În plină pandemie, cardul de sănătate stârnește controverse. La doar câteva zile de la reintroducerea obligativității folosirii cartonului cu cip pentru consultațiile la cabinet, medicii de familie trag un semnal de alarmă! Manipularea acestuia reprezintă un risc semnificativ de contaminare cu temutul virus atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical. Mai mult, folosirea acestuia nu este benefic în condițiile unui sistem informatic nefuncțional. Ba chiar, deja a creat aglomerări la ușile cabinetelor medicale. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 520, ediția print

În acest context, membrii Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) solicită renunțarea temporară la utilizarea cardului de sănătate, având în vedere numărul mare de pacienți. „Reintroducerea utilizării cardului în asistența medicală primară nu poate fi parte a unui set de măsuri care au ca scop limitarea răspândirii infecției SARS-CoV-2. Cardul de sănătate este utilizat strict pentru verificarea serviciilor acordate de către furnizorii de servicii medicale, deci un mijloc de control al costurilor în sensul micșorării acestora prin limitarea accesului la servicii. Reintroducerea cardului nu are nicio legătură cu îmbunătățirea stării de sănătate a populației. (…) SNMF solicită, în acest context, renunțarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistența medicală primară, segment cu un rulaj crescut de pacienți”, informează SNMF.

Au crescut timpii de așteptare pe holurile cabinetelor

Specialiștii în medicina de familie spun că, la numai șapte zile de când cardul de sănătate a redevenit obligatoriu pentru toate serviciile oferite în cabinete, au crescut timpii de așteptare pe holuri și, implicit, interacțiunea pacienților programați sau nu, inclusiv a celor cu afecțiuni respiratorii, crescând „semnificativ” riscul de infectare cu SARS-CoV-2. De asemenea, a crescut și durata de interacțiune medic-pacient „din considerente pur birocratice” și nu prin mărirea timpilor dedicați consultației, iar prin funcționarea „greoaie și uneori lipsa totală» a funcționării sistemului informatic se înregistrează blocaje în care pacienții și medicii stau în așteptare.

Unii pacienți au renunțat la serviciile medicale

„Au fost situații în care pacienții, deprinși în ultimele luni să s prezinte la medicul de familie fără card, au fost nevoiți să renunțe la serviciul medical. Unii au optat pentru reprogramare, însă alții au fost nevoiți să se întoarcă în aceeași zi. Tot acest demers înseamnă timp, cheltuieli și deplasări inutile și, mult mai îngrijorător, expunere la risc de îmbolnăvire”, avertizează reprezentanții SNMF. În opinia medicilor de familie, cardul de sănătate poate fi considerat „un obiect contaminat”, iar tranzitarea acestuia între pacient-medic-farmacist „îi poate pune în pericol pe toți cei care lucrează cu cardul”. Potrivit SNMF, unii pacienți și-au întrerupt temporar tratamentele pentru boli cronice, deoarece s-au aflat în imposibilitatea de a-și ridica rețeta și nu își permit achiziționarea necompensată a medicamentelor, fie doar și pentru câteva zile.
Medicii subliniază că aceste situații apar în condițiile creșterii „alarmante” a numărului de îmbolnăviri, a suprasolicitării secțiilor de terapie intensivă și, nu în ultimul rând, a înmulțirii „accelerate” a numărului de decese în rândul pacienților cu COVID-19.