La sediul Consiliului Județean Ilfov (CJI), a fost convocată vineri, 30 august 2019, ședința extraordinară care a avut ca prim punct pe Ordinea de zi proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local al județului Ilfov pe anul în curs. Au fost majorate bugetele capitolelor -”Autorități executive”, cu 6,9 milioane de lei, ”Centrul Militar Județean Ilfov”, cu 30.000 de lei, ”ISUBIf”, cu 50.000 de lei, ”Învățământ”, cu aproape 3,7 milioane de lei, ”Sănătate”, cu 18 milioane de lei, ”Cultură, Recreere și Religie”, cu 300.000 de lei, ”Asigurări și Asistență socială”, cu aproape 6 milioane de lei și bugetul capitolului ”Transporturi”, cu 9 milioane de lei. În continuare, s-a aprobat modificarea repartizării excedentului anual al bugetului local al județului Ilfov în cadrul programului obiectivelor de investiții pe anul 2019.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 466

A trecut cu unanimitate de voturi din partea consilierilor județeni și proiectul de hotărâre privind completarea și modificarea HCJI 74/28.06.2019 privind deplasarea unei delegații a Consiliului la München, în Republica Federală Germania. Este vorba de participarea unei delegații a CJI la Târgul Internațional pentru Investiții și Proiecte Imobiliare Expo Real, care va avea loc în perioada 7-9 octombrie 2019. Expo Real a reunit anul trecut 2.100 de expozanți din 41 de țări și 45.000 de vizitatori din peste 72 de țări. 20% dintre expozanți au fost companii dezvoltatoare de proiecte. Reprezentanții CJI vor căuta, la München, investitori pentru cele mai importante proiecte ale sale: Parcul Științific Măgurele și Nodul Intermodal București-Ilfov. Parcul Științific Măgurele va fi un complex de afaceri care va cuprinde spații de birouri, spații de producție și de transfer tehnologic, un centru de conferințe și chiar și un muzeu al viitorului. Iar pentru realizarea MSP, CJI a lansat deja achiziția pentru elaborarea proiectului tehnic, după care urmează atribuirea contractului pentru lucrările de execuție. Oficialii CJI estimează că, efectiv, construcția parcului științific va începe în toamna anului viitor. Durata lucrărilor este aproximată la trei ani, iar costul total al lucrărilor se ridică la peste 30 de milioane de euro. Marian Petrache, președintele CJI, a declarat că, pe viitor, proiectul va fi prezentat și investitorilor din Statele Unite ale Americii, la un viitor ”business summit”.

În cazul Nodului Intermodal București-Ilfov este vorba de un parc logistic spațiu de depozitare marfă în zona Aeroportului Otopeni. Aici, transportul terestru se va interconecta cu cel aerian și de cale ferată. Investiția este estimată la 80 de milioane de euro și, datorită ei, traficul de mărfuri ar putea crește cu un milion de tone pe an.

Bani pentru sport

Alte proiecte de hotărâri, amânate în ședința de Consiliu din 13 august 2019, au fost acum aprobate de consilierii județeni. Este vorba de asocierea județului Ilfov, prin CJI cu UAT Buftea, prin Consiliul Local Buftea și cu Asociația Club Sportiv ”Shagya” în vederea realizării ”Campionatului Național de Anduranță Ecvestră și Concursul Internațional de Anduranță Ecvestră Cupa Shagya”, ediția a V-a (s-au alocat de la bugetul local al județului 200.000 de lei, iar valoarea totală a proiectului este de 350.000 de lei, 70.000 de lei reprezentând participarea Clubului) și asocierea CJI cu unele asociații cluburi sportive (Asociația Club Sportiv Juniors Berceni – cu o alocare de 50.000 de lei și Club AS SCF ARD Snagov, tot 50.000 de lei) în vederea participării la acțiuni sportive organizate de Asociația Județeană de Fotbal Ilfov și Federația Română de Fotbal.

Comisie pentru închirierea unui spațiu

După aprobarea recentă a demarării procedurii de închiriere a unui spațiu în București, unde să funcționeze incubatorul de afaceri Ilfov Business Hub, acum s-a decis completarea HCJI (87/13.08.2019), respectiv constituirea comisiei care să se ocupe de acest demers.

Noi asocieri

Ultimul punct al Ordinii de zi a vizat patru asocieri ale CJI cu primării ilfovene în vederea realizării în comun a unor obiective de interes public. Este vorba de Afumați, Tunari, Pantelimon și Jilava.

La Afumați se vor realiza, cu finanțare comună, podețe și șanțuri betonate pe Str. Alunului, pe tronsonul aflat între Șos. Găneasa și Str. Garoafelor, valoare totală de 577.639,23 lei, contribuția CJI fiind de 519.875,31 lei), se va extinde sistemul de alimentare cu apă pe Șos. Petrăchioaia, Șos. Ștefănești, Str. Doamna Stanca și Str. Domnița Ralu (valoare totală 312.666,25 lei, iar contribuția CJI este de 281.399,62 lei), se va asfalta Str. Mircea Vodă (CJI contribuie cu 520.443,62 lei în proiectul total cu o valoare de 578.270,69 lei) și se vor amenaja podețe și se va realiza accesul la proprietăți pe str. Traian (un proiect cu o valoare totală de 629.497 lei, din care 566.547,30 lei reprezintă contribuția CJI).

În Jilava se vor amenaja două parcuri cu locuri de joacă pentru copii – la capătul liniilor de tramvai, la Progresu și la capătul liniilor de tramvai, la linia de Centură. În primul caz este vorba de un proiect cu o valoare totală de 533.729,01 lei (contribuția consiliului fiind de 480.356,11 lei), iar pentru al doilea parc valoarea lucrărilor este de 736.347,77 lei (iar contribuția CJI este de 662.713 lei).

În Pantelimon se va reabilita și moderniza Str. Răscoalei – DJ 300, o investiție de 12.725.415,39 lei, pentru care s-a aprobat contribuția CJI în valoare de 11.452.873,86 lei.

Iar în Tunari se vor executa lucrări de pietruire pe străzile Castanului, Anna Karenina, Berzei, Nordului, Intr. Orientului; se va reabilita sistemul de iluminat public și se vor efectua lucrări de îmbrăcare drumuri pe străzile Washington, Geneva, Mierlei, Atena, Zborului, Roma, Intr. Magnoliei.