Grație voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN), care le-au donat aparatură medicală modernă, esențială în secții extrem de importante, specialiștii Spitalului Clinic „Dr. Victor Babeș”, din București pot acum să salveze și să îmbunătățească semnificativ calitatea vieții a numeroși pacienți. Tot prin grija și generozitatea acestor voluntari, medicii de aici, pot pune diagnostice mult mai precise și în cazul afecțiunilor cardiace la copii.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 441, ediția print

Voluntarii CMN au donat, recent, un electrocardiograf ultramodern, de care spitalul nu dispunea. Este vorba despre un aparat EKG nou, în valoare de 1.500 de euro, pe care ­l-au oferit Secției 2 de Boli Infecțioase Copii, din cadrul acestui spital. Aparatul va permite monitorizarea atentă a inimii copiilor. Mai exact, va arăta cât de repede bate, dacă ritmul bătăilor inimii este constant sau neregulat, care este puterea și frecvența semnalelor electrice pe măsură ce trec prin fiecare porțiune a inimii. Medicii vor primi toate aceste informații imediat.

 3.500 de copii sunt îngrijiți, anual, într-o singură secție

„Este un gest minunat pe care l-au făcut voluntarii și le mulțumim și pe această cale. Acest aparat ne era foarte util pentru că, din păcate, cel pe care îl aveam își cam trăise viața și faptul că ­l-am primit, este un lucru absolut minunat. Suntem într-o secție de copii, avem și copii mai mari și există patologii diverse care implică inclusiv afectări cardiace și de foarte multe ori este nevoie să le facem această analiză care nu e una laborioasă, însă ne ajută foarte mult în stabilirea unui diagnostic. Este un aparat nou, performant, care are capabilități inclusiv pentru copii. Sper să îl folosim o perioadă cât mai îndelungată și cu cât mai mult succes. Au fost niște discuții inițiale cu voluntarii, dumnealor și-au arătat deschiderea către această secție a noastră, pentru copiii internați aici, și ei ne-au ­ajutat cu multe lucruri până acum și sper să o facă și în continuare, în limita posibilităților, pentru că nevoile sunt foarte multe și ale noastre, dar și ale altora. Această secție are anual în jur de 3.500 de copii care se externează și, din acest număr mare, există destui care să beneficieze de utilizarea acestui aparat”, a spus dr. Ștefan Lazăr, șeful Secției 2 Boli Infecțioase ­Copii a Spitalului „Dr. Victor Babeș”.

„Am venit la acest spital pentru că avem o colaborare mai veche, spre sfârșitul anului trecut am oferit 11 combine frigorifice în valoare de 1.500 de euro, la începutul anului am oferit 15 aparate de aerosoli, iar acum am venit cu acest aparat EKG care vine în sprijinul copiilor cu probleme cardiace. Acest aparat are o valoare de 1.500 de euro. Nu este ultima colaborare pe care o avem cu acest spital, urmează să mai ajungă și altă aparatură medicală, tot la solicitarea specialiștilor acestei secții”, a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.