În contextul în care masca a devenit deja obligatorie în spațiile închise, distribuitorii farmaceutici ne asigură că vom avea de unde să le achiziționăm. Lanțurile de farmacii vor pune la dispoziția publicului echipamente de protecție împotriva noului coronavirus, pe toată perioada stării de alertă.   

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 499, ediția print

„O preocupare permanentă de la începutul pandemiei COVID-19 rămâne identificarea unor parteneri, inclusiv din rândul companiilor românești care și-au dezvoltat capacități de producție în acest segment, care să poată furniza echipamente și produse conforme cu standardele în vigoare. Apreciem dialogul constant cu autoritățile din această perioadă cu scopul de a pune la dispoziția populației produse sanitare de protecție pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19 la prețuri competitive. Având în vedere că acestea vor fi utilizate pentru o perioadă lungă de timp, asigurarea accesului populației este o prioritate pentru membrii ADRFR”, informează membrii Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România. 

Nu trebuie să mergem cu teamă la farmacie să ne cumpărăm medicamente, măști sau mănuși. În toată această perioadă, angajații unităților farmaceutice vor lua măsuri sporite atât pentru protecția personală, cât și pentru protecția clienților. Și nu numai. „În spirit de solidaritate și responsabilitate pentru îmbunătățirea stării de sănătate a românilor, vom continua să ajutăm prin campanii de susținere a asociațiilor de pacienți și a voluntarilor care lucrează în sprijinul comunităților și grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor materiale de protecție de care au mare nevoie”, mai spun reprezentanții Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România. „Începând cu 15 mai, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite”, a spus zilele trecute dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, după o dezbatere care a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Peste 150.000 de măști oferite României de către Comisia Europeană 

Și statul se aprovizionează cu echipamente anti COVID-19, în paralel cu lanțurile farmaceutice. Nu mai puțin de 158.000 de măști de protecție KN95 GB2626-2006 au fost livrate gratuit României,  săptămâna trecută, în cadrul achizițiilor efectuate de către Comisia Europeană pentru Statele Membre. Potrivit Ministerului Sănătății, produsele vor fi păstrate deocamdată în rezerva ministerului de resort pentru completarea stocurilor, urmând a fi distribuite în funcție de evoluția pandemiei și a necesităților către furnizorii de servicii medicale și direcțiile de sănătate publică.

Atenție! Măștile fabricate acasă nu ne protejează de coronavirus

Specialiștii avertizează că măștile pe care ni le facem singuri acasă nu ne protejează de noul coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății și alte instituții internaționale de sănătate publică menționează foarte clar că măștile fabricate manual sau din pânză/bumbac/tifon nu protejează împotriva infecției cu coronavirus. Pentru a proteja eficient împotriva unor infecții, măștile faciale trebuie să respecte câteva reguli speciale. Ele trebuie să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existența unor filtre speciale și, în același timp, să permită respirația corectă. Materialul din care sunt fabricate măștile care nu respectă aceste reguli speciale de fabricație prezintă o rețea de fibre prea largă, care permite trecerea microorganismelor și astfel nu ne protejează eficient împotriva infecțiilor”, susține Ministerul Sănătății.