Începând cu anul 2019, APIA nu va mai plăti fermierilor sub­venția pe pășune decât în condițiile în care pe aceste su­prafețe vor fi efectuate și respectate amenajamentele pastorale, primăriile fiind chemate să întocmească documentații în acest sens.

Fermierii trag însă un semnal de alarmă în privința au­torităților care nu sunt interesate în realizarea acestor documentații, de a căror existență sunt condiționate viitoarele sub­v­en­ții pe pășune.

Potrivit reglementărilor în vigoare, o unitate administrativ-teritorială (UAT) este obligată să realizeze un astfel de studiu pentru pășunile pe care le deține. Legislația a fost reactualizată în 2018 și prevede că sprijinul pe suprafață pentru pășuni nu va mai fi acordat în absența amenajamentelor pastorale. Totodată, noul act normativ obligă consiliile locale să aprobe amenajamentele pentru toate pajiștile permanente din UAT întocmite de specialiștii din cadrul primăriilor, a direcțiilor agricole județene sau de către specialiști din cadrul inspectoratelor silvice și de vânătoare teritoriale.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.423