Orașul va avea o creșă și grădiniță noi, iar Școala din Rudeni va fi complet reabilitată și consolidată

La ceremonia de învestire, în urmă cu un an, primarul Emilian Oprea arăta că primind din partea cetățenilor, prin vot, încrederea pentru un nou mandat, înseamnă că oamenii au apreciat că orașul Chitila este pe un drum bun, au apreciat proiectele realizate în mandatele anterioare, au încredere în primar și în instituția primăriei.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 575

Obiectivul declarat al administrației este să facă din Chitila o localitate mai prosperă, mai frumoasă.  Orașul este căutat de cetățeni pentru că este un loc în care se trăiește bine.

”Prin tot ceea ce facem, ne dorim să creștem calitatea vieții, astfel încât împreună cu cetățenii noștri să ne bucurăm de un oraș modern și cu toate facilitățile lui”, este obiectivul primarului Emilian Oprea. Iar noi am observat că se ține de cuvânt. Calitatea vieții este definită de Educație, motiv pentru care în această zonă se fac foarte multe investiții importante.

Primăria orașului Chitila acordă o atenție deosebită dezvoltării infrastructurii educaționale, iar acesta este motivul pentru care sunt în derulare investiții importante atât prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), cât și din fonduri europene, proiecte care au fost scrise acum câțiva ani, iar acum au ajuns la maturitate.

Creșa, proiect nou, așteptat cu nerăbdare de părinți

O primă investiție importantă pentru oraș care trebuie menționată și este mult așteptată, are în obiectiv cei mai mici locuitori ai Chitilei: vorbim despre o creșă nouă.

”Neavând nicio creșă în localitate, am considerat de cuviință să inițiem acest proiect și suntem în implementare cu el. Estimăm că va fi gata la începutul anului viitor, în primul trimestru. Suntem puțin întârziați, cum suntem întârziați de fapt cu toate proiectele, din cauza faptului că au crescut prețurile la materiale. Constructorii au avut o reală dificultate în a implementa proiectele, pentru că au licitat anumite prețuri la momentul respectiv, iar valul de scumpiri i-a destabilizat și pe ei, și pe noi”, ne-a spus primarul orașului Chitila, Emilian Oprea.

Vor fi două săli de clasă, cu câte 20 de copii. Mai nou, creșele intră sub jurisdicția Ministerului Educației, ceea ce este un lucru bun pentru că acesta va administra din punctul de vedere educațional creșa, potrivit primarului.

”În funcție de cereri și discutând cu dna. dir. Daniela Militaru de la Grădinița Voinicel, care are în jurisdicție și această creșă, am aflat că începerea înscrierilor va fi anunțată în momentul în care se vor depune cererile pentru avizele de la instituțiile statului.  Inițial s-a dorit a fi o construcție cu trei săli de clasă, dar din păcate, există constrângeri ce țin de ISU, care permit doar construcția la sol pentru creșă. În consecință, zona de la etaj probabil că va fi una administrativă”, a spus primarul.  Construcția va avea instalații moderne și de siguranță, iar ca o particularitate putem menționa fațada ventilată.

”Am mers mai mult pe finisaje și pe zidărie și compartimentări cu gips carton. Există un bazin de retenție pentru sistemul de stingere incendiu, astfel că, dacă este necesar, există rezerva de apă care să facă față la o astfel de provocare. Accesul principal se va realiza prin curtea grădiniței existente. Zona înspre lac este practic spatele creșei. Ca zone de joacă se va putea folosi atât terasa, cât și o parte din zona de demisol”, a spus edilul.

Valoarea investiției este de 3.993.427,03 lei cu TVA, sursa de finanțare fiind bugetul de stat (PNDL) și bugetul local. Terenul pe care s-a dorit amplasarea viitoarei creșe se află în zona de nord-est a orașului Chitila, în vecinătatea străzii Intrarea Banatului, și are o formă neregulată, cu dimensiuni maxime în plan de 77,78m x 44,17m și o suprafață de 2.549 mp. Accesuri pietonale și carosabile posibile se vor realiza din str. Intrarea Banatului. Obiectivul general al proiectului propus se înscrie în contextul general al dezvoltării infrastructurii preșcolare, întrucât proiectul va contribui la valorificarea durabilă a potențialului uman din zonă. Instituția de învățământ va avea o suprafață a construcției desfășurată  de 885,18 mp, din care suprafață construită – subsol 282 mp, suprafață parter 453,18 mp, suprafață etaj 150 mp. Suprafața spațiilor verzi  va fi de 1.447 mp. Soluția de arhitectură se caracterizează printr-o construcție cu un regim de înălțime de S(parțial)+P+E (parțial – acoperire în șarpantă).

Grădinița, un cadou de Moș Nicolae

”Avem în implementare, tot prin PNDL, și un proiect pentru construirea unei grădinițe. Acolo sperăm să tăiem panglica de Moș Nicolae, iar după vacanța de iarnă, să mutăm copiii din grădinița în care au învățat până acum, unde și eu am fost, când eram mic, adică Grădinița Voinicel, ca să vă faceți o idee cât de veche este. Grădinița, situată în zona Banatului 2, arată foarte bine, dar este o structură școlară veche”, ne-a mai spus edilul.

Astfel că s-a decis construirea unei noi grădinițe, de la zero, în intrarea Căminului, unde primăria deținea un teren.

”Am făcut un proiect frumos, comparabil cu grădinița ECO. Aici este o altă abordare, este pe malul râului Mangu, sper să le placă tuturor. Mie mi-a plăcut proiectul foarte mult și de aceea l-am și implementat. Mă bucur că suntem la final, să fie de bun augur, copiii să se simtă bine și părinții să fie mulțumiți”, spune Emilian Oprea.

Va fi o grădiniță cu program prelungit, proiectată să primească, în cele șase săli de clasă, 120 de copii. Sălile de clasă vor avea dotări conform standardelor 2021, cu zonă pentru învățat și pentru dormit, vestiare, pătuțuri, mese. Grădinița va avea bucătărie cu o sală de mese generoasă, zonă de administrație, locuri de joacă, finisaj de cauciuc stil tartan

”Avem un cadru natural frumos, fiind pe malul apei, în plus, am și plantat copaci care să ne asigure verdeață. Grădinița va avea și locuri de parcare pentru părinți, precum și panouri solare. Dotările sunt acolo deja, totul este pregătit. Constructorul mai are de făcut câteva mici retușuri finale”, a precizat edilul. Fiecare sală de clasă are și un grup sanitar, iar etajul este prevăzut cu  o terasă cu pardoseală flotantă din lemn, unde se vor putea organiza activități recreative. De remarcat că grădinița este foarte luminoasă, deoarece are ferestre foarte mari, iar pereții din beton aparent cu desene inspirate din basme.

Suplimentar, pentru a contribui la aspectul zonei, s-a făcut o consolidare a malului râului Mangu care tranzitează tot orașul, fiind folosit o soluție de stabilizare care a implicat și igienizarea zonei. Pentru aspect s-au plantat tei și un tip de plantă care să acopere zona de pământ. În curtea grădiniței s-a pus gazon.

Grădinița dispune de toate tipurile de instalații, atât internet, instalații de stingere incendii, avertizare, respectând toate standardele de confort și siguranță. Valoarea investiției este de 5.452.185,185 lei cu TVA, sursa de finanțare fiind bugetul de stat (PNDL) și buget local. Potrivit proiectului se urmărește realizarea unui spaţiu agreabil, care să grupeze funcţiuni specifice învăţământului cu o structură funcţională coerentă şi rezolvări de detaliu elegante şi practice.

Clădirea are regim de înălțime P+1E şi va cuprinde patru categorii de spaţii: încăperi proprii fiecărei grupe de copii; încăperi comune folosite temporar de copii; încăperi destinate personalului de educaţie şi de îngrijire; încăperi pentru bucătărie şi spălătorie, fiecare cu anexele specifice.

Școala de la Rudeni, reabilitată complet

În aceeași zonă, se apropie de finalizare reabilitarea și dotarea Secţiei cu clasele I-IV și Grupa de preșcolari din localitatea Rudeni, oraș Chitila. Este o școală destul de veche, care a fost consolidată și anvelopată, iar în plus, au fost refăcute compartimentele dintre sălile de clasă. Fiind o construcție veche, clădirea a necesitat consolidare în special pe latura vestică.

Școala are acum dotări moderne, cu table inteligente. Primarul estimează că, din această iarnă până la finele anului școlar, în școală vor funcționa copiii de gimnaziu, după care, școala va funcționa pentru ciclul primar.

Practic școala este nouă, nu are termen de comparație față de starea inițială a construcției. Inclusiv în pod s-a făcut tratament de ignifugare, împotriva dăunătorilor, la șarpantă, deci îmbunătățirile sunt majore și arată aproape ca o construcție nouă.

Primarul a menționat că, odată finalizate aceste investiții, la care se adaugă finalizarea noii școli gimnaziale pentru oraș și reabilitarea Școlii ”Prof. Ion Vișoiu”, despre care vom vorbi într-un număr viitor al Jurnalului de Ilfov, se va putea spune că orașul Chitila a rezolvat problema infrastructurii de Educație pentru populația pe care o are în prezent.

Scopul principal, mai ales în privința școlilor, este ca elevii să învețe într-un singur schimb, în condițiile în care, în prezent, la Școala ”Prof. Ion Vișoiu” se învață în trei schimburi, fiind complicat atât pentru copii, cât și pentru profesori și părinți.

Școala din Rudeni va avea table inteligente, proiector, mobilier nou. De fapt, totul este nou.

”Era o școală clasică pe care primăria s-a străduit să o igienizeze, să facă micile reparații și să o pregătească pentru anul școlar, dar prin acest proiect s-a reușit o modernizare în adevăratul sens al cuvântului și o dotare adecvată pentru activitatea de învățare”, a precizat primarul. Centrala este mai eficientă și trebuie remarcat că la zona de șarpantă de acoperiș, s-a păstrat finisajul inițial, inclusiv finisajele pe fațade, pentru a nu se pierde identitatea lucrării.

”Unitatea de învățământ deservește localitatea Rudeni care ține de orașul Chitila și încercăm să o dăm cât mai repede în folosință. Suntem gata de recepție.  Probabil că din luna mai va fi operațională.

Valoarea investiției este de 1.665.076,59 lei cu TVA, sursele de finanțare fiind bugetul de stat (PNDL) și bugetul local. Proiectul relevă faptul că principalele obiective ale investiției sunt: reabilitarea termică a clădirii cu un termosistem cu polistiren expandat; reabilitarea finisajelor interioare la pereţi, pardoseli, tavane și tâmplăria interioară; realizarea centralei termice și instalaţiile termice aferente; reabilitarea instalaţiilor sanitare și înlocuirea obiectelor sanitare; reabilitarea branşamentului electric; înlocuirea tabloului electric general, a tablourilor pe etaje și a coloanelor electrice de alimentare; reabilitarea instalaţiilor electrice de iluminat și prize; realizarea tabloului electric și a coloanei de alimentare pentru centrala termică. De asemenea, s-a avut în vedere: reabilitarea instalaţiei de paratrăsnet și priza de pământ; realizarea unui sistem de supraveghere video; realizarea lucrărilor de protecţia mediului pentru refacerea cadrului natural după terminarea lucrărilor de execuţie; înlocuirea și completarea dotărilor specifice și PSI, cât și dotarea cu mobilier școlar nou (bănci, mese etc.) precum și aparatura IT (PC, table inteligente, proiectoare).