Testul îl puteți face singure, acasă

În România mor cele mai multe femei bolnave de cancer de col uterin din Uniunea Europeană. În fiecare zi, șase reprezentante ale sexului frumos se sting ca urmare a complicațiilor acestei maladii, iar alte nouă primesc diagnosticul terifiant. Pentru a ajuta femeile să prevină îmbolnăvirea, specialiștii au lansat testul „Easy HPV Test”, care are o precizie de aproape 100% în depistarea virusului papiloma uman (HPV), responsabil de apariția acestui tip de cancer.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 476, ediția print

Cancerul de col uterin este o formă de cancer care se dezvoltă în țesutul colului, are o evoluție lentă și, de obicei, nu prezintă simptome în faza incipientă. Debutul vieții sexuale la o vârstă fragedă, parteneri sexuali multipli, ereditatea și utilizarea dispozitivelor intrauterine sunt doar câțiva factori ce cresc riscul de a dezvolta maladia. „Infecția cu HPV, responsabilă de 99,7% din cazurile de cancer de col uterin, este cea mai răspândită infecție transmisă pe cale sexuală. Opt din 10 femei au de-a face cu această infecție cel puțin o dată în viață. Este vital să o depistăm cât mai devreme, înainte de a cauza leziuni serioase. Este binevenită orice inițiativă care contribuie la identificarea timpurie a infecției HPV, așa cum este Easy HPV Test. Astfel putem crește semnificativ șansele de diagnostic, tratare și vindecare a leziunilor colului uterin”, a spus prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, la lansarea testului.

Testul depistează cele mai periculoase tipuri de virus 

„Testul cu autorecoltarea de probe la domiciliu poate să identifice prezența virusului papiloma uman (HPV) cu o precizie de aproape 100%, înainte ca acesta să provoace orice leziuni, prevenind astfel îmbolnăvirea gravă de cancer cauzată de virus. Testul atrage atenția asupra celor mai periculoase tipuri de HPV, printre care tipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, respectiv 35, 39, 51, 56, 59, 66 și 68”, spun producătorii. Testul a fost lansat în România, de compania de biotehnologie Neumann Labs. Potrivit specialiștilor în domeniu, Easy HPV Test este rezultatul a cinci ani de cercetare și dezvoltare, perioadă în care a fost testat într-o serie de studii clinice care au implicat peste 6.000 de femei și aproape 50 de medici. „Potrivit rezultatelor care au fost publicate în prestigiosul «International Journal of Cancer», tehnologia poate identifica prezenţa virusului HPV cu o precizie mai mare decât testul citologic tradiţional. Screeningul tradițional prin examenul citologic Papanicolau are sensibilitate mult mai scăzută în a depista leziunile precanceroase de grad înalt și cancerul de col față de screeningul cu ADN HPV», mai spun specialiștii.

Dispozitivul poate fi comandat online

„Până acum, testul HPV era posibil doar ca parte a unei examinări ginecologice. Cu Easy HPV Test, recoltarea de probe se desfășoară rapid, în siguranță, și poate fi efectuată și acasă. Comanda se face online, dispozitivul de recoltare este livrat prin curier, într-un ambalaj discret, eșantionul fiind examinat într-un laborator specializat. În final, rezultatul poate fi vizualizat într-un cont online exclusiv, protejat cu parolă. Dacă rezultatul este pozitiv, pacienta este îndemnată să consulte un medic ginecolog”, declară reprezentanții producătorului Neumann Labs. Pentru informații suplimentare sau efectuarea comenzii necesare achiziționării dispozitivului, puteți accesa siteul https://neumannlabs.ro/. Cancerul de col uterin este a patra cea mai frecventă cauză de deces din lume, respectiv 528.000 de cazuri noi apar în fiecare an. În România sunt diagnosticate peste 3.300 de cazuri noi în fiecare an și aproape 1.800 mor anual din cauza acestei boli.