Mult așteptata petrecere dintre ani reunește familia la masa festivă. În aceste momente magice din an, pe lângă muzica și dansurile care asavoarea deliciilor din farfurie. Dacă petrecerea se organizează la tine acasă, iată cum poți fi o gazdă de excepție ­care‑și răsfață invitații cu cele mai gustoase și mai sănătoase preparate culinare!

 

Piftie de curcan

Carnea de curcan poate fi, de asemenea, un deliciu binevenit pe platoul cu bunătăți în Noaptea dintre Ani. Pe lângă savoarea inconfundabilă, este și foarte sănătoasă. Având o cantitate scăzută de grăsime, este recomandată chiar și oaspeților care au probleme  cardiovasculare. Spală bine carnea și pune-o la fiert într-un vas mare. Las-o să fiarbă la foc mic până când carnea se desprinde de pe os. Spre final, înainte de a lua vasul de pe foc, adaugă câțiva căței de usturoi pisați, sare și piper după gust și mai lasă-l la foc încă trei minute. Atenție la cantitatea de sare adăugată! Mai ales dacă ai la masă persoane cărora sănătatea nu le permite să consume preparate cu multă sare. Pentru un plus de savoare și un aspect mai plăcut, poți tăia și câteva rondele de morcovi pe care să-i pui spre sfârșit la fiert, odată cu restul ingredientelor. Iar în mijloc, un fir de mentă. Strecoară zeama și toarn-o peste carnea frumos așezată în farfurii. Apoi dă vasul la rece.

Salată cu piept de pui

După mâncărurile tradiționale din zilele Crăciunului, pe care  organismul le digeră mai greu, ar fi ideal să înlocuiești carnea de porc cu cea de pui, pește sau curcan. Taie în cubulețe mici, 200 g  de piept de pui fiert și răcit. Apoi curăță de coajă o rădăcină de țelină, două mere și un morcov mare și dă-le prin răzătoarea mare. Stropește legumele cu zeamă de lămâie, ca să nu oxideze, și amestecă-le bine într-un bol cu maioneză, după gust. La final, condimentează salata cu sare și piper și dă-o la frigider. Se servește la cel puțin o jumătate de oră după ce a fost ținută la rece. O poți servi așezată pe frunze de salată verde.

Ciorbă de găină cu zeamă de varză

 Ciorba de găină acrită cu zeamă de varză poate înlocui cu brio ciorba de porc. Aripile, târtița, gâtul, spatele, pipota, inima, ficatul și pulpele, spălate bine, pune-le la fiert cu puțină sare, în doi-trei litri de apă. Când carnea este pe jumătate fiartă, adaugă un morcov,un păstârnac, o ceapă și un ardei gras, spălate și tocate mărunt. Lasă la fiert până când carnea se pătrunde ușor cu furculița. Când carnea este fiartă, pune roșii în bullion, lasă să clocotească și adaugă zeamă de varză, după gust. După încă două-trei clocote, bate două ouă și toarnă-le, în strat subțire, în ciorba clocotindă, amestecând ușor cu o paletă. Oprește focul și presară leuștean.

 Pește la cuptor    

După datină, în noaptea de Revelion se mănâncă pește pentru că, potrivit superstiției, aduce noroc și bunăstare în Noul An. Așadar, în Noaptea dintre Ani, în loc de friptură de porc servește-le invitaților pește la cuptor. Ia doi crapi mari, curăță-i de solzi și intestine, porționează-i și spală-i bine. Toarnă cam 300 ml de ulei într-o tavă și bag-o la cuptor până se încinge uleiul. Apoi adaugă bucățile de pește peste care ai turnat, în prealabil, o căpățână de usturoi pisat, sare și piper. Introdu din nou tava la cuptor și las-o pe foc până când peștele se rumenește bine. Îl poți servi pe pat de lămâi.