De ani de zile, serbările de Crăciun organizate de școala nr. 1 din Gruiu au un farmec aparte. Copiii și dascălii lor pun mult suflet în realizarea momentelor artistice și fac tot ce ține de ei ca acestea să se ridice la un nivel cât mai înalt. Bucuria de a fi pe scena Casei de Cultură „Ștefan Iordache” îi face se emane o emoție profundă, care se transmite celor aflați în sală. Astfel, magia Sărbătorii Nașterii Domnului Iisus Hristos îi învăluie pe toți cei prezenți, iar serbarea devine un moment emoționant de neuitat.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 383, ediția print

Nici anul acesta copiii din Gruiu nu s-au dez­­mințit. Îmbujorați de emoție, uneori ușor fâstâciți de presiunea momentului de a se afla sub privirile atâtor spectatori, ei au reușit, cu candoarea și naturalețea specifică vârstei, să încălzească inimile tuturor.
Iar când alături de părinți, bunici, prieteni și vecini în sală iau loc ofi­cialitățile comunei – primarul Ion Samoilă, viceprimarul George Ghiulea, consilieri locali – sarcina lor devine mult mai importantă.

Datini și obiceiuri însuflețite de copii

Astfel, am avut prilejul să văd prichindei din primele clase primare, coordonați de de înv. Elena Niculae și înv. Gheorge Niculae, recitând, dansând și cântând din toată inima. Iar micuța Elif Turan ne-a încântat cu vocea și talentul ei, atunci când a interpretat o melodie amuzantă intitulată „Vă rog să mă scuzați, dle. Moș Crăciun!” și a rupt ropote de aplauze din partea spectatorilor. Elif, despre care am aflat că se pregătește cu Daniel Iordăchioaie, în mod sigur are un viitor mare în acest domeniu și vom mai auzi despre ea și în anii următori. Încântătoare au fost și micuțele dansatoare din clasa a IV-a care fac parte din ansamblul „Mini Star”, pregătite de prof. Claudia Zaharescu, de la Casa de Cultură „Antim Ivireanu”, din Ghermănești. Ele au interpretat, cu grație, un dans al umbreluțelor și au primit aplauze pe măsură. Lor le-au urmat corul alcătuit din elevi ai claselor gimnaziale, pregătit de părintele Mircea Ioniță. Ca și în anii trecuți, copiii au interpretat cu mult har un program de colinde din repertoriul național, dar și internațional, care ­i-au încântat pe spectatorii de toate vârstele, aflați în sală. După acest program, a venit și momentul îndelung așteptat de toți copiii: Moș Crăciun a urcat pe scenă pentru a le împărți darurile asigurate prin grija Consiliului Local și a Primăriei Gruiu, nu mai puțin de 960 de pungi pline cu bunătăți. A urcat pe scenă și primarul Ion Samoilă, care s-a fotografiat cu micuții bucuroși că Moșul le-a adus dulciuri, fructe și jucării. Au fost momente de neuitat pentru prichindei, dar și pentru cei mari, iar edilul din Gruiu i-a asigurat că și la anul Moșul va veni cu daruri pentru toți copiii.