BOR a avut o reacție dură după interzicerea pelerinajului de Sfântul Dimitrie. Cu atât mai mult cu cât, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, Biserica Ortodoxă Română „a fost și rămâne implicată ­într un mod fără precendent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România”.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 521, ediția print

Vasile Bănescu

“Aroganţa, autarhismul decizional şi solipsismul moral nu au onorat şi nu vor onora niciodată pe nimeni”, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. Acesta susține că pelerinajul organizat riguros, în condiţii excepţionale de respectare a unor reguli aplicate drastic şi a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancţionată oricând de autorităţi, “este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertăţii religioase responsabile, ci, în actualul context, şi o formă benefică de încredere şi de respect faţă de majoritatea oamenilor cuminţi şi credincioși ai acestei țări”. 

“Lipsa dialogului in­terinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitatea socială imediată. Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând și cu orice consecințe modificată. Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog, pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum”, mai susține purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.