Primul an cu evenimente de amploare la Mogoşoaia, de 1 Decembrie

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, Consiliul Județean Ilfov a organizat alături de Comuna Mogoșoaia un eveniment de comemorare a eroilor care s-au jertfit pentru întregirea neamului românesc. Evenimentul a constat în arborarea drapelului României și intonarea imnului de stat, oficierea serviciului religios, depunerea coroanelor de flori la Monumentul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial, situat la intrarea din Parcul Mogoșoaia, din comuna Mogoșoaia.

Articol apărut în nr. 380 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean Ilfov și ai unităților administrativ-teritoriale din ju­dețul Ilfov, precum și re­prezentanți din raionul Ialoveni, Republica Moldova, fapt prilejuit de semnarea a 22 de acte de înfrățire între localități din județul Ilfov și din raionul Ialoveni, Republica Moldova, într-un cadru plin de însemnătate istorică. A urmat, de la ora 17:00, spectacolul folcloric ”Dor de plaiul strămoșesc”, în Parcul Mogoșoaia unde atmosfera de sărbătoare a fost completată de participarea unor meșteri populari autohtoni, tradiții și obiceiuri cu bucate tradiționale, o avanpremieră a deschiderii iluminatului festiv, care, oficial, se va face pe data de 6 decembrie, aceste momente fiind pregătite cu ocazia zilei tuturor românilor de către Comuna Mogoșoaia și Consiliul Județean Ilfov.

Gardă de onoare pentru subprefectul județului Ilfov

Ceremonialul a început cu onoruri militare acordate doamnei subprefect al Județului Ilfov, Laurenția Georgeta Tortora. S-au depus coroane din partea instituției prefectului Județului Ilfov, din partea Primăriei Mogoșoaia, prin primarul Paul Precup, Consiliului Județean Ilfov, prin președintele Marian Petrache, din partea Consiliului Raionului Ialoveni din Republica Moldova, a Inspectoratului Județean de Jandarmi Corp Lascăr Catargiu, Inspectoratului de Poliție a Județului Ilfov, cât și din partea școlii și a cetățenilor din Mogoșoaia. Au mai depus coroane Parohia ”Sf. Gheorghe”, Poliția Locală Mogoșoaia, ALDE Ilfov.

”Ostașii țării au adus în această zi de sărbătoare, pe întreg teritoriul românesc, omagiul lor sobru, cinstit și sincer, înaintașilor eroi de la care iau nemuritor exemplu de strajă pentru un simbol, tricolorul și un ideal, unirea. Observați că la acest eveniment sunt reprezentanți ai Consiliului Județean Ilfov și ai unitățior administrativ teritoriale ale județului Ilfov, precum și reprezentanți ai raionului Ialoveni, Republica Moldova, fapt prilejuit de semnarea a 22 de acte de înfrățire între localitățile din județul Ilfov și localitățile din raionul Ialoveni din Republica Moldova, într-un cadru plin de însemnătate istorică”, a spus celor prezenți la ceremonie Mihai Staicu, administratorul public al Primăriei Mogoșoaia.

”Este primul an în care, de Ziua Unirii, avem evenimente de o asemenea amploare, cu jandarmi, cu acordarea onorului pentru doamna subprefect Laurenția Georgeta Tortora. La ceremonie, slujba religioasă a fost oficiată de preoții bisericii din Mogoșoaia, iar cântecele patriotice au fost interpretate de fanfara Jandarmeriei Ilfov”, ­ne-a declarat Andreea Martinescu, secretarul comunei Mogoșoaia.

Cinste eroilor căzuți în Primul Război Mondial

Monumentul ­Eroilor căzuți în Primul ­Război Mondial, amplasat la intrarea spre Parcul Mo­go­șoaia, are  pe fiecare din cele trei brațe câte o cruce din piatră – simbolul celor trei localități unde au avut loc importante bătălii din Primul război mondial: Mărăști, Mărășești și Oituz. Pe fiecare din cele trei fețe ale monumentului, pe soclu, în zona din zidărie, este practicată câte o nișă, marcată la bază de un glaf din piatră pe care scrie numele: Mărăști, Mărășești și Oituz. Pe fața dinspre stradă, sub glaful din piatră pe care scrie Mărăști, este încastrată o iconiță și sub ea sunt două plăci din marmură albă, inscripționate. Pe prima, cea de sus, scrie „Pe aici nu se trece! Cinstire veșnică Eroilor”, iar pe cea de-a doua placă, „Slăvită fie prin jertfa lor în cele două războaie mondiale 1916-1918, 1941-1945”. Toate cele trei ­cruci au înscrise numele eroilor căzuți în luptă.