În cadrul Progamelor naționale de boli transmisibile (PNIV), subprogramul 1 (pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș – Papanicolau la populația eligibilă în regim de screening), în perioada ianuarie – august 2017 ­s-au efectuat 56 de testari Babeș – Papanicolau femeilor din Ilfov, iar 41 frotiuri au fost negative pentru leziuni intraepiteliale sau maligne;10 rezultate au fost pozitive pentru leziuni displazice și 5 frotiuri – nesatisfăcătoare – impun retestarea.

 

Nu s-au depistat carcinoame. S-a constatat însă că majoritatea medicilor de familie nu se implică în implementarea PNIV.1, ”ca urmare a situației geografice particulare a Ilfovului”, dispus ca un inel în jurul Capitalei, cu distanțe mari între localitățile din nordul, sudul și vestul județului și sediul Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov – în București, sectorul 2.

Cauzele eșecului

Medicii specialiști ginecologi din cele 7 centre de recoltare (care au funcționat în perioada 2012 – 2014) au refuzat să se mai implice în screening din cauza acestor distanțe mari pe care erau nevoiți să le străbată între centrele de recoltare și Spitalul Județean, pentru predarea frotiurilor recoltate. Apoi, tariful prevăzut pentru recoltare a scăzut în 2015 – 2016 și trim. I 2017, de la 28 lei la 18 lei, sumă care nu acoperă costul kitului de recoltare și consumul de benzină. Pe lângă aceasta s-a menționat supraîncărcarea medicului de familie cu atribuții birocratice și disfuncționalitățile apărute în sistemul cardurilor de sănătate. Prin urmare, în semestrul I 2017 au funcționat doar 2 centre de recoltare (la Spitalul Județean și la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea). În aceste condiții, transmiterea rezultatelor testărilor către medicii de familie din județ, se face greu, iar populația feminină eligibilă pentru efectuarea testului Babeș – Papanicolau în cadrul programului de screening național renunță la control. DSP Ilfov consideră că, în județ, ar putea să funcționeze bine cele două rețele de screening – cea a Spitalului Clinic Județean Ilfov, dar și cea a spitalului de la Buftea – dacă nu ar exista condiția ca acesta din urmă să aibă propriul laborator de citologie. Ori, în cazul spitalului din Buftea ar putea fi inclusă în rețeaua de screening a acestuia laboratorul de citologie Synevo situat în Chiajna și aflat în relație contractuală cu CAS Ilfov, în care sunt încadrați 3 anatomo-patologi. În acest fel, populația din zona de nord și din vestul județului ar putea fi consiliată de către cei 50 de medici de familie din centre de informare și mobilizare a populației din această zonă.