Numărul record de cazuri noi și decese înregistrate în țara noastră în acest val patru al pandemiei de COVID-19 a speriat mapamondul. În încercarea de a înțelege cum un stat ca România, care are acces la toate vaccinurile, a ajuns la o rată atât de mare de infectare și mai ales pentru a identifica cum să o ajute să pună capăt acestei crize sanitare fără precedent, reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-au aflat pentru câteva zile în țara noastră și au analizat situația. Ca o concluzie, experții internaționali consideră că încheierea epidemiei depinde doar de noi, cetățenii.      

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 574, ediția print22 (19)

OMS se implică așadar, în lupta României cu noul coronavirus. Aflat în România, directorul pentru Situații de Urgență al OMS Europa, Dorit Nitzan, a explicat săptămâna trecută că încheierea pandemiei de COVID-19 depinde de fiecare dintre noi. „Acest lucru este în mâinile noastre, este în mâinile românilor, în mâinile fiecărei persoane din lume. Noi decidem. Când vrem să se termine, se va termina. Dar trebuie să acționăm“, a spus Nitzan, la o întâlnire pe care a avut-o cu speciliștii din țara noastră. Totodată, reprezentantul OMS a îndemnat lumea la imunizarea împotriva infecției cu SARS-CoV-2, adăugând că următoarea mutație ar putea afecta mai mult copiii. „Trebuie să fim atenți. Fiecare viață contează. Suntem aici să salvăm vieți şi să salvăm vieţile generațiilor viitoare. (…) Este un război global cu pandemia“, a mai spus Dorit Nitzan. 

Un avertisment extrem de dur vine și din partea președintelui Colegiului Medicilor din România, dr. Daniel Coriu. Majoritatea românilor infectați cu virusul SARS-CoV-2 care au murit, erau nevaccinați. Medicul susține că imunizarea prin vaccin este singura armă de luptă pe care o avem impotriva pandemiei. „Este singura armă pe care o avem. Să nu obosim să explicăm, să aducem în fața comunității dovezile ştiințifice. (…) Din decesele raportate în ultima perioadă, peste 92% din persoane erau nevaccinate. (…) Vaccinul protejează, nu ne împiedică să facem boala, dar vom face o formă uşoară de boală, vom trece mai ușor, iar sistemul medical nu va fi sub presiune“, a spus dr. Daniel Coriu, la dezbaterea cu experții OMS. De altfel, medicul a și subliniat faptul că suntem într-o situație dramatică. „Cum am ajuns aici? Prin nevaccinare, prin lipsa de încredere în mesajul nostru, al medicilor. Țara noastră a ajuns un exemplu negativ la nivel internațional.  Consecința directă o vedem noi în spitale: sunt supraaglomerate cu infec­ții COVID, nu mai putem face față cazurilor noi, avem un număr enorm de mare de decese evitabile. Subliniez acest lucru, decese evitabile, pacienți care au murit și nu trebuia să moară. Resursa umană, corpul medical, este sub o presiune uriașă, suntem obosiți, suntem copleșiți, tratăm pacienți în corturi și containere. Trebuie să recunoaștem, să ne asumăm că avem resurse limitate”, a atenționat dr. Daniel Coriu, încă dinainte de vizita delegației OMS în România.

Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România: “Medicii nu trebuie să transmită mesaje eronate!”

Tot reprezentanții OMS au avertizat că, în ritmul actual, România va avea abia în doi ani și jumătate 70% din populație vaccinată anti-COVID. Pentru a evita un asemenea scenariu sumbru, OMS recomandă găsirea unor soluții adaptate și bazate pe dovezi pentru ca vaccinurile să ajungă la persoanele cele mai vulnerabile de a dezvolta forme grave de boală și cu risc de deces. De asemenea, se pare că o altă măsură care se impune în țara noastră este repsonsabilizarea tuturor cadrelor medicale. „Noi trebuie cumva să responsabilizăm medicii. Este inacceptabil ca un medic să iasă în public și să transmită mesaje eronate care ating grav sănătatea publică. Față de acești colegi, noi trebuie să avem o atitudine fermă, dar acest lucru este în mâna legiuitorului. Noi putem să avem idei, să avem propuneri, nu noi avem dreptul de inițiativă legislativă“, a mai spus dr. Daniel Coriu.