Vidra este o comună cu oameni gospodari și un adevărat etalon al legumiculturii în județul Ilfov și, de ce nu, în țară. Vidrenilor li s-a dus vestea în Ilfov, și nu numai, pentru roșiile lor gustoase și zemoase, cultivate cu trudă și grijă. Prin urmare, la așa oameni harnici și muncitori este nevoie de un primar pe măsură, care să gospodărească, la rândul său, o astfel de comună. Iar primarul Marian Tudor își dă toată silința să se ridice la înălțimea așteptărilor truditorilor acestei așezări cu adânci rădăcini în preistorie.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 411, ediția print

Vidra este o comună bogată prin oamenii săi, dar nu același lucru se poate spune despre bugetul primăriei. Banii, atâția cât sunt, trebuie chivernisiți cu grijă. Dar localitatea are mare nevoie de investiții în infrastructura edilitară. Ce faci, însă, atunci când nu ai fonduri suficiente pentru astfel de investiții? Cauți surse de finanțare externe! Este exact ceea ce fac primarul comunei Vidra, Marian Tudor, și administratorul public, Sorin Stroe. Doi oameni tineri, cu idei și inițiativă, care depun eforturi ca Vidra să se dezvolte și să ofere condiții de trai cât mai bune locuitorilor săi. Și chiar dacă, uneori, autoritățile centrale nu aprobă întotdeauna finanțarea proiectelor propuse, aceș­tia caută soluții pentru a duce la bun sfârșit investițiile.

Așadar, iată care sunt rezultatele eforturilor depuse în acest an de edilii comunei Vidra, așa cum ni le-au prezentat ei ­într-o vizită pe care echipa Jurnalul de Ilfov a făcut-o la primăre.

„Am semnat un contract de finanțare în valoare de 1,7 milioane de lei cu Ministerul Dezvoltării, pentru construcția unui sediu nou al Primăriei Vidra. Acest proiect a fost depus la MDRAP împreună cu altul, care prevedea asfaltarea unor străzi din localitate, cu o lungime totală de 24 de kilometri, numai că nu am primit nici măcar un leuț pentru un metru de stradă. Cu toate acestea, am deschis procedura de licitație pentru câteva străzi din localitate, patru mai exact – Drumul Mare, Parmac, Ciorap și Gării -, în cadrul unui proiect multianual, pentru a asfalta toate străzile din localitate. Iar Prelungirea Gării a fost predată Consiliului Județean pentru asfaltare.

În ceea ce privește mo­der­nizarea DJ 401A, tot de către CJ Ilfov, acum noi tragem tare cu racordarea proprietăților la apă și canal, am semnat contractul și deja se lucrează la efectuarea bran­șamentelor”, ne-a informat primarul din Vidra.

Vidra va avea o primărie nouă

El a mai precizat că s-au primit banii pentru construcția unei primării. „În prezent, suntem în stadiul întocmirii caietului de sarcini și, în curând, vom avea licitația. Dacă totul merge bine, până la sfârșitul anului construcția va fi gata, dacă nu vom avea contestații la licitație, dacă nu, în primăvara anului următor, în mod sigur”, ne-a spus primarul Marian Tudor.

Clădirea noii primării se va ridica lângă cea a afterschool-ulului din Vidra. Totodată, în același perimetru va fi amenajat un parc și o parcare.

„Vom avea astfel posibilitatea și spațiul necesar să amenajăm ghișee pentru fiecare compartiment în parte, pentru că avem obligația ca la casierie să avem ghișeu, la taxe și impozite să avem ghișeu. Vechea primărie este o clădire veche, care nu oferă un spațiu adecvat desfășurării unei activități cu publicul corespunzătoare, cei 42 de angajații stau înghesuiți în încăperi mici care găzduiesc, deseori, și câte 2-3 compartimente ale primăriei”, ne-a explicat edilul.

Stație de compost, pentru valorificarea deșeurilor vegetale

Un al doilea proiect important pentru Vidra, pentru care a fost obținut un accept de finanțare de 1,3 milioane de lei de la Ministerul Mediului, prevede construirea unei stații de compost cu o suprafață de 1.000 mp. Urmează realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, pentru ca suma aprobată să fie alocată primăriei. Aceasta este o investiție foarte necesară la Vidra, având în vedere faptul că, în comună, majoritatea locuitorilor se ocupă cu producerea de legume și crește animale iar edilii se confruntă cu faptul că fermierii aruncă resturile vegetale și gunoiul de grajd „pe unde apucă” pe raza localității și s-a căutat o soluție pentru a rezolva această problemă, după cum povestește primarul.

„În urma realizării acestui proiect, vom prelua de la fermierii din comună aceste resturi și le vom transforma în compost, pe care îl vom valorifica în calitate de în­gră­șământ. În acest scop, se vor achiziționa, în cadrul proiectului, o serie de utilaje necesare pentru producerea acestui compost – o remorcă basculabilă cu două axe, tractată de un tractor 4X4 de 65 CP, o vidanjă și un tocător pentru resturile vegetale. Din informațiile noastre, aceasta va fi prima și unica stație de acest gen din județ.

Două grădinițe noi, în Crețești și Sintești

Așa cum spune și titlul de mai sus, primăria are în proiect și construirea a două noi grădinițe cu orar prelungit, în satele Crețești și Sintești. ­Într-o primă etapă, însă, la grădinița cu orar normal deja existentă în Sintești, va fi amenajată o clasă cu orar prelungit, precum și una de afterschool.

„Pentru grădinița din Crețești există un proiect din 2009-2010. Acum există un protocol între Ministerul Dezvoltării și Ministerul Educației care prevede finanțarea unor astfel de investiții aflate în stadiul de proiect și a căror execuție nu a fost demarată și facem demersuri pentru a obține banii necesari pentru grădinița cu orar prelungit de la Crețești, care va avea patru săli de clasă”, ne-a precizat administratorul public Sorin Stroe.

„În același timp, în cadrul oricărei măsuri care se va deschide în această privință, vom fi primii care vom depune proiecte de genul ăsta. Pentru că bugetul nostru este foarte mic, circa 6 milioane de lei, vom apela la orice soluție de finanțare care va exista”, a adăugat și primarul Marian Tudor.

În privința infrastructurii școlare, primarul a mai adăugat că, în prezent, la școala „Bragadiru” se lucrează la reabilitarea termică a clădirii și la acoperișul acesteia, urmând ca în curtea școlii să se amenajeze un teren de sport. În același context, primarul a mai amintit și despre refacerea terenului de fotbal din Crețești, care ajunsese un maidan plin de bălării.

În curând, vidrenii vor avea apă la robinet

În urmă cu câteva zile, operatorul Apă Canal Ilfov SA a efectuat o serie de teste asupra calității apei, la stația de apă din Vidra. Au utilizat un dispozitiv special de tratare a apei, având în vedere că fuseseră detectate cantități de amoniu peste limitele normale. „În urma acestor teste a reieșit că parametrii sunt acum în limite normale și suntem aproape de zero cu amoniul. Așadar, suntem pe calea cea bună, vom avea apă potabilă în localitate. Având în vedere că branșamentele la apă și canal se vor finaliza în 90 de zile, dacă vremea va fi favorabilă, în curând vidrenii vor avea apă la robinet. ­Totodată, am deschis procedurile de licitație pentru realizarea racordărilor pe străzile laterale, unde vom veni ulterior cu asfaltarea, și sperăm ca până la jumătatea anului viitor să avem apă la fiecare consumator din localitate”, ne-a explicat Marian Tudor.

„Încă de anul trecut, de când am preluat sistemul, am efectuat expertiza la stația de apă, denisiparea puțurilor, analizele calității apei și, săptămâna trecută, am dat drumul unui puț, am trecut apa prin filtre și am efectuat alte analize. Concluzia este că apa se poate trata, iar calitatea acesteia este în standarde normale”, a adăugat și administratorul Sorin Stroe.

Autobuzele RATB vor circula, din nou, prin comună

O altă veste bună pentru vidreni, pe care ne-a dat-o primarul, se referă la transportul public de persoane. În urma asocierii din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport  Public București Ilfov (ADITPBI), în comuna noastră va fi introdusă o linie RATB. În acest moment, ne aflăm în stadiul amenajării stațiilor și a capetelor de linie, pentru a avea un transport civilizat ca în orice localitate europeană. Vor funcționa două linii de transport public către București, una va circula din Vidra către comuna Berceni, cu capătul la Piața Sudului, iar cealaltă spre Jilava, care va întoarce la Eroii Revoluției, în București. Prin această asociere am stabilit ca abonamentul să poată fi folosit și pe liniile din Capitală. Iar dacă bugetul ne va permite, eu sunt de acord să oferim transport gratuit elevilor, studenților și pensionarilor”, a mai precizat primarul.