Chiar dacă ne-am bucurat de o vreme de primăvară în plină iarnă, sezonul rece este departe de a părăsi teritoriul țării noastre. În multe zone a nins abundent, iar valorile termice au scăzut simțitor, cardiacii fiind cei mai afectați de condițiile meteorologice din această perioadă. Eforturile de adaptare la schimbările de temperatură intensifică circulația sanguină și suprasolicită aparatul cardiovascular, spun medicii. Astfel, bolnavii de inimă trebuie acum să facă față unor mari provocări: frigul și umezeala. Cum pot evita o criză cardiacă în zilele friguroase?

 

Frigul nu este un prieten prea bun pentru inimă, de aceea este bine să încercați să o protejați. Iarna, și mai ales atunci când este viscol și temperaturile sunt foarte scăzute, inima depune un efort mult mai mare pentru menținerea unei temperaturi optime a corpului. Presiunea atmosferică scăzută duce la creșterea tensiunii arteriale și accelerarea ritmului cardiac. De aceea, în aceste condiții meteorologice inima are nevoie de o cantitate mai mare de oxigen decât în mod obișnuit.

Nu fumați, nu beți cafea și nu faceți mult efort fizic!

Ce trebuie să faceți în acest sens? Medicii recomandă cât mai mult aer curat și cât mai puțin fum de țigară, inspirații cât mai profund în medii cât se poate de nepoluate, eliminarea consumului de cofeină, nicotină și alcool, o dietă echilibrată, bogată în vitamine. De asemenea, eforturile fizice trebuie dozate. Dacă aveți un serviciu care vă obligă să munciți afară, în aer liber, timpul de lucru trebuie intercalat cu pauze frecvente de repaus. În plus, trebuie să stați cât mai mult timp la căldură. Când ieșiți din casă, trebuie să purtați îmbrăcăminte adecvată condițiilor meteorologice. Hainele trebuie să fie  suficient de groase, călduroase dar nu greoaie, care să vă mențină temperatura corpului constantă.

Nu vă expuneți șocurilor termice!

Este de preferat să desfășurați activități în casă pentru a reduce la minimum modificările bruște în activitatea inimii și efortul de adaptare la frig. Căciula, fularul și mănușile sunt obligatorii în această perioadă, deoarece ele reduc suprafața de piele expusă frigului și vă ajută să păstrați o temperatură constantă a organismului. Este foarte important să evitați ieșirea din casă dimineața și seara târziu, când temperaturile sunt foarte scăzute. Ținând cont de aceste sfaturi, riscul de a face o criză cardiacă sau chiar un infarct este mult diminuat, deoarece temperaturile scăzute facilitează constricția arterelor și formarea de cheaguri de sânge.

Alte recomandări preventive

  • Nu vă expuneți temperaturilor scăzute și vântului rece, mai ales dacă suferiți de hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică (boală caracterizată prin îngustarea arterelor coronare, vasele care irigă mușchiul inimii) sau ați mai avut crize cardiace. În caz contrar, riscați complicații care pot duce chiar și la deces,
  • Evitați eforturile mari și bruște, inclusiv spartul lemnelor, căratul greută­ților, curățirea curții sau a trotuarului în zilele friguroase și cu vânt puternic,
  • Mergeți pe jos, calm și liniștit, atunci când nu este viscol și ger tăios.

 Atenție! Gripa sezonieră crește riscul crizelor cardiace și a morții subite

Nu stați în spații aglomerate și încercați să mențineți o igienă cât mai strictă în această perioadă a anului! Acest lucru v-ar putea feri de gripa sezonieră, care crește riscul crizelor cardiace și, implicit, declanșarea morții subite. Un studiu publicat recent în New England Journal of Medicine relevă că persoanele care se îmbolnăvesc de gripă au un risc de șase de ori mai mare de criză cardiacă în prima săptămână de manifestare a infecției. Autorii studiului, citați de AFP, spun că riscul de atac de cord este foarte ridicat în special la vârstnicii infectați cu un virus gripal de tip B, precum și la persoanele care supraviețuiseră unui infarct, iar primele șapte zile de gripă sunt cele mai periculoase în acest sens.

Alimentația bolnavilor de inimă, în zilele cu temperaturi scăzute

Pentru a evita crizele cardiace este obligatoriu să se recurgă și la o dietă adecvată. În sezonul rece, bolnavii de inimă trebuie să consume multe fructe și legume, pâine integrală, proteine, sucuri naturale din morcovi, țelină, spanac. Sunt indispensabile ceaiurile din plante, pentru inimă, și diuretice gen măceșe, coacăze negre, păducel, mure, talpa gâștii, vâsc, valeriană, rostopască, ghimpe.