Peste 490 de pacienți cu HIV din Europa au fost infectați cu noul coronavirus, aproximativ 50% dintre aceștia necesitând spitalizare, iar 51 de pacienți și-au pierdut viața. Câteva cazuri au fost înregistrate și în România. Pentru a veni în sprijinul bolnavilor din țara noastră, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA a lansat o platformă de informare și suport pentru pacienții cu HIV, în contextul Covid-19. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 501, ediția print

Pacienții cu HIV se confruntă în această perioadă cu un acces dificil la tratament și analizele specifice, lipsa unor servicii medicale de bază, spitalele de boli infecțioase fiind transformate în spitale de primă linie pentru tratamentul COVID-19. Astfel, în ultimele două luni, accesul acestora la tratament și analize specifice a fost mult îngreunat. Multe dintre serviciile medicale dedicate nu au fost disponibile, iar legătura cu medicul curant s-a rupt aproape complet, în condițiile în care spitalele de boli infecțioase unde erau tratați în mod obișnuit s-au transformat integral și aproape peste noapte în spitale de primă linie în lupta împotriva COVID-19, atenționează reprezentanții organi­zațiilor de pacienți.

Proiectul ajută pacienții să depășească obstacolele legate de accesul la tratament și servicii medicale 

Pe fondul acestor neajunsuri, UNOPA, alături de partenerii săi tradiționali, și-a intensificat eforturile de susținere a pacienților cu HIV. Federația a monitorizat cu atenție accesul acestora la tratament și a desfășurat o serie de activități menite să rezolve problemele cu care pacienții se confruntă și le-a oferit servicii suport. Mai nou, UNOPA derulează în această perioadă, cu sprijinul MSD România (Merck Sharp & Dohme România), un proiect de informare și consiliere prin care își propune să aducă în atenția persoanelor care trăiesc cu HIV informații corecte, științifice, din surse autorizate, privind măsurile speciale pe care trebuie să le adopte pentru a evita infectarea cu noul coronavirus, precum și riscurile aferente în cazul în care dezvoltă boala COVID-19. Pe ­website-ul www.unopa.ro a fost creată o secțiune specială cu informații actualizate despre noul coronavirus și impactul asupra comunității persoanelor care trăiesc cu ­HIV/SIDA. Totodată, proiectul le oferă pacienților sprijin în vederea depășirii obstacolelor legate de accesul la tratamentul și serviciile medicale specifice infecției cu HIV. Potrivit inițiatorilor, în cadrul proiectului, vor fi periodic diseminate informații prin intermediul rețelelor de socializare și a grupurilor de pacienți din mediul online și, de asemenea, se vor organiza evenimente digitale prin care medicii infecționiști vor intra în dialog direct cu pacienții și activiștii din domeniul HIV/SIDA. Primul eveniment de acest fel a avut loc miercuri, pe 27 mai, începând cu ora 18.00, și a avut-o ca invitată pe dr. Mariana Mărdărescu, medic specialist boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, care a și răspuns întrebărilor pacienților. 

“Încă de la începutul pandemiei, pacienții seropozitivi din România au fost supuși unor încercări majore, inclusiv prin transformarea spitalelor în care ei beneficiau în mod obișnuit de tratament în spitale principale pentru tratamentul COVID-19. Chiar dacă au fost direcționați către alte spitale, acolo au fost refuzați, cu o teamă dublă, de infecția cu HIV și de infecția cu noul coronavirus. Proiectul de față se adaugă întregii activități a Federației UNOPA, care, pe lângă informarea pacienților și sprijinirea dialogului acestora cu medicii, oferă servicii de consiliere telefonică sau online, servicii de suport pentru pacienți, monitorizarea accesului pacienților la tratament și servicii medicale”, a declarat Iulian Petre, directorul executiv UNOPA.
“Suntem alături de comunitatea pacienților cu HIV în această perioadă în care noul coronavirus pune presiune imensă pe sistemul de sănătate, iar principiul echității accesului la servicii medicale și tratament ar putea fi afectat. Platforma lansată de UNOPA contribuie la facilitarea accesului pacienților cu HIV la tratament, oferă susținerea psihologică celor mai vulnerabili dintre ei și, totodată, oferă informații esențiale despre HIV și COVID-19, ajutându-i să se protejeze”, a spus Nicolas Renard, managing director MSD România.