Ce este ”oxigenoterapia hiperbară”?

Oxigenoterapia hiperbară (HBOT) reprezintă o procedură prin care respirăm oxigen pur (100%) într-o cameră special creată, care permite creșterea presiunii peste valorile presiunii atmosferice realizând, în acest mod, o hiperoxigenare globală a tuturor țesuturilor și organelor, cu efect direct pe stimularea mecanismelor proprii, naturale, de vindecare.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 556, ediția print 

HBOT este considerată o terapie sigură și, în general, bine tolerată. Este o terapie veche de 350 de ani, iar unele dintre indicațiile moderne de tratament, se practică de peste 50 ani.

Cum acționează?

În condiții de hiperbarism, transportul oxigenului către celule nu mai este dependent de hemoglobină, care în mod fiziologic are o capacitate limitată de legare a acestuia, ci este transportat dizolvat în plasmă, într-o cantitate de 10 până la de 20 ori mai mare decât în condiții de normobarism, anulând, în acest fel, factorul principal al deteriorării și morții celulare: lipsa oxigenului. Medicina hiperbară s-a dezvoltat și și-a lărgit domeniul de aplicare în ultimul deceniu prin demonstrarea, fără echivoc, a efectelor benefice în multiple patologii, prin aplicarea unor protocoale ce utilizează presiuni mici și medii, în domeniul 1,3 – 2,4 ATA, contrar concepției anterioare care nu admitea presiuni mai mici de 2 ATA, cu indicații restrânse la medicina de urgență.

Efectele HBOT

Studiile au demonstrat că HBOT are numeroase efecte fiziologice asupra organismului uman, ca rezultat al hiperoxigenării țesuturilor, având un rol cheie în vindecarea și recuperarea celulelor deteriorate, stimulând formarea de vase sanguine noi, ameliorând microcirculația, favorizând procesul de neuroplasticitate (formarea de celule nervoase noi) după accidente vasculare cerebrale, traumatisme sau intervenții chirurgicale cerebrale, cu o recuperare mai bună a acestor pacienți. Crește imunitatea, prin potențarea activității globulelor albe, are efect antiinflamator (prin vasoconstricție) și stimulează producția de celule stem, accelerând, în acest mod, procesul de vindecare. La nivelul stării generale de sănătate, oxigenoterapia hiperbară crește nivelul de energie și diminuează stările de oboseală și apatie, reduce stresul și anxietatea și sprijină sistemul imunitar, crescând atât performanțele fizice, cât și cele neurocognitive. Este utilizată pe scară largă pentru recuperarea sportivilor de performanță, a veteranilor de război (leziuni traumatice sau sindroame psihice posttraumatice) și nu în ultimul rând, de celebrități (și nu numai) ca tratament antiîmbătrânire.

În noiembrie 2020, în Israel (țara cu cea mai avansată tehnologie și experiență în medicina hiperbară), s-au publicat rezultatele unui studiu care a demonstrat, cu argumente științifice, cele trei efecte majore pe care oxigenoterapia hiperbară le declanșează în organism: neuroplasticitatea (formarea de celule nervoase noi), neoangiogeneza (formarea de vase sanguine noi) și efectul anti-aging (demonstrarea, pentru prima oară în istoria medicinei, că procesul de îmbătrânire poate fi reversibil folosind această terapie). Coordonatorul acestui studiu, profesorul Efrati, a menționat într-un interviu că, sub HBOT, unde presiunea utilizată a fost 2 ATA, iar numărul de ședințe a fost 60, s-au constatat efecte semnificative în ceea ce privește ameliorarea funcțiilor neurocognitive la pacienții cu sindroame demențiale. Însă acest tip de tratament trebuie început în stadii precoce de boală, deoarece, în stadiile avansate de demență, cu pierdere mare de substanță nervoasă, ”nu mai poți pune creier la loc”.

În acest moment, în SUA s-a trecut la elaborarea de protocoale terapeutice pe afecțiuni care specifică atât presiunea terapeutică, cât și durata unei ședințe sau numărul de ședințe/ cură, protocoale care se practică și la nivelul clinicii OHT (Oxigen Health Therapy), amplasată în satul Tâncăbești, comuna Snagov, județul Ilfov.

Utilitatea și beneficiile HBOT

=Diabet: arteriopatia diabetică, neuropatia diabetică, piciorul diabetic;

=Ischemia cronică a membrelor inferioare de cauză aterosclerotică (arterită);

=Retinopatia diabetică;

=Afecțiuni cerebro-vasculare: recuperare precoce post accident vascular cerebral, traumatisme sau intervenții chirurgicale;

=Boli cardiovasculare;

=Medicină ­geriatrică, ca terapie suportivă/de întreținere/anti-aging, dar și în boala Parkinson și sindroame demențiale;

=Boli hepatice – ciroză hepatică compensată, hepatite cronice;

=Scleroză multiplă;

=Recuperare post ­COVID (ordinul ministrului Sănă­tății din luna aprilie 2020 privind aprobarea Protocolului Terapeutic de recuperare a pacienților post COVID specifică utilarea cu cameră hiperbară a centrelor de excelență implicate în acest tip de recuperare);

=Recuperare ortopedică: postfracturi, rupturi musculare și ligamentare;

=Medicină ­sportivă – re­cuperarea sportivilor și/sau creșterea per­formanțelor fizice și mentale ale acestora;

=Leziunile induse de radioterapie pentru diferite forme de cancer;

=Ca tratament anti-îmbătrânire;

=Activarea sistemelor de drenaj pentru eliminarea toxinelor (ameliorează drenajul limfatic la nivelul întregului organism);

=Efect antiinflamator asupra țesutului adipos subcutanat.

Cum ne pregătim pentru HBOT?

Se mănâncă cu minim două ore înainte de procedură, pentru că HBOT scade nivelul glucozei în sânge, cu o mențiune specială pentru pacienții diabetici. Pacienții hipertensivi trebuie să aibă un control bun al valorilor tensiunii arteriale pe durata terapiei. Înainte de a intra în camera hiperbară se merge la toaletă, pentru ca ulterior să nu fie întreruptă procedura. În ziua efectuării procedurii se recomandă pacienților să nu-și vopsească părul și să nu folosească parfum, deoarece în condiții de hiperbarism se accentuează absorbția/transferul transcutanat al substanțelor chimice potențial nocive din aceste produse. În camera hiperbară NU se intră cu brichete, flacoane/sticle cu lichide, telefoane mobile și, NU se fumează câteva ore anterior tratamentului.

Cum decurge o ședință HBOT?

Camera hiperbară aflată în dotarea clinicii OHT este o cameră multiplace, cu 4 fotolii confortabile, cu o izolație fonică ce creează un nivel de zgomot perfect acceptabil, cu ecrane TV conectate NETFLIX. Dispune de patru nivele de siguranță, două interioare, la dispoziția pacienților și două exterioare, în utilizarea personalului medical, pentru cazul în care se impune întreruperea intempestivă a procedurii. Comunicarea interior-exterior este posibilă permanent. Volumul mare al camerei și interiorul elegant atenuează senzația de claustrofobie resimțită de către unii pacienți (mai ales dacă HBOT se efectuează în cameră monoplace).

Presurizarea se efectuează progresiv, softul aparaturii permițând trei trepte de presurizare și depresurizare, în funcție de toleranța pacienților și durează, în medie, 15 minute. În timpul presurizării, senzația resimțită este aceeași ca în avion, în timpul decolării (senzație de urechi înfundate) și se remite prin mișcări circulare ale mandibulei, înghițit repetat, manevra Valsalva. Senzația dispare în momentul atingerii și menținerii presiunii terapeutice.

Pacienții sunt supuși unei ventilații controlate și monitorizați de către personalul medical pentru eventuale simptome ce pot apărea în cursul procedurii: barotrauma, cefalee, tulburări de acuitate vizuală, dificultăți în respirație, tulburări gastro-intestinale etc.

Contraindicații

=Epilepsia sau echivalente;

=Prezența TBC-ului ulcero-cavitar;

=Sinuzita acută/cronică;

=Otite acute/cronice, tulburări de permeabilitate ale timpanului;

=Hipertensiunea arterială necontrolată;

=Pneumotorax, bulele de emfizem pulmonar;

=Claustrofobia;

=Sensibilitatea crescută la oxigen;

=Miopia severă.

Cu toate acestea, în manualul privind practica medicală hiperbară se menționează următoarele: “Atunci când vine vorba de efecte secundare, HBOT este unul dintre cele mai sigure dintre toate tratamentele medicale realizate în spitale”.

Protocoale terapeutice diferite

Toți potențialii pacienți vor fi evaluați medical înaintea oricărei inițieri a terapiei hiperbare, pentru a se identifica oportunitatea procedurii în funcție de patologie, pentru a se depista eventualele contraindicații și pentru a se aprecia dacă pot folosi în siguranță camera hiperbară. Afecțiunile medicale necesită protocoale terapeutice diferite, cu ședințe zilnice, care durează între 60 și 90 de minute, cu regim de presiune diferențiat și cu un calendar situat între 10 și 60 de ședințe, în funcție de afecțiune.

Concluzii

HBOT este o terapie complementară noninvazivă, considerată sigură și bine tolerată, care acoperă o mare varietate de specialități medicale, completând tratamentul alopat specific acestor afecțiuni aducând, în situații medicale bine stabilite, o accelerare a procesului de vindecare/recuperare și, implicit, o creștere a calității vieții pacienților.

Dr. Elena Pacuraru

Dir. Medical OHT Medical Center