Mature female doctor assisting young patient undergoing mammogram

Luna octombrie a fost, peste tot în lume, luna dedicată luptei împotriva cancerului de sân. Pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la această boală, specialiștii și asociațiile de pacienți atenționează, din nou, asupra importanţei campaniilor de informare, a prevenţiei şi a programelor de screening, care pot salva vieţi.

 

Articol pubicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 572, ediția print 

La nivel global, cancerul de sân este cea mai frecventă localizare malignă în rândul femeilor, potrivit Globocan. Se situează pe locul 5 ca şi cauză de deces prin cancer în populaţia mondială, în rândul femeilor (15%). Peste 30% din totalul femeilor diagnosticate cu cancer sunt femei cu cancer de sân, scrie site-ul www.iocn.ro. Cancerul de sân este, așadar, cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei (reprezentând un sfert din toate cazurile), și a două ca frecvență, dacă luăm în considerare ambele sexe. “În anul 2020, se estimează că la nivel mondial aproape 2,26 milioane de femei au fost diag­nosticate cu cancer de sân. Dintre acestea, puțin peste jumătate din cazuri au apărut în țări mai puțin dezvoltate. Totuși, incidența (numărul de cazuri noi diagnosticate în fiecare an) este de pildă de aproape 4 ori mai mare în Belgia (cu peste 112  cazuri diagnosticate din 100.000 persoane) decât în Africa Centrală (32 din 100.000). Cancerul de sân apare mai frecvent în țări bogate, industrializate. Vestea bună este că în aceleași țări, metodele moderne de diagnostic precoce și tratament au scăzut mortalitatea, dar cancerul de sân rămâne a două cauză de deces prin cancer la femei, după cancerul pulmonar. În țările mai puțin dezvoltate, cancerul mamar este principala cauză de deces. În România, ne aflăm la mijlocul acestui spectru, cu o incidență anuală estimată de 65 de cazuri noi (din 100.000 persoane). Dacă ne referim la prevalență (numărul total de cazuri noi și vechi), cancerul de sân reprezintă peste un sfert din toate cancerele la femei în țara noastră”, menționează siteul canceruldesan.ro.

Peste 3.500 de românce mor anual din cauza acestei maladii

Cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancer la femei. Potrivit specialiștilor Institutului Oncologic București, aproape 6.000 de cazuri noi de cancer de sân sunt diagnosticate anual în România. Din păcate, însă, cele mai multe femei care suferă de această maladie ajung la medic destul de târziu, adică în stadiul II sau III al bolii, când șansele de reușită a tratamentului scad semnificativ. Dacă ar fi descoperit la timp, adică în faza de debut, cancerul de sân ar fi o boală care s-ar trata cu succes. Cele mai recente date prezentate de Organizația Mondială a Sănătății pentru România arată că peste 3.500 de femei mor anual din cauza cancerului de sân, ceea ce înseamnă 1,56% din totalul deceselor. Așa se face că această afecțiune este pe locul 7 în topul cauzelor de mortalitate de la noi, după afecțiuni cardiace, atac cerebral, cancer de plămâni, boli ale ficatului, afecțiuni respiratorii și hipertensiune. Mai mult, același studiu arată că în țările cu un PIB mic și mediu pe cap de locuitor, cum este și cazul României, cancerul de sân alături de cancerul de col uterin reprezintă principala cauză de deces la femeile peste 30 de ani. 

Pentru a veni în sprijinul femeilor, anul acesta, luna de luptă împotriva cancerului de sân a readus în prim-plan un program destinat doamnelor. “Are nevoie de ține. Vorbește cu ea!” este o campanie de prevenție a cancerului mamar, aflată la a treia ediție, dezvoltată de Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică, Institutul Oncologic Cluj-Napoca, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Asociația IMUNIS, cu participarea Universității Tehnice din Cluj-Napoca și cu sprijinul Roche. Medici renumiți și supraviețuitoare ale cancerului de sân explică pe platforma online canceruldesan.ro ce trebuie făcut pentru a depista din timp cancerul de sân. Cum se pune diagnosticul, când se începe tratamentul și în ce constă acesta, ce este programul de screening și cum se desfășoară, sunt întrebări la care doritoarele găsesc răspunsuri accesând această platformă.

Spitalele de profil sunt dotate cu aparatură modernă pentru diagnosticare precoce 

“Prevenția în Sănătate este foarte importantă, dar în oncologie poate face diferența. Cancerul de sân se poate trata cu succes în multe cazuri dacă se descoperă boală la timp. Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei din întreaga lume. Ministerul Sănătățîi consideră că este nevoie de educare, informare şi prevenţie continuă și consecventă în domeniul oncologic. Au fost făcuți pași importanți, dar trebuie să se conștientizeze necesitatea unui efort comun, a unui parteneriat comun pentru identificarea de soluţii şi direcţii prioritare în vederea iniţierii și îmbunătăţirii programelor naţionale de depistare și tratament oncologic”, spun specialiștii Ministerului Sănătății. În cadrul unui proiect al Ministerului Sănătății, sunt finanţate acţiuni de achiziţie echipamente cum ar fi: aparatură de laborator necesară derulării acțiunilor de screening/aparatură de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, puncție/biopsie asistată, aparatură specifică confirmare leziuni laborator anatomie-patologică, suport informatic de telemedicină pentru dublă citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unități mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc., dar și acțiuni de sprijinire a femeilor, în special a celor diagnosticate în programul de ­screening, pentru cancerul de sân. Numai în anul 2019 au beneficiat de screening pentru cancerul de sân, peste 30.000 de femei.