După ochelarii capabili să ne alerteze în doar trei secunde dacă am contractat virusul SARS-CoV-2, au fost create şi măştile care ne alertează în câteva zeci de minute în cazul în care suferim de temuta infecţie şi încă nu suntem confirmaţi de medicii specialişti. Mai mult, acestea pot depista şi alţi agenţi patogeni. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 557, ediția print

Descoperirea a fost făcută de către cercetătorii de la universităţile americane MIT şi Harvard. Masca este dotată cu un senzor special care poate depista virusul SARS-CoV-2 în respiraţia celui ce o poartă, după numai 90 de minute de purtare. “Am creat un senzor ieftin care poate fi integrat în aproape orice fel de mască”, spun iniţiatorii proiectului. De asemenea, cercetătorii pot schimba senzorii pentru a detecta alţi agenţi patogeni precum Ebola şi Zika. Această metodă este mai puţin invazivă decât celelalte opţiuni de detectare a virusului. Potrivit ­Mediafax.ro, cercetătorii au pornit demersurile pentru patentarea invenţiei şi caută investitori pentru a putea lansa dispozitivul pe piaţă.

Noua tehnologie ne va putea salva viaţa, la nevoie  

 “Pandemia de ­COVID-19 ne-a învăţat că avem nevoie de instrumente mai eficiente pentru a face faţă viitoarelor posibile pandemii. Sperăm ca tehnologia noastră să poata salva vieţi în viitorul apropiat”, explică Nina Donghia, unul dintre specialiştii care au luat parte la noua descoperire. Reamintim că, recent, mai multe companii din Spania, Statele Unite ale Americii si China au creat un soft inteligent capabil să identifice infecţia COVID-19, în doar trei secunde. Este vorba despre softul Google Glass care permite identificarea inflamaţiilor din pupile, specifice pacienţilor care au infecţia cu virusul SARS CoV-2, în organism. “Ne-am dat seama că în ochi se observă o serie de inflamaţii specifice bolii ­COVID-19”, a explica ­Paula Boned, CEO Ocutech, la lansarea noilor ochelari. Inginerii de la companiile implicate în proiect folosesc inteligenţa artificială ca să identifice inflamaţiile din pupile. Softul permite deosebirea anumitor anomalii care pot fi provocate de conjunctivită şi oferă un rezultat în doar câteva secunde, potrivit declaraţiilor experţilor făcute la postul de radio şi televiziune spaniolă, RTVE. “Folosim inteligenţa artificială ca să fotografiem această secţiune a ochilor şi să o putem urca pe server. Acolo, inteligenţa artificială analizează această imagine şi ne dă rezultatul”, a afirmat Alfonso Soriano, CEO Innoarea. Persoanele care sunt depistate pozitiv în urma fotografiei participă apoi la un test rapid de antigen. Ochelarii au fost folosiţi deja la diverse testări în SUA şi China, dar cel mai amplu experiment, la care au participat cinci mii de voluntari a avut loc în data de 29 mai, a.c., în Spania, la Valencia. 

Oamenii de ştiinţă, în luptă cu epidemia 

La mai bine de un an şi jumătate de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, la nivel mondial, încă se mai duce o luptă cu temutul virus. Deşi este un virus nou, încă puţin cunoscut care a provocat multe dificultăţi în ceea ce priveşte metodele de tratament şi stopare a pandemiei, în tot acest timp, oamenii de ştiinţă din întreaga lume şi-au unit forţele şi au reuşit să dezvolte metode eficiente de testare. Printre acestea se numără măştile pe bază de senzori, dar şi softul Google Glass, cel care permite identificarea inflamaţiilor din pupile care apar în cazul infecţiei cu virusul SARS CoV-2.