Lume multă, peste așteptări, frumoasă, veselă și curioasă, sâmbătă după amiază, la Centrul Cultural Buftea, cu prilejul unui nou vernisaj al ”Laboratorului de talente”.  Artiști plastici de-o șchioapă și-au expus lucrările de grafică și ceramică, măiestria și fantezia lor aflându-se și de această dată sub coordonarea Grațielei Șerban Aolăriți, ea însăși artist plastic, pedagog, autor de carte și ilustrator de carte pentru copii. Vernisajul din acest an este, probabil, așa cum și-a dorit să precizeze cu mândrie Grațiela Aolăriți, expoziția cea mai muncită de până acum.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 402, ediția print

”Lucrăm la ea de la finalul lunii februarie și s-a lucrat ca într-un atelier al unui artist profesionist. Circa o lună și jumătate s-a lucrat pe proiecte, pe schițe, abia după aceea am trecut pe curat. Specială este tehnica mixtă. Am experimentat foarte mult culoarea și am îmbinat cu grafica. Este până la urmă o expoziție de grafică în care copiii au studiat animalele, au învățat să le deseneze. Este o expoziție de linie, este vorba de grafică în mod special. Ceramica este decorată în tehnica sgrafitto, dar ultima atingere a fost a mea, obiectele au mers la cuptor, la 900 de grade Celsius, se numește arderea de biscuit. Obiectele au fost scoase apoi din cuptor, au fost glazurate, adică li s-a dat luciul. Aceasta a fost atingerea mea și, din nou, obiectele de ceramică au fost întroduse la 980 de grade, pentru fixarea glazurii”, ne-a explicat artista. Am admirat lucrările a peste 60 de copii, cu vârste între 6 și 17 ani, care au realizat adevărate minuni demne de un artist profesionist. ”Laboratorul de talente” funcționează, din anul 2014, cu sprjinul Primăriei orașului Buftea și al Centrului Cultural, acesta din urmă adăpostind, de puțin timp, cuptorul din care ies atâtea minuni.

”Un obiect mic, cu echilibrul lui”

Grațiela Șerban Aolăriți este artist plastic, a absolvit Universitatea de Arte din București, Facultatea de arte Decorative și Design, specializarea ceramică, sticlă, metal. ”Îmi place să lucrez cu copiii și sunt pasionată de ceramică pentru că este foarte greu să creezi un obiect cât de mic, să aibă echilibrul lui. Am ales o tehnică de construire a obiectului prin ciupire.  Este cea mai veche tehnică de construire a unui obiect, cu toate că micii artiști au învățat tehnici mai avansate, cum ar fi cea prin șnuruire. Farmecul acestei tehnici constă în faptul că rămâne acea buză a vasului neregulată, nefinisată. Am păstrat-o așa tocmai pentru a da aspectul de vechi”, a precizat artista. Lucrările vor fi expuse mai multe sptămâni, dar Grațiela Aolăriți ne-a atras atenția că nu este o expoziție cu vânzare, pentru că cei mici își iubesc atât de mult lucrările încât nu vor să le dea nici măcar pe bani. Robert Nagy, directorul Centrului Cultural Buftea, impresionat de numărul mare de copii și adulți veniți la vernisaj, dar mai ales de lucrările acestora, ne-a mărturisit că își dorește ca ”Laboratorul de talente” să organizeze cel puțin două vernisaje pe an.