Cine vizitează cetatea voievodului Radu de la Afumați, poate constata că deși ne aflăm în plină vacanță de vară, iar canicula ne dă bătaie de cap zilnic, transformările edilitare se petrec permanent. Echipa Primăriei Afumați, în frunte cu primarul Gabriel Dumănică și membrii Consiliului local, lucrează pentru binele comunității, demarând aproape zilnic lucrări de modernizare a străzilor, alimentare cu apă și canalizare, modernizare sau realizare de noi parcuri sau zone de agrement și, nu în ultimul rând, pentru îmbunătățirea infrastructurii școlare și de sănătate.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 459, ediția print

Edilul din Afumați, Gabriel Dumănică, poate fi găsit zilnic, ca un bun gospodar, în plină activitate în comună. Primarul ne-a anunțat astfel, că al 5-lea puț de mare adâncime a fost pus în funcțiune. ”A fost finalizată investiția „Puț de mare adâncime 220 m cu dotările necesare funcționării – din incinta dispensarului de pe șos. Ștefănești nr. 23”, se arată într-un anunț al Primăriei din Afumați. Acest puț se adaugă celorlalte 4 puțuri aflate în stare de funcționare și are ca scop asigurarea debitului necesar alimentării continue cu apă potabilă a gospodăriilor afumățene.

Totodată, în câteva zile vor începe lucrările la cel de-al 6-lea puț forat de mare adâncime, care să rezolve definitiv problema consumului ridicat de apă din perioada de vară, în zilele caniculare. Inițiatorul acestor proiecte, ca urmare a solicitărilor venite din partea cetățenilor comunei Afumați, este primarul Gabriel Dumănică, care consideră o prioritate funcționarea în condiții bune a alimentării cu apă a localității Afumați.

”Localitatea s-a dezvoltat foarte mult, a crescut numărul de racorduri, rețelele au fost extinse pe alte străzi noi și cele 4 puțuri nu mai făceau față. În ciuda faptului că pe perioada de iarnă am făcut față foarte bine cu cele 4  puțuri, consumul a crescut foarte mult pe perioada verii. Consiliul local a fost de acord să mențină un preț redus la apă și canal, să vină în sprijinul cetățenilor, drept pentru care s-a luat decizia realizării a două noi puțuri. Cetățeanul plătește 2,87 lei/mc cu tva inclus, de aceea rugăm cetățenii să sprijine societatea plătind la timp factura de apă cu 9% TVA și canal cu 19% TVA, la SC Alimentare cu Apă și Canalizare Afumați, care are ca acționar unic Consiliul local. Deoarece există riscul să nu se facă fața nici cu cel de-al cincilea puț, pe str Lotrului nr. 9 se va face un alt foraj de 240 metri, care în luna august va fi pus în funcțiune. Sperăm să oferim apă de calitate, la presiune bună, pe toată perioada anului. Sunt puțuri cu dotare, prin contract au fost prinse dotări (cămin, alimentare cu energie electrică, pompe, tablouri electrice)”, ne-a explicat edilul.

 

Reabilitarea covorului asfaltic, prioritară

Tot la inițiativa primarului Gabriel Dumănică, au început lucrările de reabilitare a covorului asfaltic pe str. Borsec. Aceasta este una dintre străzile principale ale Ogrăzii Ștefănești, cu o lungime de 400 metri, aflată pe traseul mașinii școlii și a transportului public local, intersectându-se cu străzile Școlii, Leordeni, Mărășești, Maramureș, Lotrului și Motrului, care la rândul său urmează să fie reabilitată pe o jumătate, cealaltă fiind deja finalizată.

Primăria mai are în vedere și asfaltarea unor străzi cu pământ și piatră, care au toate utilitățile:  Mircea Vodă – lucrare care va începe tot în cursul lunii iulie, Pinului – iulie-august, str. Belșugului, str. Fermei – o lucrare aflată în execuție.

”Avem proiectare aprobată în Consiliul local pentru str. Fagului, de continuat segmentul între str. Teiului și str. Pinului. Cu acestea și cele patru străzi din amestec de pământ și piatră, adică în total 6 lucrări, încheiem străzile care au toate utilitățile introduse și putem demara alte proiecte noi. Pe lângă acestea, avem proiecte de modernizare a străzilor. Vom pune trotuare pe str. Motrului, str. Morii – trotuare și podețe de aces la proprietăți, str. Crinului, la fel pe str. Mihai Eminescu încep lucrările în 2 – 3 luni. S-a semnat contract pentru realizarea podețelor de acces la proprietăți pe str. Traian, iar lucrările vor începe în cursul lunii iulie, pe o lungime de aproximativ 900 m”, ne-a spus edilul din Afumați. Nu trebuie uitat nici faptul că 2.000 de pomi au fost plantați pe str. Școlii, Ștefan cel Mare, Traian, Morii, șos Baku și Motrului. ”Rata de prindere a arborilor a depășit 95%. Oamenii s-au bucurat, mulți i-au și îngrijit, deoarece sunt oameni gospodari  în Afumați”, ne-a spus primarul cu mândrie.

 

Iluminatul public pe DN2, pentru siguranța tuturor cetățenilor

Un alt proiect important pentru comună privește realizarea iluminatului public pe DN2. ”DN2 aduce și avantaje, dar și mari dezavantaje, din cauza unui trafic supraaglomerat din cauza zonei comerciale Doraly și a numărului mare de mașini care străbat centrul comunei. Pentru a preveni producerea de accidente, am demarat un proiect de extindere a iluminatului  public stradal, de la podul din centrul comunei, de la Canton, pe această parte a drumului național, pentru că pe partea opusă era realizat deja, și până la societatea Ocean Fish. Este o zonă de destul de lungă, aproximativ 1 km, care implică montarea a 16 stâlpi noi. Lucrarea se află în execuție și sperăm ca în cursul lunii iulie să facem recepția finală și să punem în funcțiune lămpile cu LED economice, cu lumină albă, care vor lumina această zonă foarte bine. Această lucrare va ajuta foarte mult, având și treceri de pietoni, dar va fi benefică și pentru șoferii care străbat comuna, cât și pentru afumățeni, mai ales cei care locuiesc în zona Deal”, ne-a explicat Gabriel Dumănică.

 

Dispensarul este reabilitat și modernizat

Pentru că sănătatea cetățenilor este o prioritate pentru Primăria din Afumați, dispensarul din comună se află în plin proces de reabilitare și modernizare. ”La dispensar s-a reabilitat acoperișul cu tablă tip Lindab, s-a mai făcut reabilitare cu tencuială decorativă la exteriorul clădirii, iar în incintă se vor face modernizări, reparații și reabilitare. Se va folosi un linoleum special pentru asemenea locații, după modelul folosit la spitale. La etaj se va face reabilitarea celor două poduri, în fapt niște spații generoase care vor fi folosite ca arhivă pentru cele patru cabinete ale dispensarului – trei medici de familie și un cabinet stomatologic. Aceste spații vor fi tencuite și rigipsate. De asemenea este reabilitată casa scărilor, camera de tratamente, holurile. Se lucrează și la gardul împrejmuitor”, ne-a spus primarul.

 

Investițiile în educație, obiectiv principal

Nu mai este o noutate că primarul Gabriel Dumănică este foarte implicat în tot ceea ce ține de modernizarea sistemului de învățământ din comună și are ca obiectiv creșterea permanentă a nivelului educațional. ”La Școala mare, cu clasele V-VIII, de pe șos. Petrăchioaia nr. 10, se vor face lucrări de modernizare – reabilitare a sălilor de clasă, toalete, și se va monta un foișor în curtea școlii, un spațiu de recreere și adăpost. Va fi ca o zonă de așteptare, ce va fi folosită și de cadrele didactice, și de părinți și elevi. S-au mai făcut lucrări, dar prin această lucrare vom moderniza pe deplin școala. Se va monta parchet de foarte bună calitate, se repară pereții, ușile, toaletele, va fi înlocuită gresia, ne-a spus primarul.

Un proiect deja realizat este cel prin care cele trei școli ale comunei au primit câte două table digitale inteligente.

Ne-am mai propus să reabilităm terenurile sintetice la școli, cât și gazonul artificial, să facem reparații, unde este necesar, așa cum este Școala de la monument, nr. 1, unde vor fi efectuate lucrări în incinta școlii”, ne-a spus edilul.

Important de știut este faptul că, de jumătate de an, copiii comunei Afumați pot participa gratuit la cursuri de pictură, modelaj, engleză și dans modern. Cursurile se adresează copiilor de la grădiniță și clasele 0-IV și se desfășoară pe parcursul întregului an, inclusiv în vacanță, fiind finanțate de Primărie și Consiliul local. Am constatat și noi că aceste cursuri se bucură de o mare prezență și pe perioada vacanței. I-am găsit pe cei mici ”la muncă”, plini de voie bună și dorința de activități frumoase și în vacanță. Prof. Simona Vasile ne-a spus că are 400 de copii în pregătire la cursul de dans. Profesoara de dans vine săptămânal la fiecare școală și lucrează cu copiii. ”Dansul îi ajută pe copii în dezvoltarea lor, și la nivel psihologic, și la nivel fizic, pentru că îi relaxează. Dansul are foarte multe beneficii. Încep să aibă încredere în ei, să nu mai fie atât de timizi și, în plus, orice activitate sportivă este binevenită pentru că majoritatea copiilor pierd foarte mult timp la calculator sau telefon. Cu cei mici, de la grădiniță, am participat chiar la un concurs județean organizat în Bragadiru, unde am câștigat premiul special”, ne-a spus profesoara de dans.

Alexandra Ignat, îi învăța pe copii să deseneze. ”Mă ocup de copiii de la toate școlile comunei, de la clasa 0, până la clasa a IV-a. Învățăm despre teoria culorilor, amestecul cromatic, contrast, compoziție. În mare parte despre tot ce înseamnă desen, dar la nivelul vârstei lor, și încerc să îi fac mai creativ, să își dezvolte imaginația și să reușim împreună să rezolvăm temele cât mai frumos și creativ. Astăzi am făcut lucrări numai din puncte”, ne-a spus profesoara de desen, încântată că a descoperit și multe talente, mulți băieți creativi.

Și nu în ultimul rând, Primăria mai finanțează excursii tematice și tabere, asigurând transportul. Astfel, în perioada 1 – 6 august, copii din clasele primare vor participa la o tabără școlară la Piatra Neamț, iar Primăria asigură transportul pentru un autocar.

”Trebuie să men­ționăm că avem în lucru proiectul privind skate-parcul. De asemenea, la Școala Mare se va realiza un teren de sport acoperit cu un balon presostatic și facem demersuri pentru proiectarea unei săli de sport”, a conchis primarul Gabriel Dumănică.