SARS COV-2 nu este sigurul virus care poate afecta grav copiii și adulții, deopotrivă. Specialiștii Ministerului Sănătății avertizează asupra faptului că există și alte boli infecțioase care pot pune viața în pericol, însă, din fericire, pentru acestea există vaccinuri care ajută la prevenirea lor. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 520, ediția print

Mai mult decât oricând, este esențial ca vaccinul să fie administrat. Tocmai de aceea, specialișii fac apel la medici să continue programele de imunizare și îndeamnă părinții să permită vaccinarea copiilor pentru restul afecțiunilor contagioase. Ministerul Sănătății încurajează părinții să colaboreze cu autoritățile medicale și medicii de familie pentru accelerarea imunizării copiilor, în cadrul Programului național de vaccinare. “Există o serie de boli infecțioase pentru care există soluții eficiente de prevenire, spre deosebire de infecția cu SARS-CoV-2, și este important să le utilizăm pentru a asigura sănătatea copiilor noștri”, explică ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Sunt stocuri suficiente chiar și pentru imunizarea împotriva rujeolei

Ministerul Sănătății deține stocurile necesare pentru asigurarea vaccinării împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului, a difteriei-tetanosului-poliomielitei, hepatitei B etc., iar medicii de familie pot recupera la vaccinare copiii care nu s-au vaccinat din cauza pandemiei de COVID -19. Cele mai multe sincope s-au înregistrat la vaccinarea copiilor de 6 ani cu vaccinul tetraxim, destinat prevenirii îmbolnăvirilor prin difterie, tetanos, poliomielită și tuse convulsivă, realizându-se în proporție de doar 22%. Această vaccinare se poate realiza la vârsta de 5 si 6 ani, astfel încât copii sa fie pregătiți pentru intrarea în colectivitățile școlare. De asemenea, vaccinarea ROR a fost realizată în proporție de 50%, conform datelor din luna august 2020, în condițiile în care țara noastră nu a ieșit încă din epidemia de rujeolă. Ministerul Sănătății recomandă tuturor părinților să solicite medicului de familie vaccinarea copiilor, cu vaccinurile recomandate, la vârsta potrivită.

UNICEF: Peste 13 milioane de copii nu au fost vaccinați deloc înainte să înceapă pandemia 

Faptul că România deține stocurile necesare pentru imunizarea copiilor împotriva altor boli contagioase, este o situație fericită. Asta pentru că, în timp ce lumea așteaptă cu disperare un vaccin, iar pandemia de COVID-19 continuă să se extindă pe întreg mapamondul, milioane de copii riscă să nu beneficieze de vaccinurile vitale împotriva rujeolei, difteriei și poliomielitei din cauza întreruperii programelor de vaccinare. Multe țări au suspendat, încă din primăvară, campaniile de imunizare în masă împotriva poliomielitei, iar 25 de țări au amânat campaniile de vaccinare antirujeolică a populației, în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Potrivit UNICEF, chiar și înainte de pandemia de COVID-19, în fiecare an, 20 de milioane de copii cu vârsta mai mică de un an nu aveau acces la vaccinuri împotriva rujeolei, poliomielitei și a altor boli. La nivel mondial, peste 13 milioane de copii cu vârsta mai mică de un an nu au fost vaccinați în 2018, mulți dintre ei trăind în țări cu sisteme sanitare deficitare. Având în vedere actualele perturbări, această situație ar putea conduce la epidemii dezastruoase în 2020 și mai târziu.

Creșterea numărului de copii nevaccinați a dus la apariția unor focare alarmante 

Se estimează că, între 2010 și 2018, 182 de milioane de copii nu au primit prima doză de vaccin antirujeolic, adică o medie anuală de 20,3 milioane de copii, potrivit unei analize a UNICEF. Această situație se datorează faptului că acoperirea globală cu prima doză de vaccin antirujeolic este de doar 86%, mult sub rata de 95% necesară pentru prevenirea epidemiilor de rujeolă. Creșterea numărului de copii nevaccinați a dus la apariția unor focare alarmante de rujeolă în 2019, inclusiv în țări cu venituri ridicate, precum Statele Unite ale Americii, Regatul Unit și Franța.

Peste 19.000 de copii, infectați cu virusul rujeolei, în epidemia din România 

La nivelul țărilor cu venituri mici, decalajul în ceea ce privește acoperirea vaccinală antirujeolică era deja alarmantă și înainte de COVID-19. În perioada 2010-2018, Etiopia a raportat cel mai mare număr de copii sub un an cărora nu li s-a administrat prima doză de vaccin antirujeolic, mai precis aproape 10,9 milioane de copii. A fost urmată de Republica Democrată Congo (6,2 milioane), Afganistan (3,8 milioane), Ciad, Madagascar și Uganda, cu aproximativ 2,7 milioane fiecare. În România, de la începutul epidemiei de rujeolă, în 2016, s-au înregistrat 19.813 cazuri, din care peste 60 de decese, marea majoritate fiind în rândul copiilor. Rujeola este o boală a copilăriei cauzată de un virus înalt contagios, care trăiește în căile respiratorii ale persoanei infectate. Boala debutează cu febră, tuse, rinoree, ochi roșii cu secreții abundente. La 3-5 zile de la debut, se declanșează erupția pielii. De cele mai multe ori, erupția debutează cu pete roșii plate care apar pe față, scalp și se răspândesc în jos, pe gât, trunchi, brațe și picioare. Când apare erupția, temperatura corpului poate depăși 40 de grade Celsius. Virusul este atât de contagios, încât se apreciază că 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea unei persoane infectate se vor infecta la rândul lor.