Masca devine obligatorie pentru toată lumea, de la jumătatea lunii mai. Anunțul a fost făcut în aceste zile, chiar de șeful statului Klaus Iohannis care a menționat că “va trebui să găsim o modalitate de a trăi cu noul coronavirus” și că “deși unele restricții vor dispărea, nu va reveni totul la normal din 15 mai”. În aceste condiții, trebuie să știm cum să ne punem, să purtăm și să dăm jos masca pentru față. Iată ce sfaturi ne dau specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 496, ediția print

De la bun început trebuie menționat faptul că măștile sunt eficiente doar atunci când sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sanitar sau cu apă și săpun. Prin urmare, înainte de a pune masca, este obligatoriu să ne spălăm bine pe mâini cu o soluție care să conțină alcool sau cu apă și săpun. Apoi când acoperim gura și nasul cu masca trebuie să ne asigurăm că nu sunt spații goale între față și mască. 

„Masca ne protejează într-o oarecare măsură, dar condiția este să fie folosită cum trebuie. Măscuțele acestea verzi, albastre, au o sârmuliță în partea de jos sau de sus. Ea trebuie pusă cu sârmulița deauspra nasului și amprentată pe nas astfel încât să nu existe căi libere de pătrundere a aerului când cineva tușește în dreptul tău. Dacă masca este ținută sub nas atunci e ținută degeaba, pentru că virusul nu intră prin gură, ci intră prin nas. Și lasă exact zona respectivă descoperită. Deci masca acoperă și nasul, și gura”, spune prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, din Capitală. 

Atenție! Nu avem voie să atingem masca în timpul purtării!  

Masca nu trebuie atinsă în timp ce o purtăm. Dacă punem mâna pe ea, este obligatoriu să ne curățăm mâinile cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Înlocuiți masca cu una nouă imediat ce se umezește. Trebuie să reținem și faptul că măștile de unică folosință nu trebuie refolosite. 

Reguli la îndepărtarea măștii de pe față 

Când scoatem masca de pe față, procedăm astfel: 

  • apucăm benzile elastice (nu atingem partea din față a măștii); 
  • aruncăm masca imediat la un coș cu capac, apoi curățăm foarte bine mâinile cu soluție care conține alcool sanitar sau cu apă și săpun.