Valoarea ajutorului – 2.000 de euro

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Marius Micu, a anunțat că, în ședința de Guvern din această săptămână, ar urma să fie aprobat un ajutor financiar așteptat de fermieri, și anume subvenția APIA de 2.000 de euro care se acordă pentru legumele cultivate în spații protejate. Tergiversarea aprobării acestei subvenții a determinat excluderea de pe lista de plată a unei culturi agricole, și anume cea de varză.

„Avem o veste bună. În ceea ce privește schema de sprijin, de minimis pentru susținerea producției de legume în spații protejate a luat și ultimul aviz interministerial, de la Justiție, trecusem de Finanțe, a urmat MAE și Justiție, ceea ce înseamnă că săptămâna viitoare este foarte posibil să intre în Guvern. Mai are nevoie doar de avizul CL (Consiliul Legislativ n.r.) după care poate fi pus în ședință de Guvern.

Bineînțeles că există banii respectivi și de aceea, vom implementa și măsura. În prima fază noi gândisem pe ciclul 1, la sfârșitul lunii martie, după ce am primit bugetul ca să putem promova acte normative în acest sens. Am dus-o în avizare interministerială cât am putut de repede, la sfârșitul lunii martie, nu a stat foarte mult la noi, după care, într-adevăr, întârzierea din procesul de avizare interministerială, ne-a făcut să gândim această schemă de sprijin pentru ciclul 2. Și, atunci ne adresăm producției obținută în extra-sezon, după 1 noiembrie”, a anunțat secretarul de stat MADR, Marius Micu, la emisiunea Agricultura, o șansă României.

Actele pentru subvenție pot fi depuse după data de 15 iulie

Fermierii vor putea depune cererile și actele pentru obținerea acestor bani la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) după data de 15 iulie 2021, a mai spus secretarul de stat MADR.

„Singura mențiune este că varza nu a mai putut fi inclusă în program pentru că o găseam în câmp la perioada respectivă. Dosarele, dacă-mi aduc bine aminte, din ultimele modificări, pentru că am avut foarte multe consultări cu mediul asociativ, de fapt, a fost o dorință comună, ne-au solicitat și am analizat, ne-am dus către ciclul 2, dosarele se vor pune după 15 iulie”, a adăugat Marius Micu.

Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis/cultură/1.000 mp/beneficiar este  de 2.000 euro și se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei, stabilit de către Banca Centrală  Europeană la data de 30 septembrie 2020, pentru schema de ajutor de minimis.

Pe lista culturilor pentru care se acordă acest ajutor au rămas: ardei gras și/sau ardei lung, castraveți, tomate și vinete.

Articol apărut în ediţia print a Jurnalul de Ifov, nr.533