Echipa polițiștilor participanți la acțiunea de prevenire

La nivel național, Poliția Română, în parteneriat cu Groupama Asigurări, a lansat o campanie pentru prevenirea furturilor din locuințe, denumită „Hoții sunt creativi, fii preventiv!” Această campanie își propune informarea cetățenilor cu privire  la noi moduri de operare ale infractorilor. În cadrul acestei campanii, IPJ Ilfov a organizat o acțiune de prevenire a locuitorilor din comuna Periș privitoare la metodele pe care le folosesc hoții din locuințe pentru a înșela vigilența locuitorilor acestei localități.

Articol apărut în nr. 370 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

hoți

În cadrul acestei cam­­pa­nii, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Ilfov a desfășurat, în ziua de 19 septembrie 2017, o amplă acțiune de informare a cetățenilor care locuiesc în localitățile care alcătuiesc comuna Periș. La acțiune au participat, pe lângă polițiști din cadrul IPJ Ilfov, și ofițeri și agenți din cadrul Poliției Stațiunii Snagov și ai posturilor de Poliție din comuna Periș și Ciolpani.

Au apărut noi „metode de lucru” ale infractorilor

Despre necesitatea acestei acțiuni și despre motivul pentru care a fost aleasă comuna Periș pentru desfășurarea ei ­ne-a vorbit comisar șef Gabriela Baicu, comandantul Poliției Stațiunii Snagov. „În ultima perioadă, ne-am confruntat cu noi moduri de operare ale hoților din locuințe. Ei au devenit tot mai inventivi și născocesc tot felul de metode ingenioase pentru a-și înșela victimele. Multe dintre acestea au fost mediatizate în mass media, cum ar fi: «Metoda Accidentul», «Metoda de la Gaze, Lumină, Deratizare», «Metoda Premiul», «Metoda Promoții de la supermarket», «Metoda Pomană pentru Regele Cioabă», sau «Metoda Străinul», care, din păcate, în ciuda mediatizării lor, mai fac încă victime în rândul cetățenilor. Țintele lor sunt, în special, persoane în vârstă, care locuiesc singure. Și în județ, de la începutul anului, au fost semnalate astfel de cazuri, mai ales pe teritoriul comunei Periș, iată de ce IPJ a hotărât să organizeze o acțiune de prevenire de amploare în această localitate”, ne-a precizat cms. șef Gabriela Baicu.

Fiți vigilenți, hoții sunt tot mai inventivi

Așadar, marți 19 sep­tem­brie, un grup de ofițeri și agenți ai poliției ilfovene, format din inspector Florin ­Apostol, din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității al IPJ Ilfov, subinspector Nicușor Adrian Firaru, ofițer coordonator Ordine Publică, de la Poliția Stațiunii Snagov, agent șef adjunct Ionuț Lucian Staicu, șeful de post al Poliției Periș, agent șef principal Nicușor Stoica, șeful de post al Poliției Ciolpani, agent Gabriela Tămârjan, agent Roxana Vasile, agent șef principal Cristian Băjenaru, agent șef adjunct Ciprian Căpraru, agent principal Marian Berechet, a pornit către satul Buriaș, care aparține de comuna Periș. Aici s-au format echipe de polițiști care au străbătut pe jos așezarea, au bătut la porțile oamenilor, au discutat cu ei, le-au distribuit pliante cu informații asupra metodelor de acțiune ale infractorilor atât personal, cât și în cutiile de scrisori, dar și cu sfaturi privitoare la măsurile pe care le pot lua pentru a preveni aceste evenimente neplăcute. Totodată, ei le-au recomandat cetățenilor cu care au discutat să nu le permită persoanelor pe care nu le cunosc accesul în curte sau în lociunță și să apeleze numărul de urgență 112, în caz că ceva li se pare suspect.

La Periș s-au înregistrat 8 victime ale acestor infractori

Așa cum spunea comandantul Poliției Snagov, cms. șef Gabriela ­Baicu, victimele preferate ale acestui gen de infractori sunt persoanele în vârstă care locuiesc singure. Și pentru că în comuna Periș trăiesc foarte mulți oameni cu acest profil, cei certați cu legea nu au pregetat să acționeze aici. Așa cum ne-a relatat șeful de post al Poliției Periș, agent șef adjunct Ionuț Lucian Staicu, de la începutul anului, în comună s-au semnalat 8 asemenea cazuri, 5 la Periș și 3 la Buriaș, cel mai recent pe 15 septembrie, victima fiind înșelată prin metoda „Pomană pentru regele Cioabă”.

De altfel, în drumul lor prin comună, polițiștii au întâlnit și rude ale victimelor. Printre aceștia se numără și Marin Drăghici, care ne-a povestit cum mama sa, în vârstă de 90 de ani, a fost păcălită prin metoda „Pomană pentru regele Cioabă”, în primăvara acestui an, și care a rămas fără cerceii din aur.

Și Petrică Brătucă ­ne-a povestit cum era să fie înșelată mama dumnealui, de 82 de ani, prin metoda „Accidentul”, dar infractorul nu a reușit s-o păcălească, pentru că el o pusese deja în temă. „Acum un an și ceva, m-a sunat mama să-mi spună că venise cineva la ea s-o anunțe că eu am avut un accident pe DN1 și că trebuie să-i dea niște bani. Noroc că mama era deja pusă în temă și m-a sunat imediat. Eu i-am spus că sunt la muncă, nici vorbă de vreun accident!”, ne-a spus nea Brătucă.