Vieţuim între legile existenţei lumii reale. Materialitatea ei acaparatoare şi dinamică ne îngăduie, din păcate, puţine escale de regăsire interioară, în universul magic al luminii, formelor şi culorii. Dar, e menirea artistului plastic să îţi fure gândurile cotidiene şi să te poarte vizual prin „întinsa împărăţie a frumosului”. Aşa denumea arta Tudor Vianu, profesorul de estetică al culturii noastre. Iar creaţiile  Cristinei Mary Molnar se achită cu sensibilitate de profunzimea mesajului şi îi împlinesc destinul artistic.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 433, ediția print

Miercuri, 12 decembrie, a.c., spre seară –  în sala Căminului Cultural „Ștefan Iordache”, din Gruiu, a avut loc vernisajul expoziției de mozaic intitulată „Strălucire”. Lu­crările pline de vivacitate ale artistului plastic Cristina Mary Molnar au adunat aprecierile unui public cultivat, format din cadre didactice, cunoscuți, prieteni, alți invitați, dar și elevi ai Șc. gimn. nr. 1 din localitate, cărora autoarea le predă desenul și educația tehnologică.

Câteva detalii biografice

În urmă cu 7 ani, ea a părăsit rumoarea și agitația Capitalei pentru comuna ilfoveană Gruiu, unde s-a stabilit definitiv și e bucuroasă de această alegere. Timp de un an a făcut aici un atelier gratuit de desen pentru copiii, după care și-a dat concursurile de titularizare și a intrat în învățământ. Vernisajul de acum se înscrie într-un lung șir de expoziții personale – bine primite de critica de specialitate și public – deschise în galerii de artă bucureștene ale Uniunii Artiștilor Plastici (UAP), la „Orizont”, la Sala „Brâncuși” a Palatului Parlamentului, la „Elite Art” ș.a. A terminat Facultatea de Psihologie, apoi s-a înscris la Universitatea Națională de Arte, pe care a și absolvit-o, iar din 2004 are un master în pedagogie.

Strălucirea artei

Expoziția de artă decorativă cu vânzare de la Gruiu a durat trei zile și a adunat 33 dintre lucrările recente ale artistei. Iar din publicul vizitator, mulți nu au așteptat o a doua invitație și au achiziționat piese din creațiile expuse. Varietatea compozițiilor și paleta cromatică de o amplă extindere, precum și bogăția surprinzătoare a combinațiilor de materiale folosite au creat un spațiu încărcat de semnificații și diversitate artistică.

Opinii ale publicului vizitator

Adrian Ioniţă, preot co-slujitor la parohia Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil, din Gruiu: “Acest vernisaj este o bucurie culturală. E şi o devoalare a felului în care  omul poate crea poveşti, din materiale, texturi și culori diverse. E extrem de interesant ca din cartușe trase în poligon să poți face raze, iar din rotunjimea monedelor să desenezi linii. Asta înseamnă viziune, dar și că artista simte materialul folosit, iar el o inspiră. Strălucirea nu vibrează doar pe retină, ci și în suflet”.

Mihaela Murăriţa, dir. Şc. gimn. nr. 1, Gruiu:  “Sunt mândră că școala noastră are un asemenea profesor, iar copiii noștri au descoperit frumosul și expresivitatea plastică. Suntem în Anul Centenarului Marii Uniri, iar eroismul românilor care au căzut pentru țară sunt bine evocate prin procedee sugestive și novatoare. Toată expoziția îți oferă o senzație de libertate, de armonie tonică și emoționantă, ca mesaj”.

Elena Anton, prof. de limba română, la aceeași școală:  „Da, colega mea Cristina îmi este și o prietenă foarte bună. Este minunat cum a reușit să exprime spiritul ludic, prin materialele folosite. Spiritul creator al jocului e bine definit. Așa face și cu copiii, la clasă. Tot timpul construieşte ceva. Şi îi reuşeşte de minune să creeze stări, imagini, năzuințe, pe care le exprimă prin artă. Îmi plac lucrările și, dacă aș putea, m-aș muta în câteva dintre ele”.

Elevi voluntari, pentru un „Crăciun al faptelor bune”

În holul de la intare, dinaintea sălii expoziției de artă plastică decorativă a Cristinei Molnar, a strălucit și un demers al elevilor Lic. teoretic ”M. Kogălniceanu”, din Snagov. Au un proiect de voluntariat, prin care au strâns bani pentru copiii nevoiași din localitatea lor și Azilul de bătrâni din Tâncăbești. ”Ne-am gândit să poposim în antecamera acestei expoziții, mai ales că dl. Ion Samoilă, primarul din Gruiu, ne-a spus că ar fi o bună ocazie” –  a spus Raluca Răducanu, elevă în cls. a X-a, profilul turism, a liceului snagovean. ”Suntem aici împreună cu colegii mei Daniel Pascaru, Maria Ene, Mirela Dumitru și dna prof. Georgiana Busuioceanu. Am adus ornamente pentru Crăciun confecționate de noi. Din vânzarea lor și donații vom cumpăra haine și pachețele cu cadouri”, a mai adăugat ea.