Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil a fost prilej de mare bucurie pentru localnicii din orașul Pantelimon. Încă de la primele ore ale zilei de 8 noiembrie, în biserica închinată Sfinților Arhangheli au răsunat glasurile preoților care au chemat oamenii să se unească în rugăciune pentru a-și prăznui ocrotitorii. Și, odată cu ei, toate cetele îngerești din Ceruri, care nu s-au despărțit nicicând de Dumnezeu.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 377, ediția print

În orașul Pantelimon, ziua de 8 noiembrie a fost una cu totul și cu totul deosebită. Cu bucurie-n suflet, credincioși de toate vârstele s-au adunat în biserica ce încă nu a îmbrăcat haina Sfințirii ­Mari, dar care este deja plină de lumină, adevăr și viață. Cu inimile deschise către divinitate, aceștia ­i-au ­cinstit cum se cuvine, pe ocrotitorii lor spirituali, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, împreună cu toți îngerii buni, mesagerii lui Dumnezeu care le oferă o mulțime de daruri spirituale. Într-o atmosferă caldă și primitoare, un sobor de preoți condus de părintele paroh Constantin Rotaru a săvârșit o slujbă frumoasă, care îndemna lumea la săvârșirea faptelor bune, curățirea și înnoirea sufletului.

Părintele Constantin Rotaru, parohul Bisericii cu hramul Sfinții Arhagngheli Mihail și Gavriil: “Cererile, rugăciunile și toate gândurile dvs. să fie împlinite, prin credința care v-a adus aici!”

“Gândurile și rugăciunea noastră rostită împreună s-a înălțat astăzi către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și către toate puterile Cerești pentru că, vedeți, Cerul este nesfârșit. Nimeni, oricât ar scotoci în acest Univers, nu poate ­să-i găsească sfârșitul sau capătul, în ciuda tuturor insistențelor. Așadar, vedeți, Sf. Arhangheli ne învață în primul rând, nemărginirea lui Dumnezeu, infinitul Lui. Atunci când înălțăm rugăciunea noastră la Sfinții Arhangheli, ei sunt cei care duc rugăciunea noastră, puțină, dar rostită cu umilință și cu smerenie, înaintea Tronului lui Dumnezeu, al tronului veșniciei. Îngerii sunt cei care ne duc în veșnicie. Să ne aplecăm asupra Vechiului și Noului Testament și să vedem cum îngerii s-au arătat oamenilor și i-au sfătuit, ­i-au condus, i-au povățuit, le-au adus bunele vestiri. Sf. Arh. Gavriil s-a învrednicit și a avut misiunea sfântă de a-I vesti Fecioarei Maria Nașterea Fiului lui Dumnezeu. Sf. Arhanghel Mihail este numit mintea cea Atotcuprinzătoare a lui Dumnezeu, mintea prin care s-a făcut lumea. Dumnezeu a conlucrat cu aceste puteri Cerești, pe care tot El le-a creat. Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca rugăciunea noastră din această zi, înălțată în această micuță biserică, să fie dusă de îngerii și de Arhanghelii Săi acolo, la Tronul Său! Cererile, rugăciunile și toate gândurile dvs. să fie împlinite, prin credința care v-a adus astăzi aici! Dumnezeu să vă binecuvinteze!”, le-a spus părintele paroh, credincioșilor, în cuvântarea sa de suflet.

Părintele paroh, alături de credincioși la Masa Frățească

Pentru ca bucuria hramului să fie și mai ma­re, după slujbă, părintele paroh și-a invitat credincioșii la Agapă (Masa Frățească) pe care a organizat-o chiar în curtea lăcașului de cult. Toți cei care au asistat la rânduielile bisericești s-au delectat cu deliciile din pește și varza călită, gătite chiar atunci de cele mai pricepute bucătărese din parohie.