La final de an, elevii Școlii Gimnaziale nr. 2 din Moara Vlăsiei s-au bucurat de vizita unor oaspeți cu totul speciali, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Specialiștii i-au învățat cum să aibă grijă de sănătatea lor fizică, emoțională și intelectuală.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 483, ediția print

Momentele petrecute împreună cu profesioniștii în domeniul medical au fost de bun augur pentru cei 240 de învățăcei. Medicii și asistenții voluntari le-au prezentat noțiuni de menținere a igienei personale, tehnici de corectare a poziției coloanei vertebrale și le-au oferit informații despre folosirea corectă a dispozitivelor electronice, fenomenul de bullying și despre modul prin care poate fi combătut. Și pentru că întâlnirea copiilor cu specialiștii a avut loc în preajma zilei de Moș Nicolae, experții în sănătate le-au oferit, pe lângă sfaturile atât de utile, și daruri frumoase și prețioase care au constat în produse bio, produse ce-i va ajuta să-și mențină sănătatea intactă. „Am fost plăcut impresionată să văd că întâlnesc din ce în ce mai mulți copii care cunosc regulile de igienă bucală. Este important să-și mențină igiena corectă, sănătatea orală, pentru a nu avea probleme mai târziu, începând cu durerile și, încet, încet, ajungând la pierderea dinților în final“, a spus medicul stomatolog, Claudia Budună.

„Această campanie este o ramură a campaniei «Sănătate pentru sate». De fapt, de aici am pornit. Ne-am deplasat în diverse sate, comune și orașe din România și am constatat că acești copii cu care ne intersectăm nu cunoșteau aceste noțiuni despre sănătate și atunci ne-am gândit să implementăm campania de «Prevenție și educație pentru sănătate». Este mult mai ușor pentru că la campania «Sănătate pentru sate» nu veneau atâția copii, câți găsim în școală. Aici ne putem adresa tuturor copiilor. Ne-am adresat elevilor claselor I-VIII, pentru că aceștia au implementate mai puțin aceste obiceiuri nesănătoase“, a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Peste 15.200 de beneficiari, în 58 de ediții

„Suntem la a treia activitate desfășurată de voluntari aici, în parohia noastră, Parohia Moara Săracă. Am avut o primă acțiune a caravanei «Sănătate pentru sate» și după aceea, activitatea de «Prevenție a cancerului de col uterin». Și iată că astăzi avem aici activitatea de «Prevenție și Educație pentru sănătate». Nu putem decât să fim recunoscători și să le mulțumim voluntarilor pentru acest lucru“, a spus părintele Cornel Enache, de la Parohia Moara Săracă. Programul de la Moara Vlăsiei a fost ultimul de acest gen desfășurat de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului în anul 2019. La finele acestui program, campania „Prevenție și educație pentru sănătate” depășise 15.200 de beneficiari, în cele 58 de ediții. Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale s-au desfășurat cu binecuvântarea Patriarhului României, Preafericitul Părinte Daniel, sub atenta coordonare a părintelui ­arhim. Ciprian Grădinaru.