În plină pandemie, autoritățile ne recomandă să stăm acasă pentru a limita cât mai mult răspândirea noului coronavirus. În acest context, vă recomandăm și noi să evitați ieșirile care nu sunt imperios necesare, să păstrați distanța socială și, mai ales, să nu ieșiți în zone aglomerate. Protejați-vă pe dvs. și pe apropiații dvs.! Ce să faceți acasă, în zilele de izolare?

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 494, ediția print

Sunați-vă familia și prietenii!

Având în vedere că în contextul epidemiei de COVID-19 nu vă mai puteți întâlni cu părinții, bunicii, cu alte rude sau cu prietenii, îi puteți suna mai des. Dați-le telefon și îmtrebați-i ce mai fac, cum se simt, vorbiți-le despre riscurile infecției cu noul coronavirus, cum previn îmbolnăvirea și, mai ales, rugați-i să nu vă viziteze în această perioadă. Nu ar fi rău să-i informați și despre ceea ce se întâmplă în lume.

Citiți! 

Cititul este un mod mai mult decât plăcut de a vă petrece timpul în zilele de izolare la domiciliu. Pe lângă faptul că vă ajută să vă îmbogățiți vocabularul și capacitatea de exprimare, cititul reduce stresul cauzat de acestă criză sanitară și economică. Este considerat chiar mai eficient decât muzica, plimbarea sau jocurile video.

Jucați-vă!

Jocurile de societate pot fi relaxante și antrenante în același timp. Monopoly este un joc economic interesant. Nu degeaba i se spune și “Jocul de schimburi comerciale rapide cu proprietăți”. Acesta are la bază conceptul economic monopol, dominând o singură entitate asupra unei piețe. Dacă nu îl aveți acasă, îl puteți juca online sau îl puteți confecționa singuri, căutând informații pe Google sau Youtube.

Faceți puzzle-uri!

O altă activitate amuzantă și interesantă poate fi realizarea unor puzzle-uri. Cu siguranță, chiar și în cazul în care nu sunteți pasionați de acest domeniu, imediat ce terminați de realizat un puzzle veți începe să construiți un model nou. Dacă totuși vi se pare plictisitor, încercați să faceți puzzle-ul fără să vă uitați la desen. Sau… setați un interval orar în care să-l realizați.

Faceți sport!

Mișcarea trebuie să facă parte din stilul de viață de zi cu zi, chiar și în condiții de izolare. Zilnic, rezervați-vă cel puțin 30 de minute pentru exerciții fizice. Aveți la dispoziție o mulțime de tutoriale online. Puteți să combinați exercițiile fizice cu dansul.

Gătiți!

Izolarea la domiciliu și restricțiile de circulație îți dau posibilitatea
să-ți aprofundezi cunoștințele în gastronomie și să-ți îmbunătățești tehnica preparării dulciurilor și mâncărurilor apetisante. Ca să-ți fie mai ușor, începe cu deliciile tale preferate și progresează încetul cu încetul. În mediul online găsești o mulțime de rețete. De la pâinea tradițională până la paste, salate, ciorbe, supe, tocănițe, brioșe, checuri sau prăjituri.

Împărtășiți-le prietenilor de pe Facebook noua experiență!

Dacă stați în casă, nu înseamnă că renunțați la prieteni! Le puteți scrie zilnic pe Facebook despre ceea ce faceți acasă, ce emoții aveți, la ce vă gândiți și multe altele. Puteți împărtăși astfel o mulțime de lucruri importante.

Faceți curățenie generală!

Suntem în luna martie și doar câteva săptămâni ne mai despart de marea sărbătoare a Învierii Domnului. După tradiție, toate gospodăriile trebuie să fie curate ca să fim vrednici de primirea Luminii Sfinte. Așadar, zilele petrecute în casă îți oferă tot timpul necesar curățeniei generale. Ștergeți geamurile, dezinfectați masa din bucătărie, toate suprafețele din baie, telecomanda televizorului, mânerele de la uși și toate lucrurile pe care le folosiți des. Dacă locuiți la curte, continuați curățenia generală cu igienizarea curții.

Îngrijiți florile!

Dacă sunteți un mare iubitor de natură și de frumos și aveți flori sau plante de interior ornamentale, acum este momentul să le oferiți mai multă atenție. Le puteți schimba ghiveciul, pământul și le puteți rări puișorii. În plus, timpul vă permite să le și udați mai des.

Dormiți!

Organismul are nevoie de odihnă pentru a evita sau a trece mai ușor peste o eventuală infecție cu acest coronavirus. Acesta este cel mai bun moment pentru a recupera somnul dulce după care tânjiți de atâta vreme.