Fibrilația atrială crește riscul de accident vascular cerebral de circa 5 ori și este responsabilă de circa 1/3 dintre accidentele vasculare cerebrale ischemice. Circa jumătate dintre pacienții cu accidente vasculare cerebrale cauzate de fibrilația atrială mor în primul an și peste 2/3 rămân cu invalidități majore. Fără tratament preventiv anticoagulant, în fiecare an, 1 din 20 de pacienți cu fibrilație atrială va face accident vascular cerebral.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 408, ediția print
În mod normal, bătăile inimii sunt ritmice. La persoanele cu fibrilație atrială, această ritmicitate suferă modificări, astfel încât inima nu poate pompa tot atât de mult sânge cât una normală. În această situație, sângele se acumulează la nivelul atriilor. Această acumulare poate duce la formarea de cheaguri în atrii. Dacă inima pompează cheagul în circulație, acesta poate ajunge la nivelul creierului și poate obstrua fluxul sângelui către creier, determinând producerea unui accident vascular cerebral. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă ca pacienții cu fibrilație să primească tratament care împiedică formarea de cheaguri.
Medicii și pacienții cer creșterea accesului la diagnostic și tratament
Societatea Română de Cardiologie, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, Societatea Națională de Medicina Familiei și Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, solicită acțiuni din partea autorităților din sănătate și susținere din partea decidenților politici pentru reducerea numărului de decese și dizabilități severe cauzate de accidentele vasculare cerebrale produse de fibrilația atrială. Povara accidentului vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială în România anului 2018 impune adoptarea unor politici consistente de diagnostic precoce și de management modern al fibrilației atriale, precum și acces la tratament anticoagulant eficient.
Dezbatere privind salvarea cât mai multor vieți
Aceasta a fost tema reuniunii la nivel înalt, atât științific cât și politic, organizată recent, la Parlamentul României de către Societatea Română de Cardiologie, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, Societatea Națională de Medicina Familiei, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, cu participarea Ministerului Sănătății, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a Comisiei pentru Sănătate Publică din Senat și a altor reprezentanți ai sistemului de sănătate.
Este important de știut…
- Accidentul vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială poate fi prevenit;
- Tratamentul anticoagulant “clasic” (cu antivitamine K) reduce riscul de accident vascular cerebral cu 67% și mortalitatea cu 26%;
- Chiar dacă accidentul vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială poate fi prevenit, mai puțin de 60% dintre pacienții cu fibrilație atrială care au indicație de tratament anticoagulant îl și iau;
- Tratamentul anticoagulant cu antivitamine K are limitări majore: necesită monitorizare frecventă (prin INR), necesită ajustarea frecventă a dozelor, are răspuns nepredictibil, prezintă interacțiuni cu numeroase alimente și medicamente. Acest tratament este eficient doar dacă INR (coagularea și anticoagularea sângelui) este menținut între 2 și 3, iar în România pacienții se situează între aceste valori doar sub jumătate din timp.