Ai acumulat câteva kilograme nedorite, ești obosit și nu ai niciun chef de muncă deși abia s-a încheiat vacanța de Sărbători? Nici nu e de mirare. Toba, cârnații, caltaboșii, friptura, piftia și sarmalele din meniul de Crăciun și Revelion i-au adus organismului o mare cantitate de grăsimi Şi toxine care acum nu-i permit să funcționeze normal. Ce pași ai de făcut ca să slăbești sănătos?

1. Detoxifierea

“Trăim într-o lume tot mai poluată prin aer, apă și sol, iar industria alimentară folosește cantități alarmante de coloranți, amelioratori și stabilizatori, denumiți generic „E-uri“. Toate acestea sunt toxice și ajung în organismul uman. Însă, fiindcă acesta este deprins de milenii cu un mediu mai curat și hrană organică, depune eforturi uriașe să le proceseze și să le elimine. Reziduurile se depozitează mai ales în colon, unde fermentează și intră în putrefacție; apoi, prin reabsorbție, intoxică intestinele, ficatul, pancreasul și întregul organism, până când acesta nu mai poate procesa și se blochează, aidoma unui computer supraîncărcat cu fișiere și asaltat de viruși. Nu contează CÂT mâncăm, ci CE mâncăm. Concret, trebuie să alegem doar alimente organice, cât mai puțin procesate și fără adaos de coloranți, conservanți sau alți aditivi. În mare măsură, o detoxifiere eficientă este asigurată de cereale, fructe și legume, al căror conținut în fibre este indispensabil tranzitului intestinal, precum și un consum suficient de apă, sucuri naturale și infuzii din plante detoxifiante”, explică specialiștii site-ului sfatulmedicului.ro.

Alimente benefice

  • cereale integrale, nuci, semințe și alune neprăjite;
  • legume și zarzavaturi crude (mai ales cele cu frunze verzi), din culturi fără îngrășăminte chimice sau erbicide;
  • orez brun, leguminoase;
  • fructe proaspete sau uscate, consumate ca atare, în salate sau shake-uri; lămâia are efect antioxidiant și detoxifiant și întărește imunitatea. Adaugă pulpă și/sau zeama de lămâie în dressinguri pentru salate, ceaiuri, sucuri, prăjituri, garnituri pentru pește sau carne la grătar;
  • miere – 1-2 lingurițe pe zi,  loc de zahăr;
  • ceai verde în loc de cafea,  dacă simți nevoia unui energizant;
  • sucuri naturale de fructe  legume, preparate în casă, ceaiuri  infuzii de plante;
  • ulei de măsline presat la rece, adăugat în salate;
  • iaurt bio, brânză de vaci, sana  chefir (verifică etichetele, să  nu conțină  E-uri);
  • pește proaspăt;
  • 2-3 l de apă plată sau filtrată pe zi pentru a stimula eliminarea toxinelor prin urină. Apa  de la robinet nu e recomandată, fiind tratată cu clor și cu alte substanțe chimice, iar apa minerală favorizează balonarea.

Alimente interzise  

 Procesul de detoxifiere trebuie să  dureze două-trei săptămâni.    Sunt  in­terzise mezelurile, dulciurile, prăjelile, cafeaua, alcoolul, tutunul, băuturile răcoritoare carbogazoase, pastele, produsele de panificație, alimentele conservate,  orice produs care conține coloranți, con­­servanți  aditivi.

2. Echilibrarea

 După detoxifiere, organismul are nevoie de încă două  săptămâni în care să se acomodeze cu  alimentația, cea care-l pre­gătește pentru pierderea  greutate. În această perioadă, în  alimentație poate fi introdusă carnea albă preparată la grătar și se pot administra suplimente de vitamine  minerale pentru a se asigura doza zilnică necesară bunei funcționări a organismului. Uleiul de  pește cu omega 3 poate compen­sa aportul redus de grăsimi, iar suplimentele pe  bază de alge cu clorofilă, cum ar fi spirulina, accelerează eliminarea toxinelor.

3. Slăbirea

 Corpul este pregătit pentru o slăbire sănătoasă  abia după ce  fost supus procesului de detoxifiere și s-a restabilit echilibrul de vitamine  minerale.

Ce  faci ca să slăbești? Ingredientele unui regim de succes  

  • O alimentație dietetică și echilibrată, ce include toate grupele de substanțe nutritive (proteine, vitamine, minerale), cu un aport redus de carbohidrați, grăsimi  dulciuri;
  • Renunță definitiv la fast-food,  carbogazoase, semipreparate, produse de patiserie-cofetărie;
  • Respectă programul de 3 mese și 2 gustări pe zi, pentru  oferi organismului la timp nutrienții necesari; astfel, nu vei mai simți nevoia de a „recupera“ ulterior, la ore târzii, când se depune orice calorie;
  • 2 litri de apă pe zi, obligatoriu;
  • 3 „porții“ de mișcare pe săptămână, de câte 30-45 de minute, te ajută să slăbești mai rapid și mai frumos: vei avea un tonus muscular, fizic și  psihic  bun, iar pielea va deveni mai suplă și mai fermă.