Tot ce trebuie  să știți despre alocarea indemnizației, dacă sunteți în carantină din cauza coronavirusului

Tot mai mulți români ajung să fie izolați la domiciliu sau în carantină din cauza infecției COVID-19. Astfel, concediul și indemnizația de carantină devin esențiale pentru cei care se află într-o astfel de situație.  Dr. Aurelia Isărescu, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Ilfov, ne explică, în cele ce urmează, cum se acordă aceste drepturi pe toată perioada stării de urgență.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 495, ediția print

Având în vedere prevederile Ordinului nr. 502/2020, certificatele de concediu medical eliberate în perioada stării de urgență instituită prin Decretul nr. 195/2020 se pot transmite de către medicii curanți către persoanele asigurate și prin mijloace electronice de transmitere la distanță. De asemenea, persoanele asigurate pot transmite către plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate (angajatori, CAS-uri) certificatele medicale și prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Certificatele de concediu medical acordate pentru risc maternal, în perioada stării de urgenţă, se eliberează şi se plătesc fără avizul medicului de medicina muncii. Certificatele de concediu medical eliberate în perioada stării de urgenţă de către alți medici decât cei de familie se depun direct la plătitorii de indemnizaţii de asigurări, fără viza medicului de familie. DSP vă poate transmite Avizul epidemiologic necesar la  ieșirea din carantină,  prin poșta  electronică, având în vedere prevederile Ordinului nr. 414 / 2020.

Formularele originale ale certificatelor de concediu medical, respectiv exemplarele 1 (alb) și 2 (roz), se depun de către persoana asigurată la plătitorii de indemnizații de asigurări sociale de sănătate prevăzuți la art. 36 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 60 de zile calendaristice de la data eliberării acestora. Totodată, documentul care atestă ieșirea din starea de carantină instituționalizată a persoanei asigurate, necesar pentru eliberarea certificatelor de concediu medical, se poate solicita și se poate transmite de către direcțiile de sănătate publică persoanelor aflate în această situație și prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

Aveți dreptul la indemnizație pentru concediu medical, chiar dacă nu aveți stagiul de cotizare complet

Certificatele de concediu medical se pot acorda şi la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei stării de urgenţă instituită prin Decretul nr. 195/2020, în următoarele situaţii:

- în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);

- pentru perioada de internare în spital;

- pentru imobilizare în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de către medicul ortoped/chirurg;

- situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;

- în caz de carantină;

- pentru risc maternal;

- pentru îngrijirea copilului bolnav;

– pentru asiguraţii aflaţi în incapacitate temporară de muncă, care au urmat un tratament în străinătate pentru afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară, precum şi pentru cei care îşi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în altă ţară în interes de serviciu sau în interes personal;

- pentru asiguraţii cu afecţiuni cardiovasculare, SIDA/neoplazii/tuberculoză.

Certificatele de concediu medical care cuprind a 91-a zi sau cele care depășesc 183 de zile precum și cele acordate pentru risc maternal, în perioada stării de urgență instituită prin Decretul nr. 195/2020, se eliberează și se plătesc fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale, respectiv fără avizul medicului de medicina muncii. Persoanele asigurate au dreptul la concediu și indemnizație, inclusiv cele care nu au realizat stagiul de cotizare complet, de 6 luni. Medicii care au încheiată convenție pentru eliberarea de certificate de concediu medical eliberează aceste certificate și persoanelor care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate din România, dar care intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale sau a acordurilor, înțelegerilor, convențiilor sau protocoalelor internaționale cu prevederi în domeniul sănătății, care atestă incapacitatea de muncă și durata probabilă a acesteia.