APIA a comunicat în teritoriu eșantioanele de control pentru Campania 2018. Minimum 5% dintre cei 867.000 de fermieri care au cerut subvenții trebuie verificați anual Controalele vor începe în scurt timp și vor fi finalizate pe 1 octombrie.

Eșantionul de control pentru 2018 cuprinde 75.000 de fermieri, care vor fi controlați atât clasic, cât și prin teledectecție. Mai precis, dintre aceștia, 21.000 de exploatații agricole vor fi verificate clasic – în teren, iar restul prin teledetecție.

Eșantionul de control este extras de softul APIA, iar în calculator primează analiza de risc și criteriul aleatoriu de selecție. Directorul general APIA explică aceste criterii de selecție. „Ce înseamnă analiza de risc? Poate fi și un fermier foarte mic, pentru că este la limita eligibilității și prezintă un risc. Dacă are sub un hectar sau strict un hectar, categoric îl vede sistemul cu risc. De asemenea, și fermierul foarte mare prezintă un risc, pentru că are milioane de lei de luat de pe o suprafață foarte mare. Veșnic au fost discuții că sunt fermieri care ies în fiecare an la control. Dar este posibil să iasă ani la rând în eșantionul de control”, a explicat Pintea.

Cum se extrage eșantionul de control

El a vorbit și despre „logica” după care e extras eșantionul de control și de ce mulți fermieri pică la control aproape anual.

„De exemplu, un fermier a depus la APIA cerere pe 500 de hectare, iar anul următor are 502 ha, pentru că a mai cumpărat sau a mai concesionat, automat sistemul îl vede ca fermier nou sau anul acesta având 500 de hectare are cu siguranță foarte multe scheme. El într-un an a fost verificat pe trei scheme, iar în alt an pe alte trei. Deci nu iese în fiecare an pe aceleași scheme. În plus, există o reglementare europeană care spune că toată lumea, nu există fermier care să nu intre în calupul acesta de verificare. Toată populația de fermieri este obligatoriu să intre în hora asta. Atât pe vegetal, cât și pe animal, toți cei 867.000 de fermieri. Toată vara facem controlul, iar la 1 octombrie acesta trebuie finalizat. Între 1 și 15 octombrie se introduc rapoartele în sistem, astfel încât să se poată începe autorizarea la plata în avans la 16 octombrie, iar din 1 decembrie – plata finală”, a precizat șeful APIA.

Peste 100.000 de fermieri controlați în 2017

Spre deosebire de anul acesta, în 2017 eșantionul de control a cuprins un număr de 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic, astfel:

● pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 28.547 de fermieri;

● pentru controlul pe teren prin metoda teledetecției – 75.599 de fermieri.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.411