Fără să ne dăm seama, zilnic, cădem în plasa gesturilor care ne pun sănătatea în pericol și pe care, culmea, le considerăm benefice. Niciunul dintre noi nu ratează așa-zisul „atac asupra propriei persoane“. Pentru a conștientiza cât mai mult cum periclităm starea de bine a propriului corp, am realizat o listă a obiceiurilor zilnice care ne pot îmbolnăvi în zilele reci, de iarnă. Iată care sunt gesturile cele mai nocive în această perioadă a anului!

 

  1. Dușurile fierbinți usucă pielea și cresc ritmul cardiac

Fie vară, fie iarnă, este musai să avem o igienă personală ri­gu­roasă. Dar când această preocupare devine exagerată, acest lucru este în defavoarea sănătății noastre. Și cum iarna băile și dușurile fierbinți par a fi remediul ideal pentru a scăpa de senzația de frig și pentru a ne relaxa, iată că deja avem unul dintre gesturile care ne periclitează sănătatea. În special sănătatea pielii, după cum spune medicul dermatolog Nick Lowe, de la clinica Cranley din Londra. „Folosirea apei fierbinți combinată cu săpunuri abrazive poate distruge uleiurile naturale ale pielii. Acest lucru duce la uscarea, crăparea şi chiar infectarea epidermei“, explică dr. Nick Lowe. Pentru a preveni distrugerea pielii, dermatologul recomandă folosirea gelurilor de duș și a săpunurilor speciale pentru fiecare tip de piele în parte. În plus, apa trebuie să fie călduță, nu fierbinte. Apa fierbinte poate dilata vasele de sânge, afectează oxigenarea creierului, crește ritmul cardiac, duce la apariția dermatitei și a tulburărilor respiratorii. Cu atât mai mult nu este recomandată cardiacilor și celor cu boli respiratorii.

2. Respirația greșită îngreunează oxigenarea sângelui

Afecțiunile respiratorii în general, ne dau ­mari bătăi de cap în sezonul rece. Bronhopneumonia obstructivă cronică, rinita alergică și astmul bronșic se agravează la expunerea la aerul rece de afară. Când este frig, respirația suferă modificări. Oricât de scăzută ar fi temperatura, trebuie să inspirăm adânc, cu tot abdomenul. „Atunci când cineva este rugat să inspire adânc, cu siguranță își va umfla pieptul atunci când va inhala, iar acest lucru este greșit. Bebelușii respiră cu tot abdomenul, care folosește toată capacitatea plămânilor. Dar în timp ce creștem, trecem la un stil mai ineficient de respirație, prin piept. Asta înseamnă că aerul vechi rămâne mai mult timp în plămâni și pentru că aceste organe au o capacitate redusă, aerul proaspăt nu ajunge în secțiunea de jos. Partea de jos a plămânilor este cea care conține cele mai calde și umede vase de sânge, care sunt cele mai eficiente pentru schimbul de gaze și transportarea oxigenului în sânge“, spune dr. Neil Shah, de la Societatea de Administrare a Stresului din Londra. Din fericire, corpul poate fi antrenat pentru a reveni la respirația corectă. Atunci când inspirăm trebuie să încercăm să ne umflăm stomacul și să menținem pieptul nemișcat, iar atunci când expirăm, să contractăm mușchii abdominali.

3. Abținerea de la strănut poate duce la pierderea auzului

Strănutul este un fenomen destul de frecvent în această perioadă a anului. Acesta este un reflex de curățare a căilor respiratorii atunci când aici pătrund particule iritante. Pentru că presiunea este foarte mare, în momentul în care ne abținem de la strănut riscăm să ni se spargă un vas de sânge în creier. În plus, presiunea ajunge la ureche și poate provoca ruptura de timpan, pierderea auzului sau amețeală.

4. Amânarea nevoii de a urina îmbolnăvește rinichii

Iarna, urinăm mai des. Cum în condiții de frig nu transpirăm, apa din corp se elimină preponderent prin urină și suntem nevoiți să vizităm toaleta mai des. Chiar dacă suntem mereu contratimp, nu trebuie să ne abținem de la urinat. Amânarea nevoii de a urina poate duce la răspândirea bacteriilor în rinichi, determinând apariția infecției tractului urinar, așa-numita infecție urinară. Vezica urinară adultă poate reține între 500 și 600 de mililitri. Deja la 450 de mililitri apare dorința impetuoasă de a urina. Dacă ne abținem, ne supunem și riscului apariției incontinenței urinare, adică imposibilitatea de a ne mai abține. Excesul de proteine și zahăr, bacterii și fermenți ­și-ar  putea găsi drumul prin urină. Așa că, în loc să ne grăbim către orice altă activitate, ar fi bine să respectăm nevoile fiziologice ale organismului nostru.

5. Uscarea rufelor în casă cauzează afecțiuni pulmonare grave

Pe timpul iernii, în lipsa balconului, uscăm rufele în casă. Dar acest lucru nu este sănătos. Umezeala dilată porii din tencuială lăsând loc mucegaiului care se instalează fără a fi neapărat vizibil. Ciupercile care formează colonii invizibile au un efect extrem de dur asupra căilor respiratorii, plămânilor, sinusurilor, ducând la apariția alergiilor sau bolilor pulmonare grave.