facem convulsii. Tocmai de aceea, se impune controlul medical (poate fi și un consult la medicul de familie sau un specialist în medicină internă) încă de la primele simptome.

Și totuși… putem evita infestarea. Iată cum!

-  renunțând să comandăm alimente grase sau ușor fermentabile,

- evitând produsele cu unt, smântână, maioneze și sosuri,

- puiul, peștele, friptua în sânge, scoicile, melcii și moluștele pot fi infestate dacă nu sunt foarte bine preparate. De aceea, este de preferat să evităm să le cumpărăm din restaurantele cărora nu le cunoaștem condițiile de depozitare și preparare a alimentelor. Băuturile carbogazoase pot fi la fel de periculoase și trebuie înlocuite cu sucuri naturale sau limonadă.