Cine vizitează comuna Afumați poate constata că această așezare cunoaște, aproape zilnic, transformări edilitare benefice pentru locuitorii săi. Fie că vorbim de modernizarea străzilor, fie de apă și canalizare, de parcuri sau infrastructură școlară, ceva se schimbă în bine aici, în cetatea voievodului Radu de la Afumați. Și nimeni nu poate nega că toate acestea se întâmplă din „vina” echipei de la primărie, a Consiliului local și, nu în ultimul rând, a primarului Gabriel Dumănică.

Articol apărut în ediţia print a Jurnalului de Ilfov, nr. 412

Primar care, parcă, nu are stare până când nu duce la bun sfârșit ceea ce și-a propus. Chiar dacă uneori lucrurile nu merg așa cum și-ar dori, el are răbdarea să înfăptuiască proiectele demarate, spre binele obștii pe care o conduce. Că așa stau lucrurile, ne-am convins într-o discuție cu Gabriel Dumănică, primarul de la Afumați. El ­ne-a vorbit, în primul rând, despre eforturile pe care le depune administrația locală de a găsi resurse financiare necesare realizării investițiilor în infrastructura localității.

Bani pentru infrastructură din reducerea finanțării echipei de fotbal

Un capitol care solicita foarte mult bugetul localității era reprezentat de susținerea echipei de fotbal seniori din comună, CS Afumați, care, în sezonul 2017-2018, a evoluat în Liga a II-a a campionatului național de fotbal. Cu rezultate destul de bune, având în vedere că fotbaliștii afumățeni au terminat competiția pe locul 5, la egalitate de puncte cu locul 4 și puțin a lipsit ca echipa să se califice pentru barajul cu FC Voluntari. Dar, potrivit primarului Dumănică, efortul financiar pentru susținerea, în continuare, a acestei echipe la nivelul Ligii a II-a ar fi însemnat renunțarea la anumite proiecte edilitare solicitate de cetățeni. „Având în vedere solicitările cetățenilor comunei Afumați privind continuarea lucrărilor de infrastructură la apă-canal, gaze, curent electric, finalizarea asfaltărilor pe 6 dintre străzile comunei Afumați, precum și pentru reabilitarea covorului asfaltic pe străzile Borsec, Ștefan cel Mare (parțial) și Motrului (parțial), a două puțuri de apă de mare adâncime, construirea și întreținerea de noi locuri de joacă, parcuri și skate park, construirea unei săli de sport, precum și susținerea școlilor (cele 5 imobile), a celor 2 parohii din localitate, cât și în domeniul asistenței sociale, nu se mai poate susține financiar prezența CS Afumați în Liga 2 de fotbal”, a anunțat conducerea primăriei într-o postare pe profilul de Facebook al instituției.

Potrivit primarului Ga­briel Dumănică, în noul sezon CS Afumați va participa în Liga 3 de fotbal, un eșalon în care cheltuielile financiare sunt substanțial mai scăzute și pot fi suportate an de an. „Această decizie nu înseamnă că primăria și Consiliul local nu va mai sprijini activitatea sportivă din comună. Dimpotrivă, vom urmări dezvoltarea mai multor secții pentru copiii afumățeni, în cadrul Clubului Sportiv Afumați, cum ar fi șah, tenis de masă, handbal, baschet și tenis de câmp. Dar considerăm că nevoile cetățenilor, modernizarea și dezvoltarea comunei noastre primează în fața unor astfel de activități și majoritatea acestor investiții solicitate de afumățeni vor fi finalizate până în anul 2020”, ne-a precizat primarul. Potrivit acestuia, „retrogradarea” echipei de fotbal în liga inferioară va aduce o economie la bugetul comunei de peste 1 milion de lei, bani care se vor investi în proiectele de infrastructură solicitate de cetățeni, amintite mai sus.

Cartierul tineretului s-a „îmbogățit” cu un teren de tenis cu nocturnă

Mărturie că edilul din Afumați este preocupat să sprijine activitatea sportivă stă și noul teren cu suprafață sintetică și nocturnă amenajat în cartierul de tineret („Deal”). Acest teren sintetic se adaugă celui de la Școala „B”, din Ograda Ștefănești și este destinat, în primul rând, tenisului de câmp. Mai mult, terenul a fost realizat la dimensiuni care permit inclusiv organizarea de competiții sportive.

„Terenul vine ca o completare a parcului de­ja amenajat în această zonă, creând astfel un spațiu excelent de agrement în care cei mici, dar și cei mari, pot face mișcare sau se pot plimba în aer liber în condiții optime. El constituie pentru noi un real succes în domeniu, pentru că, deja, copiii sunt încântați să joace tenis, iar noi le punem la dispoziție, gratuit, atât terenul cât și rachete și mingi de tenis. Iar seara, în nocturnă, suprafața de joc poate fi închiriată de adulți pentru o sumă modică – 15 lei pe oră. Banii strânși astfel ne permit să asigurăm întreținerea terenului și plata utilităților, mai exact a energiei electrice necesare pentru iluminatul nocturn. Iar în viitorul apropiat, pentru că ne-am gândit la tinerii din comună, cel mai probabil, tot în parcul din «Deal» se va construi și un skate-park pentru role și skateboard-uri, o noutate absolută pentru Afumați”, ne-a explicat Gabriel Dumănică.

După cum ne-a mărturisit edilul, aceast proiect reprezintă încununarea unei promisiuni prin care el se angaja ca, în fiecare zonă a comunei Afumați, să existe un parc amenajat modern, cu un teren de sport sintetic.

Școli, grădinițe și spații de joacă reabilitate

Odată cu sfârșitul anului școlar, primăria a demarat o serie de lucrări de reabilitare și igienizare la școlile și grădinițele din Afumați. În acest moment se lucrează la grădinița aflată în aceeași clădire cu școala din Ograda Ștefănești. „Așadar, acum se reabilitează jumătate din clădire. Vor fi schimbate parchetul, lambriurile, pereții vor fi curățați de vechea zugrăveală și vor fi igienizați, se vor efectua reparații la grupurile sanitare și se vor aduce vase de toaletă adaptate taliei copiilor etc. Vom folosi materiale de bună calitate, rezistente, cu durabilitate mare, cum ar fi un parchet de trafic intens, astfel încât lucrările să reziste un număr mai mare de ani, așa cum am procedat și la alte școli din comună. Și iată, au trecut 7-8 ani și totul se păstrează în bună stare. Aceleași lucrări se vor efectua și la Grădinița nr. 1”, ne-a spus primarul.

În același context al îmbunătățirii infrastructurii școlare, au fost reabilitate și modernizate locurile de joacă de la școlile și grădinițele din Afumați Grădinița cu Program Normal de la Monument („A”), Grădinița și Școala din Ograda Ștefănești („B”), Grădinița și Școala nr. 3 („C”) și Grădinița cu Program Prelungit („ICIL”).  Lucrările au constat în înlocuirea nisipului existent până atunci cu un produs antitraumă din cauciuc tartanic, un material cunoscut pentru elasticitatea sa, care atenuează foarte eficient impactul și, totodată, au fost înlocuite/completate cu aparatură de joacă nouă.

Încă 6 străzi intră la asfaltare

Gabriel Dumănică ne-a mai informat că în comună vor continua și lucrările de asfaltare a unor străzi pe care au fost introduse toate utilitățile. De curând, au fost finalizate lucrările de asfaltare și de trasare a marcajelor rutiere rutiere pe strada Domnița Ralu (zona Piuă, de la Balta Afumați 1), o stradă pietruită până la acel moment. Urmează să intre în modernizare, anul acesta și anul viitor, alte 6 străzi pietruite în acest moment: str. Fagului, str. Pinului, str. Revoluției, str. Fermei, str. Mircea Vodă și str. Belșugului. „Vom efectua, totodată, și reabilitarea covorului asfaltic al altor trei străzi, amintite mai sus, respectiv străzile Borsec, Ștefan cel Mare (porțiunea cuprinsă între DJ 200A Petrăchioaia și DN1) și Motrului (porțiunea cuprinsă între DJ 100 și strada Borsec), pentru că acum există un strat de asfalt, dar s-a introdus canalizarea, s-au realizat racorduri și este necesară o reabilitare, deoarece asfaltul s-a degradat pe alocuri. Deocamdată, anul acesta vom face jumătate din numărul acestora, iar jumătate în 2019, pentru că finanțarea se va face de la bugetul local și trebuie să găsim banii necesari în funcție de încasări. De asemenea, pe strada Alunului primăria va amenaja șanțuri betonate și podețe de acces, iar pe strada Baku, fostă Focșani, sunt amenajate trotuare. Strada fiind foarte lungă – 850m – a fost finalizat trotuarul pe una dintre părți, urmând să se continuie pe partea cealaltă, săptămânile viitoare”, a mai precizat Gabriel Dumănică.

Peste 2.100 de imobile vor fi înscrise gratuit în Cartea Funciară

Continuă activitatea de cadastrare sistematică a unor sectoare din extravilanul localității, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF). Într-o primă etapă desfășurată în anul 2016, a fost realizată cadastrarea a circa 200 de imobile aflate în extravilanul localității, pe o suprafață de 331,99 de hectare. În prezent, se desfășoară proiectul „Realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor în sectoarele cadastrale nr. 25, nr. 27 și nr. 28 în vederea înscrierii imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară aparținând UAT Afumați, jud. Ilfov. Vorbim aici de 2.156 de imobile, aflate pe un teren a cărui suprafață va fi determinată în urma măsurătorilor”, ne-a informat primarul. Proiectul se află în prezent în faza de strângere a documentelor și a măsurătorilor pe teren și are termen de finalizare 30.10.2019.