Cu doar câteva luni înainte de Centenarul încheierii Primului Război Mondial care
a adus unirea tuturor românilor într-un singur stat, săptămâna trecută, s-a mai scris o filă din istoria județului Ilfov. La 40 de zile de la miracolul Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, joi, pe 17 mai, sufletele tuturor românilor s-au împărtășit cu bucuria Înălțării Domnului. Odată cu această nouă minune a lumii, ilfovenii și-au pomenit în mod deosebit eroii din toate timpurile, căzuți pe câmpurile de luptă.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 403, ediția print

La aproape un veac de la înfăptuirea Marii Uniri, chipurile ostașilor martiri ai Ilfovului au rămas neșterse în inimile localnicilor, generație după generație. În ziua Înălțării Domnului, bisericile au îmbrăcat, din nou, frumoasele straie de sărbătoare. Încă de la primele ore ale zilei, în glasul clopotelor, preoții și-au întâmpinat credincioșii în lăcașele de cult, cu alese daruri duhovnicești. Împreună cu edilii comunităților și reprezentanți ai autorităților locale, au cinstit prin evenimente impresionante memoria eroilor care au dat țării măreție și putere și au apărat-o cu prețul vieții lor.

La monumentele eroilor, au curs lacrimile recunoștinței

Localnici de toate vârstele, prin venele cărora curge sângele celor ce au cultivat, prin jertfă, darul libertății și unității de credință și de neam, au înălțat rugăciuni la Ceruri pentru eterna odihnă a acestora. După ceremoniile religioase care au fost oficiate în biserici, spre prânz, în fiecare zonă, la monumentele comemorative, presărate cu amintirile celor două Războaie  Mondiale, domnea deja o atmosferă de pioșenie. Se întărea și mai mult credința că respectul și onoarea pentru ostașii căzuți în misiune, în teatrele de operații, continuă să facă parte din conștiința și din sufletul de român. Pentru câteva momente, copiii străbunilor noștri martiri s-au închinat și s-au rugat în fața monumentelor, vărsând lacrimile recunoștinței. Apoi au aprins lumânări, pentru a aduce eroilor lumină veșnică. Iar pentru a le face somnul mai lin, au depus coroane și jerbe de flori. Iată, cultul eroilor la ilfoveni și pomenirea acestora din generație în generație se păstrează cu adâncă emoție. Ne înclinăm și noi, cu evlavie, în fața memoriei acelor oameni, știuți sau neștiuți, care și-au purtat suferințele cu demnitate și înțelepciune pentru făurirea României și apărarea neamului nostru!