Sâmbătă, 17 august. Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) au susținut o nouă ediție a campaniei „Sănătate pentru Sate”. De data aceasta, ei au venit în sprijinul localnicilor din comuna Cornetu. Datorită voluntarilor CMN, experții în diabet și nutriție, cardiologie, medicină internă, gastroenterologie și pediatrie le-au oferit, gratuit, consultații de specialitate.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 466, ediția print  

Pacienții au fost cu precădere persoane vârstnice care au beneficiat de testarea glicemiei și o electrocardiogramă. Cu acest prilej, cele 60 de persoane consultate au primit și cele mai bune sfaturi medicale despre prevenirea și tratarea unor boli grave, specifice vârstei. La nevoie, pacienții au fost îndrumați către unitățile sanitare de profil, pentru investigații clinice amănunțite. Testarea glicemiei le-a fost efectuată de o echipă medicală de la Spitalul Witting. „Am avut pacienți cu multiple probleme cardiovasculare, în special pacienți hipertensivi, cu tensiune arterială necontrolată, cu scheme de tratament pe care nu și le administrau la timp, cu fibrilație atrială, cu dureri în piept, multiple patologii. Am întâlnit mulți pacienți care nu-și administrau tratamentul așa cum trebuie, o parte uitau să-și administreze tratamentul, prezentau patologii asociate de tipul demenței, de tipul alzheimerului, alții pur și simplu neglijau problema și refuzau să își administreze tratamentul”, ne-a spus dr. Carmen Zaharescu, medic cardiolog, voluntar la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Programul demarat de Patriarhia Română în parteneriat cu Ministerul Sănătății a fost primit cu bucurie și cu deosebit interes de localnicii și medicii din Cornetu. „Este o idee și o acțiune deosebit de eficientă și utilă pentru localnicii noștri. Mulți dintre ei, din păcate, nu mai reușesc să ajungă la medicii specialiști în București și atunci, cu ajutorul medicilor din campania „Sănătate pentru Sate” putem să punem diagnostice, să echilibrăm tratamente și să sperăm că totul va fi bine pentru sănătatea pacienților noștri”, ne-a explicat dr. Ștefania Luca, medic de familie în comuna Cornetu. „Activitatea s-a bucurat de un real succes, datorită implicării medicului de familie de aici, din localitate, care le-a pus la dispoziție medicilor specialiști toate informațiile legate de starea de sănătate a pacienților examinați. Acesta colaborat cu echipa medicală pe parcursul desfășurării activității, medicii specialiști putând astfel să identifice mai ușor problemele de sănătate ale localnicilor. Totodată, vreau să lansez un apel către aparținătorii acestor pacienți să-i supravegheze atent pentru ca aceștia să urmeze întocmai schema de tratament așa cum a fost stabilită de către medici. Spun asta deoarece mulți dintre pacienții de astăzi suferă de afecțiuni de tipul demenței și încurcă tratamentul”, ne-a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Peste 8.000 de persoane, consultate de voluntarii CMN 

Campania „Sănătate pentru sate” se adresează în special persoanelor din categorii dezavantajate social, cum ar fi cei cu vârstă înaintată, fără asigurare medicală la CNAS, cu dizabilități, persoane nedeplasabile sau pacienți cu boli cronice. 8.325 de persoane au beneficiat de servicii de asistență medicală primară oferite de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, în cadrul celor 67 de ediții derulate până acum. Obiectivul asumat de medicii voluntari implicați în proiectul caritabil este de a depista la populație bolile cu risc endemo-epidemic și bolile cronice, care se constituie ca prime cauze de deces, în țara noastră. Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României, Preafericitul Părinte Daniel, și sub atenta coordonare a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.