Mâncărurile de primăvară sunt pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase. Bogate în vitamine și săruri minerale, legumele și zarzavaturile de sezon ne asigură o bună digestie și ne revigorează întreg organismul. Ce și cum să gătim ca să le păstrăm proprietățile intacte?

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 400, ediția print

Supă cremă de spanac cu praz

Ingrediente:  

– 300 gr. spanac curățat și tăiat

– 250 gr. cartofi albi, curățați și tăiați,

-40 gr. unt,

– 1 praz mediu, tăiat rondele,

-zeamă de lămâie, după gust,

– smântână, după gust,

– sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Într-o oală medie se pune untul la foc potrivit. După ce se topește adăugăm prazul, cartofii și le gătim timp de 3-4 minute. Apoi adăugăm spanacul și gătim totul până se înmoaie spanacul. Apoi turnăm puțină supă de legume și lăsăm la foc mediu aproximativ 10 minute, până fierb și cartofii. După ce luăm oala de pe foc, trecem prin blender spanacul și legumele. Amestecăm bine și asezonăm, după care adăugăm puțin suc de lămâie, sare și piper, după gust.

Ciorbă de ștevie cu orez

Ingrediente:

  • 7-8 legături de ștevie proaspătă,
  • 40 gr. orez,
  • 3 morcovi medii,
  • 3 linguri de bulion,
  • 2 linguri de ulei,
  • 1 ceapă mare,
  • 1 ardei kapia,
  • 1 felie de țelină,
  • 1 l de borș,
  • 1 l de apă fierbinte,
  • apă pentru opărit frunzele,
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Începem prin a spăla și opări frunzele de ștevie în apă cu sare. Apoi le tocăm mai mari. Spălăm și legumele și le tocăm mărunt sau le radem, apoi le călim. Stingem cu 500 ml apă și lăsăm să fiarbă în jur de 10 minute. Punem ștevia, borșul fiert în prealabil, orezul fiert și completăm cu apă fiartă în funcție de cât de consistentă vrem să fie ciorba. Asezonăm cu sare și piper și lăsăm să fiarbă încă 5-10 minute, o potrivim de sare și piper.

Tochitură de ridichi

Ingrediente:

– 2 legături de ridichi,

– 2 roșii,

– 1 ardei,

– 1 morcov,

– Puțină mazăre (din conservă),

– Câteva fire de ceapă verde,

– Câteva fire de usturoi verde,

– Câteva frunze de pătrunjel și mărar,

-Sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Spălăm legumele, le tăiem cuburi mai mari și le punem la călit cu ceapa și usturoi verde, dar fără mazăre. Apoi, dacă nu este suficientă zeama de roșii, putem adăuga puțin cidru, vin sau apă fierbinte. Punem și mazărea și lăsăm totul la fiert, la foc mic, cu capac. După 5-6 minute, stingem focul și adăugăm usturoi, sare și piper, mai amestecăm o dată și lăsăm la infuzat aromele. La final, presărăm mărar și pătrunjel, după gust.