O colaborare instituțională exemplară între jandarmii, polițiștii și ISU din județ Provocările anului 2019 – cu nimic mai prejos decât cele ale anului trecut!
La sediul Școlii de Aplicație pentru Ofițeri ”Mihai Viteazul”, din comuna Chiajna, a avut loc, săptămâna trecută, prezentarea bilanțului activităţii Inspectoratului Județean de Jandarmi Ilfov, pe anul 2018. La eveniment au fost prezenți – Lucian Trășcălie, adjunctul inspectorului general la Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Nicoleta Paulic, senator de Ilfov, subprefectul județului Ilfov, Laurenția Georgeta Tortora, președintele ATOP Ilfov și vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov, Rizia Tudorache, primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, precum și conducerile Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, comisar – șef Doru Marius Iabobuș și ISU București – Ilfov, colonel Orlando Șchiopu.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 348, ediția print
Referindu-se la evaluarea activității anului trecut, Bogdan Enescu, inspector șef al IJJ Ilfov, a punctat, la nivel de principiu, palierele operațional, al organizării structurale și al resurselor umane, al asigurării logistice și financiare, al protecției informațiilor clasificate și asigurării juridice, psihologice și medicale, mamagerial și, nu în ultimul rând, al resurselor umane. ”Misiunile Inspectoratului s-au înscris în limitele legale, centrul de greutate constituindu-l misiunile din spectrul ordinii și siguranței publice și al pazei și protecției instituționale, al prevenirii și combaterii fenomenului infracțional și amenințării teroriste. În plus, IJJ Ilfov a executat cu forțele și mijloacele la dispoziție misiuni de sprijin al organelor judiciare și pentru înfăptuirea actului de justiție, misiuni în cooperare și în sprijinul diferitelor instituții publice, județene, precum și misiuni de intervenție specifică la solicitarea diferitelor instituții ale statului sau a cetățenilor”, a precizat Enescu.
Pentru organizarea structurală a Inspectoratului, comandantul jandarmilor ilfoveni a vorbit despre o creștere moderată pe componenta misiunii de pază și protecție instituțională, concretizată în augumentarea dispozitivelor de pază ale unor obiective strategice, operațiune strict necesară, ”ceea ce nu înseamnă că Inspectoratul are o structură adaptată la nevoile operaționale, această lipsă fiind resimțită acut pe zona de ordine publică constituită de Detașamentul mobil, dispus la reședința unității, fiind imperios necesară completarea organigramei cu două structuri de nivel secție 2 în zona de Vest a județului (Pantelimon – Voluntari) și în zona de Sud (Măgurele – Popești-Leordeni – Bragadiru), cu localitățile aferente”, a explicat inspectorul șef al IJJ Ilfov.
Reducerea deficitului de personal
În continuare, ”darea de seamă” a trecut în problematica resurselor umane – pe parcursul anului trecut reușindu-se diminuarea considerabilă a deficitului de personal – sau a suportului logistic – iar în perioada supusă evaluării dotarea IJJ Ilfov a cunoscut o îmbunătățire pe toate planurile – de la tehnologia informației până la mijloacele auto. Mai departe, au fost făcute referiri la finanțarea tuturor necesităților unității – de la drepturi salariale, bunuri și servicii necesare, la investiții; la legislația primară și secundară privind salarizarea personalului bugetar; asigurarea juridică și medicală sau activitatea de secretariat și relații cu publicul.
”În lumina celor prezentate, putem concluziona că IJJ Ilfov, la momentul acestei evaluări, este o structură militară solidă, de bază, din cadrul MAI, cu tradiții și perspective pe care rezultatele obținute, precum și principiile care stau la baza funcționării acesteia, o recomandă ca pe un reper instituțional, ca pe un serviciu public de calitate în beneficiul exclusiv al comunității”, a concluzionat Bogdan Enescu.
”(…) Nu uitați niciodată pentru cine îndepliniți misiunile!”
Invitații au felicitat IJJ Ilfov și, spre exemplu, senatorul Nicoleta Pauliuc, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, și-a exprimat deplina disponibilitate de a contribui la asigurarea cadrului legal care să permită Jandarmeriei ilfovene îndeplinirea de misiuni complexe într-un mediu de securitate socială plin de provocări. ”Din perspectiva creșterii siguranței cetățenilor din județul Ilfov, îmi doresc să vă știu mai bine organizați, mai bine instruiți, mai bine plătiți! În 2018, am fost alături de dumneavoastră, de Jandarmeria Ilfov, în toate demersurile instituționale de întărire a capacității administrative a instituției pe care o reprezentați cu cinste”, a spus senatorul. Aceasta s-a referit la Legea, promulgată deja, care dă posibilitatea jandarmilor de a-și cumpăra o locuință care se poate achitata cu indemnizația pentru chirie sau la proiectul de modificare a Statutului cadrelor militare. ”Să știți că sunt la curent și cu lipsurile pe care le aveți. Știu că echipamentul de protecție individuală poate fi îmbunătățit, știu că armamentul cu care executați misiuni ar putea fi mai bun. Mai știu și că aveți o încadrare cu personal care vă afectează și că misiunile trebuie îndeplinite toate în bune condiții, ceea ce duce la ore suplimentare, oboseală și tracasare. Știu toate acestea în dubla mea calitate, de senator și ilfovean. Sunt probleme pentru care nu există soluții pe termen scurt, dar am venit aici pentru că îmi doresc să fiu partenerul dumneavoastră de drum lung.
În încheiere, vreau să vă adresez o rugăminte: Vă rog să nu uitați niciodată pentru cine îndepliniți misiunile, să nu uitați că cei din fața voastră sunt mamele, tații, soții, copiii, nepoții, iubiții sau prietenii cuiva, poate chiar ai voștri sau ai celor ce vă sunt dragi. Nu sunteți altfel decât ei, nu sunteți nici mai buni, nici mai răi, dar voi sunteți sub jurământ, voi aveți un cod și o etică!”, și-a încheiat discursul senatorul ilfovean.
O echipă ce conlucrează excelent
În continuare, Doru Marius Iacobuș și Orlando Șchiopu au subliniat buna colaborare instituțională dintre Jandarmerie – Poliție și ISUBIf, vorbind despre cele trei instituții ca despre o singură echipă! ”O conlucrare exemplară, care se vede inclusiv de către cetățenii județului”, au spus cei doi oficiali.
Activitatea IJJ Ilfov – printre cele mai bune din țară!
Rizia Tudorache, vicepreședinte CJI, în același timp și președinte al ATOP Ilfov, a felicitat Jandarmeria ilfoveană pentru realizările anului trecut și a menționat că, în calitate de vicepreședinte al structurii care însumează toate autorităților teritoriale de ordine publică din România, poate afirma că activitatea IJJ Ilfov este printre cele mai bune la nivel național. Președintele ATOP a amintit şi de subdimensionarea personalului Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov, care lucrează scriptic pentru o populație de 300.000 de ilfoveni, însă în practică numărul este de circa 430.000 de persoane – populație stabilă, căreia i se adaugă alte 400.000 de persoane fără domiciliu stabil în județ, dar care locuiesc efectiv în Ilfov. Așadar, mai bine de 800.000 de persoane și toate provocările pe ordine publică și siguranță ce derivă din aceste cifre! ”Aportul anual de populație al județului Ilfov este cam cât 10 comune de nivel mediu – de aproximativ 3.000 de locuitori, adică în jur de 30.000 de oameni, în fiecare an”, a explicat președintele ATOP Ilfov.
Prefectura Ilfov și Jandarmeria Română felicită IJJ Ilfov
Extrem de emoționată, Laurenția Georgeta Tortora, subprefectul județului Ilfov, a mulțumit Jandarmeriei ilfovene pentru modul în care-și desfășoară activitatea, pentru rezultatele bune obținute – și nu doar în anul trecut – pentru contribuţia la asigurarea climatului de normalitate civică alături de celelalte instituţii ale statului.
La final, Lucian Trășcălie, adjunctul inspectorului general la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, i-a felicitat pe jandarmii ilfoveni, în general, și pe comandantul lor, în special, subliniind că acest județ este unul deosebit prin arhitectura lui sau amplasarea în vecinătate Capitalei, toată starea de fapt care-l definește făcând să fie nevoie de un efort mai mare al jandarmilor (sau al polițiștilor) pentru asigurarea unei vieți sigure tuturor cetățenilor. Iar dacă 2018 a fost un an special, cu Centenarul Marii Uniri, cu provocări importante și nemulțumiri ale oamenilor (ziua de 10 august, spre exemplu), anul 2019 este unul cel puțin la fel de încărcat, vorbind aici doar despre preluarea de către România a președinției Consiliului Europei sau despre două rânduri de alegeri – europarlamentare și prezidențiale.