În noaptea de sâmbătă, 27 octombrie, spre duminică, 28 octombrie, am revenit la ora de iarnă. Ora 03.00 a devenit, astfel, ora 04.00. Deşi ne-am bucurat de o oră în plus de somn în ziua de duminică, faptul că am dat ceasul înapoi cu 60 de minute după şapte luni poate veni la pachet cu o serie de modificări psihico-fizice. Mai ales dacă nu ne-am fortificat imunitatea în zilele superbe de vară târzie de care am tot avut parte în această lună. Dr. Mirela Miertoiu, medic specialist medicină generală, ne ajută să înţelegem mai bine cum ne afectează noul fus orar şi ce putem face ca să trecem mai uşor peste zilele lungi şi întunecate de iarnă.  Iată sfatul specialistului!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 426, ediția print

Din păcate, în condiţiile în care zilele sunt mai scurte, avem parte de tot mai puţină lumină naturală. Un studiu realizat recent de specialiștii de la Universitatea Carolina de Nord din Statele Unite ale Americii arată că iluminatul artificial crește cu 15% riscul de a dezvolta diverse tipuri de cancere, mai ales a cancerului de sân. Un nivel ridicat de cortisol, hormon al stresului, ne poate afecta sever imunitatea organismului în această perioadă a anului.

Tulburările de somn

Și calitatea somnului are de suferit în nopţile lungi de toamnă și de iarnă. Chiar dacă mergem la culcare mai devreme și avem sentimentul că ne vom trezi relaxaţi, odihniţi și plini de energie, realitatea este cu totul alta. Pe măsură ce organismul nostru se va acomoda cu noua schimbare a programului de somn, ne vom trezi mai târziu, dar vom avea somnul neliniștit, iar sănătatea întregului organism va avea de suferit. “Odată ce corpul se obișnuiește cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ, iar procesul se accentuează odată cu instalarea iernii”, susţine profesorul Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.

Triști, obosiţi și fără energie  

S-ar putea spune că ziua de duminică a coincis cu debutul asteniei  noastre. Deoarece ziua a devenit mai scurtă, lumina soarelui nu mai este la fel de puternică, tindem să cădem într-o stare de tristeţe permanentă. Nu mai dispunem de energia din lunile de vară și, brusc, devenim apatici, anxioși, simţim că nu mai putem face faţă situaţiilor de stres. Ne simţim obosiţi mai mult ca oricând, tragem la somn, trecem cu ușurinţă de la o stare de spirit la alta și ne e tot mai greu să ne desfășurăm activitatea în cursul zilei, la cote maxime.

Fără chef de socializare, dar cu poftă de mâncare 

Pierderea energiei în special la orele amiezii este însoţită, evident, și de mișcările lente care fac să ne scadă randamentul la locul de muncă. Ne-am putea aștepta să nu mai avem rezultatele formidabile din zilele frumoase, însorite și călduroase. “Devenim ușor iritabili și ne dispare cheful de a socializa cu persoanele din jurul nostru. Mai rău este că avem toate șansele să acumulăm kilograme nedorite. Asta pentru că în timp ce suntem sorbiţi de energie, ne crește pofta de mâncare excesiv, în special pentru dulciuri și produse de tip fast food”, avertizează dr. Mirela Miertoiu, medic specialist medicină generală.

Ponturi! Cum ne adaptăm mai ușor

Chiar dacă plouă sau e înnorat, trebuie să încercăm să stăm cât mai mult timp afară, în aer liber. Ieșirea prin curte, plimbarea prin parc, aerisirea casei măcar o jumătate de oră pe zi, sunt de bun augur. Ce altceva mai putem face?

  • Să consumăm multe legume, fructe, zarzavaturi, lactate, pește, alimente bogate în vitamine și minerale;
  • Să nu renunţăm, pe cât posibil, la activităţile pe care le făceam în mod normal, în zilele însorite de vară;
  • Să păstrăm legătura cu prietenii, familia și apropiaţii și să ieșim cu ei cât de mult putem.